殺蚊滋仔: 請問biokill還是花寶比較好?

作者: penguinkoala 發表于 2010-8-15 22:31:54
31614 74
夜魔 發表於 2010-9-26 20:08:53 |顯示全部樓層
係花墟有對住油站果邊,有間叫[興業連氏]既店..我見到有得賣....

再唔係去有機食品店買用黎洗碗既茶籽粉都 ...
cklife 發表於 2010-8-16 19:08

yahoo 有個人賣
好平一大袋
回復

cklife 發表於 2010-9-26 22:38:41 |顯示全部樓層
yahoo 有個人賣
好平一大袋
夜魔 發表於 2010-9-26 20:08

有沒有網址呢?貼出來給大家參考下好嗎?
回復

cklife 發表於 2010-9-26 22:42:21 |顯示全部樓層
回復  crabcrab

我上個月買都仲係POST $8($1要畀yahoo, 直接打電話畀佢買, 慳返$1), 但噚日發現嗰包 ...
chanpyhilda 發表於 2010-9-23 13:43

我買果D就咁用膠樽裝住....放左成半年都無事呀....

你發霉果D攞去晒下太陽曬到D霉無左,再用黎洗地或者洗其他野啦....

你有無精油呀?可以加D防菌精油.....
回復

chanpyhilda 發表於 2010-9-26 23:12:58 |顯示全部樓層
回復 23# cklife

佢畀過一包新嘅我啦!! 發霉嗰包要嚟淋花囉.
回復

cklife 發表於 2010-9-27 18:20:42 |顯示全部樓層
回復  cklife

佢畀過一包新嘅我啦!! 發霉嗰包要嚟淋花囉.
chanpyhilda 發表於 2010-9-26 23:12

咁都算佢幾好啦....可以繼續幫襯......
回復

SSL200507 發表於 2010-9-27 18:45:10 |顯示全部樓層
回復 25# cklife

Please advise 茶籽粉 can only use for cleaning dishes and killing small insects.  How do you use it and do you have other usage on it?  Is that 茶籽粉 (HK$8.00/500g) bit on Yahoo is much cheaper than Hing Yip.  Thank you in advance for answering my questions.  
回復

chanpyhilda 發表於 2010-9-27 22:37:53 |顯示全部樓層
回復 26# SSL200507

should be $9/500g.  i use it to clean dishes and take bath.  u can use it as shampoo as well.
回復

SSL200507 發表於 2010-9-27 23:17:50 |顯示全部樓層
回復 27# chanpyhilda

Does it have instruction on package?  How many spoon to be disolved in how many water etc.
回復

crabcrab 發表於 2010-9-27 23:37:57 |顯示全部樓層
回復  chanpyhilda

Does it have instruction on package?  How many spoon to be disolved in how  ...
SSL200507 發表於 2010-9-27 23:17

參考下: http://www.theeden.net/2.htm
回復

SSL200507 發表於 2010-9-28 00:07:58 |顯示全部樓層
回復 29# crabcrab

Thank you.  
回復

夜魔 發表於 2010-9-28 02:54:42 |顯示全部樓層
有沒有網址呢?貼出來給大家參考下好嗎?
cklife 發表於 2010-9-26 22:38

yahoo 拍賣
http://hk.f2.page.auctions.yahoo.com/hk/auction/b16391550
$9 /500g
啱啱 end 左, 等佢再 post

想問下係咪隨意撒嚮泥面就得? 過多會唔會燒根/鹼性偏高的?
定係要開水?

如果有紅蜘蛛, 介殼蟲等嚮葉上, 係咪用茶籽粉開水噴佢就可以殺死佢地? 份量點?
回復

夜魔 發表於 2010-9-28 02:57:39 |顯示全部樓層
回復  cklife

Please advise 茶籽粉 can only use for cleaning dishes and killing small insects. ...
SSL200507 發表於 2010-9-27 18:45

佢可能係淘寶 / 大陸入貨 XD
以前 $7 咋....search google...
回復

chanpyhilda 發表於 2010-9-28 09:27:44 |顯示全部樓層
回復 31# 夜魔

唔駛等!! 直接打電話比佢都得. 我bid過一次之後就只係打電話比佢訂貨.
回復

cklife 發表於 2010-9-28 09:41:22 |顯示全部樓層
參考下:
crabcrab 發表於 2010-9-27 23:37

多謝提供呀.....
我又試下佢講既方法先....

我自己多數用黎洗髮,我係用大約3湯匙份量放入一面盆水度,浸個頭落去洗既,因為長頭髮呀....長到落心口,咁洗可以浸晒D頭髮落去覺得乾淨D囉...洗完盆水拎去淋花囉....我會用樽裝起D茶籽粉,再滴幾滴精油落去(對頭髮生長有促進作用既精油),搖勻佢。我用迷迭香,好似都有驅虫作用架。

洗碗就睇下D碗肥唔肥....,碗多就開一盆水灑D粉落去洗....太油既碗或少份量既碗,就倒一匙羮粉落個碗度搓兩下,D油就會比D粉吸走晒...要黎洗保鮮盒好正架,洗完一沖水就好爽。

洗生果未試過...下次試下....

要黎沖涼沖完皮膚面有少少軟滑感覺,冬天用唔怕比D皂液洗走晒自己既天然油脂。

另外...順便介紹比冬天沖完涼會身痕既朋友.....
有浴缸最好,無既用面盆都得,去賣印尼土產果D地方,買一包椰漿粉,一包可以分幾次用,灑係浴缸或面盆度,用D水沖涼,唔洗過水。裡面既椰子油對滋潤皮膚同軟化皮膚都好好。因為佢加左食用乳化劑,所以皮膚較容易吸收。缺點係....始終有少少肥,用完要再用野洗下個浴缸。但比加油落溶缸就無咁肥,好易洗。

如果買唔到無糖果種,有糖都無所謂,因為糖係保濕既,落少少份量唔會比蟻咬既,放心啦....

驅虫功效呢...我睇過人地講,淨係對呢係泥度既昆虫先有用,泥面以上既應該要用其他方法囉。
回復

cklife 發表於 2010-9-28 09:43:16 |顯示全部樓層
回復  夜魔

唔駛等!! 直接打電話比佢都得. 我bid過一次之後就只係打電話比佢訂貨. ...
chanpyhilda 發表於 2010-9-28 09:27

係囉...我見佢平我買開果D咁多,諗住下次都同佢買......好彩佢肯比過包新既你,唔係我唔連其他野都唔幫襯佢....

商譽好緊要...
回復

cklife 發表於 2010-9-28 09:45:16 |顯示全部樓層
yahoo 拍賣

$9 /500g   
啱啱 end 左, 等佢再 post

想問下係咪隨意撒嚮泥面就得? 過多會唔會燒根/ ...
夜魔 發表於 2010-9-28 02:54

佢其實係一D植物既渣黎,唔係咁容易溶解....灑係泥面,淋少少水,應該唔洗擔心燒根。
泥面以上既應該唔得...用第二D方法啦...
回復

soy 發表於 2010-9-28 10:47:31 |顯示全部樓層
biokill可以拎黎當普通殺蟲水用,個人覺得好好用,廚房之前好多蟻,用左噴於蟻路,角落,廚櫃手柄,冇晒蟻
茶仔粉確實幾好用,我用來放於堆肥面,冇蚊滋 屯門陳x記都有得賣
黃色防蟲紙對蚊滋都好有效,我會放一張係垃圾桶上面,佢地自動埋位,  正!!! 元朗3兄有售
回復

chanpyhilda 發表於 2010-9-28 11:44:21 |顯示全部樓層
回復 35# cklife

但係要去到牛頭角交收, 對於我嚟講太遠囉!! 所以一買就買多d, 連埋 Indigo 一齊買, 好似化算d.
回復

SSL200507 發表於 2010-9-28 12:02:25 |顯示全部樓層
回復 36# cklife

Do you know how much they charge at 興業連氏?
回復

SSL200507 發表於 2010-9-28 12:03:52 |顯示全部樓層
回復 38# chanpyhilda

What is Indigo?
回復