殺蚊滋仔: 請問biokill還是花寶比較好?

作者: penguinkoala 发表于 2010-8-15 22:31:54
31565 74
岩岩開始種野, 已成幼苗的沙律菜&大白菜最近惹左好多蚊滋仔
因為未用過殺蟲水, 所以唔知應該揀邊隻好

心入面比較想揀biokill, 因為係organic的, 請問有無人用過, 效果ok嘛?
另biokill可唔可以拎黎當普通殺蟲水用? 噴下房等其他地方?

請俾d意見啦! 謝謝啊!
cklife 發表於 2010-8-16 09:49:31 |顯示全部樓層
用茶籽粉撒係泥面...再淋水就OK....
penguinkoala 發表於 2010-8-16 13:14:51 |顯示全部樓層
回復 2# cklife

CK, 請問咩係茶籽粉? 可以喺邊買到? 謝啊!
cklife 發表於 2010-8-16 19:08:23 |顯示全部樓層
係花墟有對住油站果邊,有間叫[興業連氏]既店..我見到有得賣....

再唔係去有機食品店買用黎洗碗既茶籽粉都得,不過會貴D。
chanpyhilda 發表於 2010-8-17 13:01:07 |顯示全部樓層
係花墟有對住油站果邊,有間叫[興業連氏]既店..我見到有得賣....

再唔係去有機食品店買用黎洗碗既茶籽粉都 ...
cklife 發表於 2010-8-16 19:08

我通常會上yahoo bid. $7/500g. 但要去牛頭角攞.
penguinkoala 發表於 2010-8-17 22:13:22 |顯示全部樓層
係呀, 兩度都太遠, 因為我住港島區的
港島區有無咩地方可以買得到? 而且係細包d, 因為太大包我用唔晒啊

謝~!
夜魔 發表於 2010-8-19 02:54:50 |顯示全部樓層
biokill 應該唔係 organic 的
cklife 發表於 2010-8-19 09:18:53 |顯示全部樓層
係呀, 兩度都太遠, 因為我住港島區的
港島區有無咩地方可以買得到? 而且係細包d, 因為太大包我用唔晒啊

謝 ...
penguinkoala 發表於 2010-8-17 22:13

去D健康食品店問下啦...買用黎洗碗果D囉....
香港島應該有好多...比如菜菜籽果類呢...我係荃灣,街市既有機菜檔都有得賣...
lowbpro 發表於 2010-8-30 23:17:45 |顯示全部樓層
小弟經驗(順序做過):
1.自制蒜泥水,臭,無效
2.煙草煲水+勞工梘,無效,泥幾乎TOTAL LOSS
3.$48買左支有機蒜水/辣椒水,噴晒成支無效
4.苦楝油,無效
5.茶仔餅,深水步買,舖泥面,有減少,但下次會試煲水隔渣,或另找真正茶仔粉用

另外終極係翻土晒乾,確定無蚊滋後再用(work).
monsmw 發表於 2010-8-30 23:41:38 |顯示全部樓層
我最近响賣農藥嘅舖頭發現一張新黃色嘅蟲蟲貼,只要掛响植物側邊,d蚊滋,小昆蟲都會黏住飛唔走;無臭味,又無化學成份,都算環保吖
夜魔 發表於 2010-8-31 02:03:33 |顯示全部樓層
小弟經驗(順序做過):
1.自制蒜泥水,臭,無效
2.煙草煲水+勞工梘,無效,泥幾乎TOTAL LOSS
3.$48買左支有機蒜水 ...
lowbpro 發表於 2010-8-30 23:17

魚藤水 (過量對人有害), 茶籽粉
penguinkoala 發表於 2010-9-4 20:48:36 |顯示全部樓層
我發現果d蛟滋仔係睇天氣. out落雨果幾日真係會好多好多, 一拎起盆野就飛幾十隻出黎好恐怖, 但當天氣好返d, 乾爽d果陣就會大量減少甚至完全消失. 所以依家盡量都唔好整到d泥咁濕了!
小白 發表於 2010-9-4 21:39:28 |顯示全部樓層
我諗本身 d 泥有虫蛋, "花 x" 泥會好好多.. 另外 biokill 如用於室內效果好好 (eg 新買蝴蝶蘭放於office, 通常第1~2 日冇蛟滋仔, 幾天後就係樹穿插飛舞, 用一次 biokill 就 ok)

但室外就要定期滅虫啦 add14icon
chitchit 發表於 2010-9-15 13:09:41 |顯示全部樓層
茶籽粉, 港島上環黃源盛有得賣, $20包
chitchit 發表於 2010-9-15 14:03:48 |顯示全部樓層
Sorry! 係$10包
nekokaren 發表於 2010-9-23 12:12:13 |顯示全部樓層
我最近响賣農藥嘅舖頭發現一張新黃色嘅蟲蟲貼,只要掛响植物側邊,d蚊滋,小昆蟲都會黏住飛唔走;無臭味,又無化 ...
monsmw 發表於 2010-8-30 23:41

請問你去邊度買架???
crabcrab 發表於 2010-9-23 12:34:11 |顯示全部樓層
我通常會上yahoo bid. $7/500g. 但要去牛頭角攞.
chanpyhilda 發表於 2010-8-17 13:01

你一 post  左,佢就加到 $9 喇
crabcrab 發表於 2010-9-23 12:48:13 |顯示全部樓層
請問你去邊度買架???
nekokaren 發表於 2010-9-23 12:12

係呢一節→ MAP新開左一間野,
門口放左好多有機肥,近馬路邊又擺左 D 威也係度的, 佢地有得賣..... 如果冇記錯的話
chanpyhilda 發表於 2010-9-23 13:43:10 |顯示全部樓層
回復 17# crabcrab

我上個月買都仲係POST $8($1要畀yahoo, 直接打電話畀佢買, 慳返$1), 但噚日發現嗰包發左霉啦.... ....嗰包同我第一次買嗰包唔同, 呢包粗粒左, 又會發霉, SENT 左個 EMAIL 問佢點解又未/唔覆.  又要立刻去買過啦, 唔係點洗碗呀, 我好易有主婦手, 唔用得清潔精GA.... :'(
crabcrab 發表於 2010-9-23 23:41:29 |顯示全部樓層
入密實盒再加防潮珠, 可能冇咁易發毛add12icon
1234下一頁