拍毛毛的鏡頭

作者: kayan_l 發表于 2010-8-5 16:59:58
4004 21
成日見你地影啲毛毛都影得好靚, 想問下你地係用咩macro鏡???

我用CANON機, 可唔可以介紹下???
KUNO 發表於 2010-8-5 20:42:29 |顯示全部樓層
Canon:
EF 100mm f/2.8L Macro IS USM
EF-S 60mm f/2.8 Macro USM

TAMRON:
SP AF90mm F/2.8 Di MACRO1:1
SP AF60mm F/2 DiII LD [IF] MACRO1:1
回復

kayan_l 發表於 2010-8-5 23:06:07 |顯示全部樓層
係咪個 mm月細, 咁就月MACRO??
回復

chiman 發表於 2010-8-5 23:37:06 |顯示全部樓層
kayan_l 發表於 2010-8-5 23:06

MM係焦距,MM愈大焦距愈遠,macro係放大率.

龍仔90微平靚正~
回復

KUNO 發表於 2010-8-5 23:43:59 |顯示全部樓層
kayan_l 發表於 5/8/2010 23:06

不是!

mm是焦距,只會影響視角及景深壓縮.
焦距愈短視角愈闊,廣角能力愈高,景深壓縮較低.
焦距愈長視角愈窄,望遠能力愈高,景深壓縮較強.

而放大能力就需要留意放大比率,放大比率愈高微距能力愈強.
以上的四支鏡頭的放大比率都是1:1.
而長焦距的最近對焦距離,會比短焦距的最近對焦距離長,相對可以離開被攝物較遠而作出最大放大比率拍攝.
這樣可以盡量避免觸及主體或騷擾到被攝物.

EF 100mm f/2.8L Macro IS USM 最近對焦距離 30mm
EF-S 60mm f/2.8 Macro USM 最近對焦距離 20mm

SP AF90mm F/2.8 Di MACRO1:1最近對焦距離 29mm
SP AF60mm F/2 DiII LD [IF] MACRO1:1 最近對焦距離 23mm
回復

chiman 發表於 2010-8-5 23:45:50 |顯示全部樓層
不是!

mm是焦距,只會影響視角及景深壓縮.
焦距愈短視角愈闊,廣角能力愈高,景深壓縮較低.
焦距愈長視角愈 ...
KUNO 發表於 2010-8-5 23:43

你解釋得好詳細add6icon
回復

kayan_l 發表於 2010-8-6 10:51:20 |顯示全部樓層
請問係咪依個呀????
TAMRON:
係咪可以將粒沙影到好似乒乓球咁大架???
回復

KUNO 發表於 2010-8-6 11:31:18 |顯示全部樓層
請問係咪依個呀????
TAMRON:
係咪可以將粒沙影到好似乒乓球咁大架??? ...
kayan_l 發表於 6/8/2010 10:51

你一定完全唔明白放大比率嘅意思!
若果感光元件與被攝物的大小都是10mm x 10mm的話,喺1:1放大比率之下就可以張被攝物完整佔據整個畫面.

如果真係需要好似你講得噤誇張的話,就需要有5倍放大率以上嘅先可以做到.
回復

小灰 發表於 2010-8-7 00:03:18 |顯示全部樓層
回復 1# kayan_l

用得Canon 緊係要用呢枝經典!
MP-E 65mm

http://www.canon.com.hk/tc/Consu ... =48&tag_id=1418

有驚人嘅5倍放大比率!!
回復

kayan_l 發表於 2010-8-7 00:18:54 |顯示全部樓層

想拍到咁近, 咁清, 係用咩鏡呀?!?!?!?! 我太蠢啦!!!
回復

孖吉 發表於 2010-8-7 00:34:49 |顯示全部樓層
回復  kayan_l

用得Canon 緊係要用呢枝經典!
MP-E 65mm

有驚人嘅5倍放大比率!! ...
小灰 發表於 2010-8-7 00:03

8千幾蚊,淨係玩 手動 macro,又要腳架,又要繩
回復

KUNO 發表於 2010-8-7 01:38:41 |顯示全部樓層
想拍到咁近, 咁清, 係用咩鏡呀?!?!?!?! 我太蠢啦!!!
kayan_l 發表於 7/8/2010 00:18

以上四支鏡頭都可以.

散景效強:
EF 100mm f/2.8L Macro IS USM 最近對焦距離 30mm
SP AF90mm F/2.8 Di MACRO1:1 最近對焦距離 29mm

景深較強:
EF-S 60mm f/2.8 Macro USM 最近對焦距離 20mm
SP AF60mm F/2 DiII LD [IF] MACRO1:1 最近對焦距離 23mm
回復

KUNO 發表於 2010-8-7 01:42:04 |顯示全部樓層
另外如果有50mm以下廣角端kit鏡,可以用倒接玩下都得.
回復

KUNO 發表於 2010-8-7 01:51:21 |顯示全部樓層
隻蟻仲細過半粒米,咁樣夠大未?

回復

chiman 發表於 2010-8-7 11:46:36 |顯示全部樓層
另外如果有50mm以下廣角端kit鏡,可以用倒接玩下都得.
KUNO 發表於 2010-8-7 01:42

Reflex lens係咪唔可以倒接架?
回復

KUNO 發表於 2010-8-7 12:42:09 |顯示全部樓層
Reflex lens係咪唔可以倒接架?
chiman 發表於 7/8/2010 11:46

只需要用普通50mm或以下鏡頭,再加裝倒接環就可以.
回復

chiman 發表於 2010-8-7 12:47:34 |顯示全部樓層
只需要用普通50mm或以下鏡頭,再加裝倒接環就可以.
KUNO 發表於 2010-8-7 12:42

KUNO唔該晒add6icon
回復

小灰 發表於 2010-8-7 22:53:18 |顯示全部樓層
回復 10# kayan_l

大家唔使估,我當時係用
機身:APS-C 機 D300
鏡頭:105mm等倍微距鏡 (Canon就叫做百微)
配件:再加1.4x增距鏡、腳架、shutter繩等
影嘅!
影完再由 4288x2848 chop 至 2287x1525

其實如衹係影花花草草 (靜態) 嘢,焦距及工作距離短啲係冇問題嘅 (因為通常鏡頭會平啲!)怕衹怕工作距離較短自己同鏡頭個影會阻光啫。
另外配件如增距鏡、微距Extension Tube都係非常有用嘅!
回復

小灰 發表於 2010-8-7 23:31:29 |顯示全部樓層
回復 11# marcuslee

微距通常都用手動對焦所以問題不大,而腳同繩就真係唔少得!

反接環的確係最經濟嘅微距選擇!不過失光嚴重手動對焦超困難!要多多鍛練先至有好作品。

另外加燈加專用布景、黑布.....等就更加專業啦!
回復

kayan_l 發表於 2010-8-9 21:09:00 |顯示全部樓層
8千幾蚊,淨係玩 手動 macro,又要腳架,又要繩
marcuslee 發表於 2010-8-7 00:34

好貴唷
回復

12下一頁