今晚我被飛車黨撞! 還差點險走失狗

作者: jeffiau 發表于 2010-8-13 02:11:44
3088 25
hellokitty_971 發表於 2010-8-14 11:44:49 |顯示全部樓層
攪錯呀,, 念到你當時好陰公, 好彩大家都平安咋,

下次去散步, 要多多留意後面, 果d單車黨橫衝直撞,

行人路都係咁踩, 唔會停架, 好黑人憎
回復

chiman 發表於 2010-8-14 12:30:22 |顯示全部樓層
攪錯呀,, 念到你當時好陰公, 好彩大家都平安咋,

下次去散步, 要多多留意後面, 果d單車黨橫衝直撞,

行人 ...
hellokitty_971 發表於 2010-8-14 11:44

多多只識向前行,唔睇後add7icon
我會同多多企埋一邊等單車過左先架,所以行下又停下...
D人冇人性架..我果度得條行人路仔,D人唔會推車行,單車行過只會不停鈴你要你讓..
回復

jack872184 發表於 2010-8-14 12:33:18 |顯示全部樓層
回復 12# jeffiau

報警報警~!
Support u~
Luckily,you can find your dog~
回復

金盞花 發表於 2010-8-14 15:32:03 |顯示全部樓層
你冇做錯, 換轉係我都緊張隻狗, 一定要搵到至安心, 你真係好好彩, 起碼宜家人狗冇事, 但我知道心理上實在好大陰影, 真擔心會再次發生. 等遲D再帶狗狗出去散步, 記得帶手機.

呢班人可能係街坊, 出開嚟玩, 可能將來會遇到. 所以報案係啱, 就當上次了事, 但警方收到呢d case, 去警戒吓佢哋, 等佢哋收歛吓, 以後唔敢玩得咁過份.
回復

jellyfishy 發表於 2010-8-15 01:16:22 |顯示全部樓層
支持報警, 單車黨都係街童的話, 好易check到, 很可能你不是第一個受害者, 越多人報警, 警方先有料做野架.
仲有, 講心理, 街童一般無咁小心, 真係要捉佢地, 唔係好難, 又或跟手有社工跟進, 對佢地都是好事.
社會問題, 不同地區都有, 只是性質不同, 嚴重不同罷.

個人認為, 提高警覺性, 有小狗同行, 點都比一個人跑步安全.
驚唔見左隻狗, 可以有些方法保護佢, e.g. 留個安電話的頸牌; 一眼關七... 哈哈~~
不建議狗仔無街去, 如果我係狗狗, 實勁投訴你~~
回復

carlo 發表於 2010-8-17 03:33:11 |顯示全部樓層
踩單車既人唔岩 , 佢地日日都咁樣踩單車 , 報警先好大可能抓到佢 , 佢而家整到妳 , 係傷人 , 一樣告得 , 佢一樣可以扣分 , 不過比我都會搵狗先 , TAKE CARE !
回復