今晚我被飛車黨撞! 還差點險走失狗

作者: jeffiau 發表于 2010-8-13 02:11:44
3087 25

最近我每晚都放狗+跑步。
我有兩隻狗,一隻是朱古力色的玩具貴婦,另一隻是黑馬馬的玩具貴婦混牧羊。
因玩具貴婦天生後腿已"不跑得不跳得",再加上照顧問題,所以我每日只放一隻。

我每晚放狗也用狗繩。

------------------------------------
事情是這樣,
今晚如常的路線跑步。今晚放的是混種那隻.
突然身後... ...

有一群飛車仔在我後面衝了下來,
有一個先衝到我, 還在我和小狗中間衝過, 把狗繩撞斷了.
最後一架, 撞到並輾過我的狗, 失衡倒地...

狗被嚇到跳過圍欄跑走, 我呆了兩三秒才清醒過來, 立即問倒地那男孩: [你可唔可以幫我追番隻狗],
他郤答: [唔得! 我隻腳整親], 之後拾回自己跌在地的物品就飛車走了。

這時我就立即跑跑跑...
因為有圍欄, 我要繞跑走過圍欄, 當時已不知牠走了哪裡去, 只有一跑大叫, 一路哭, 不路亂跑&找.
因在體育館副近, 有不少人游完水, 那刻路上有不少人,
(有不少八掛的人, 在八掛我為甚麼一路跑一路哭。
有些人更怪!我又沒有阻到他們, 他們郤不停"水"我:[喂對面馬路呀....對面馬路個公園呀...]etc, 在那刻不理智真的以為是真的! 大佬你都見不到隻狗就唔好"水"我丫~~!!
)

正當我想衝出馬路之際....
真的是幸好....我聽到有狗聲和尖叫聲,
原來我家小狗圍住一個怕狗的女仔, 她不停大叫: [唔好呀, 你唔好追我....]
他們一行人, 也是游完水, 有男有女, 因那女孩子實在太怕, 走不到...

我一見到, 立即大叫我家小狗的名字,
他們其中一男, 於是立即捉住那條斷了的狗繩,
我跑上前拿過狗後, 就已激動到蹲在地上抱著小狗哭傻了....

那女孩雖然驚完了, 但見到我已哭成淚人, 還安慰和我給我紙巾...

不久, 有目到事發經過的其他狗主, 主動上前協助我, 也替我找到了狗而很高興.
立即替牠檢查身體, 給牠零食, 還有安慰我...
但我和牠也實在受驚過度了, 我哭傻了, 為食的牠一件零食也不肯食....

-----------------------------------
這晚心情很復雜, 雖然最終找到了狗, 牠只是受驚和後腿有點皮外傷, 人也沒事,
但經過這件事, 明天之後我也再知還好不好繼續放牠們了。

其實我未有跑步的習慣前,牠們一向很少落街,
純種玩具貴婦那隻還好一點,因為牠真的不適宜放太密,
但混牧羊血統那隻....

其實一路打這篇文字,我還是流淚的,
有些目到事發經過的其他狗主,問我認不認到其中一人的樣子,我說太突然,認不到。
也有人提過,我應該不是追狗(因他已走到不知哪裡去),而是捉住那人報警

如果我找不到牠,事後我當然後悔,為甚麼不捉住他。
但其實現在,我也有點後悔,甚可以令這些在行人路飛車,還是撞到人的人宵遙法外?!

經過今晚之後,我相信我再不敢帶狗跑步,
無狗跑步會很悶,但我相我不是最慘,
牠們卻是最慘...

因為現在每晚,也是牠們最開心的日子。

究竟,我應該甚做呢?
prodorothyhkg 發表於 2010-8-13 15:22:38 |顯示全部樓層

其實你應該報警,去驗傷,盡量找到証據,例如車呔痕,希望警察盡可能將佢地捉住;佢地有得第一次就有第二次~而且你住果區,總會有夜歸時,再遇上機會亦大~
跑步其實可繼續,看看情況如何才決定放狗
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-8-13 15:29:59 |顯示全部樓層
不過有樣野要記住,一定要帶手機,如果有舊機+儲值卡($50有限期6個月),既抵用又安全,就算唔見左都唔會肉赤
回復

jeffiau 發表於 2010-8-13 15:35:32 |顯示全部樓層
其實你應該報警,去驗傷,盡量找到証據,例如車呔痕,希望警察盡可能將佢地捉住;佢地有得第一次就有第二次~而且 ...
prodorothyhkg 發表於 2010-8-13 15:22

我事後想想都覺得報警,
但我當時情況太情急, 我連樣都看不到...
我當時只有2個情況

1. 捉住果個人,立即報警, 但之後好難搵番隻狗
2. 立即向狗狗方向跑去, 但當然, 牠跑了去邊無人知, 人又不夠狗快, 搵番機會其實好微

如果是第三者, 當然是方法1比較好,
但作為有感情的主人, 在那一剎那, 都顧不到咁多, 只是想立即找回自己的狗....

PS. 其實我昨晚在想, 我是否應該先拾走那人掉在地的銀包, 再立即追狗?
回復

marco5633 發表於 2010-8-13 15:58:17 |顯示全部樓層
就算人認唔到
依家都去警署備一備案先啦
回復

jeffiau 發表於 2010-8-13 16:24:48 |顯示全部樓層
就算人認唔到
依家都去警署備一備案先啦
marco5633 發表於 2010-8-13 15:58

好丫, 謝謝你
不過撞狗都可以備案?
回復

金剛 發表於 2010-8-13 16:27:11 |顯示全部樓層
如果係我會第一時間搵番隻狗先~因為走失搵唔番我會好傷心!
之後可以去報警求助~在行人路飛車,罔顧他人安全,不理後果,很不負責任,是很自私的行為!
應該報警懲治他們!!
經過今晚之後,我相信我再不敢帶狗跑步,
無狗跑步會很悶,但我想我不是最慘,
牠們卻是最慘...

jeffiau 你可以改地點,因為近單車徑,始終有危險! 其實放狗散步人與狗都會開心,
唔好因為今次事件,唔開心! 跑步對身體好,可以繼續跑,我支持您,加油!
回復

金剛 發表於 2010-8-13 16:35:10 |顯示全部樓層
回復 6# jeffiau
可以備案的,讓警察記錄案件而已!
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-8-13 16:35:14 |顯示全部樓層
好丫, 謝謝你
不過撞狗都可以備案?
jeffiau 發表於 2010-8-13 16:24

可以
你都有比佢地撞親架,2樣大條道理備案
回復

黑仔天 發表於 2010-8-13 16:42:00 |顯示全部樓層
見到你呢件事後....我都係覺得養貓好D....

講真..果D咁既街童唔比D教訓佢..下次可能仲大件事...
受傷害既人..可能比你仲慘...點都備一備案先...
等多D人關注下嘛.
回復

jeffiau 發表於 2010-8-13 16:50:01 |顯示全部樓層
如果係我會第一時間搵番隻狗先~因為走失搵唔番我會好傷心!
之後可以去報警求助~在行人路飛車,罔顧他人安 ...
金剛 發表於 2010-8-13 16:27

金剛很感謝你,
步我會繼續跑,
但可能要好殘忍咁, 不帶埋牠們...

而改路絡方面, 比較困難, 因為我家周圍都是單車徑
而且他們都不是在單車徑踏.........
回復

jeffiau 發表於 2010-8-13 16:51:56 |顯示全部樓層
見到你呢件事後....我都係覺得養貓好D....

講真..果D咁既街童唔比D教訓佢..下次可能仲大件事...
受傷害既 ...
黑仔天 發表於 2010-8-13 16:42

可以
你都有比佢地撞親架,2樣大條道理備案
prodorothyhkg 發表於 2010-8-13 16:35

謝謝你們啊,
因為我有目撃證人 (當時其他放緊狗的狗主),
主是最大問題我証不到人...
我和家人相商一下, 今晚就準備去報警
回復

tom 發表於 2010-8-13 17:19:18 |顯示全部樓層
我都會好似你咁樣做, 追翻隻狗先,
很遺憾那些狗主沒有幫你捉住那個人,
無論如何, 盡快去報警,
任何人被單車撞到, 已經是一宗交通意外,
都應該立即報警
回復

金剛 發表於 2010-8-13 17:22:07 |顯示全部樓層
回復 11# jeffiau
你這樣做是為了安全起見,不是殘忍!
其實出街散散步,狗狗已滿足了,毋需內疚!
你對牠們好,愛錫牠們才是最重要!
回復

Vienne 發表於 2010-8-13 18:30:34 |顯示全部樓層
係行人路踩單車係犯法架,撞到人就更加嚴重,應該報警,驗傷。
我住個屋苑好多狗,但係成日有d死靚仔係度踩skate bike,失驚無神沖出黎,好危險。

最緊要你同狗狗都冇事。
回復

jeffiau 發表於 2010-8-13 19:14:02 |顯示全部樓層
係行人路踩單車係犯法架,撞到人就更加嚴重,應該報警,驗傷。
我住個屋苑好多狗,但係成日有d死靚仔係度踩 ...
Vienne 發表於 2010-8-13 18:30

是啊我也知, 唉最慘被他走了
我又認不到他的樣
回復

Dolphin 發表於 2010-8-13 19:55:10 |顯示全部樓層
謝謝你們啊,
因為我有目撃證人 (當時其他放緊狗的狗主),
主是最大問題我証不到人...
我和家人相商一下 ...
jeffiau 發表於 2010-8-13 16:51

支持你報警add10icon ,可能在你之前已經有其他受害者,更加唔想在你之後會再有其他受害者,
佢地撞到你同狗, 仲輾過你的狗,都唔知有無事添add8icon ,唔可乜都唔做就咁放過佢地俾佢地宵遙法外!!
你認不到他的樣,可能目撃證人(其他放緊狗的狗主)認到人呢!
可能你放狗跑步的路線付近有攝影機咁啱影到呢!例如警方用來拍超速駕駛的"天眼攝影機"
又或者付近大廈/商店的保安閉路電視。
回復

chiman 發表於 2010-8-13 20:13:21 |顯示全部樓層
好在你同狗狗都冇咩事咋add6icon
回復

oneonewe 發表於 2010-8-14 01:47:30 |顯示全部樓層
奶茶實嚇到即刻係咁跑係咁跑 (佢驚行駛中的單車的)
到時我都唔知點追
回復

gege188 發表於 2010-8-14 10:32:07 |顯示全部樓層
如果係ge仔..我都唔知點追佢好呀!!

而家無事真係好好彩!而家d細佬真係>"<
回復

12下一頁