返回列表 發新帖

勒杜鵑

關閉 [複製鏈接]
作者: lolo 發表于 2008-1-21 13:50:49
4868 36
lolo 發表於 2008-1-22 13:32:07 |顯示全部樓層
原帖由 trust_fl 於 2008-1-22 10:44 發表
失禮晒啦~~
我屋企o個個係桃紅色呀~ 我諗係最普通o個隻黎呀~

得閒影張相睇吓呀   普通色都好靚

原帖由 noel 於 2008-1-22 12:18 發表
隻色水好靚
不個唸都冇唸過可以响室內種

我都係諗住試吓㗎咋   效果尚可接受

原帖由 krista 於 2008-1-22 12:24 發表
佢呢啲係盆景嚟架, 好貴架

咁講會嚇親人㗎   係自己多手將佢哋當蛇咁撟啫
回復

trust_fl 發表於 2008-1-22 23:34:37 |顯示全部樓層
好~~ 星期六放學返屋企影先~~ 平時放工夜晚晚唔靚呀~
回復

yuwaiman 發表於 2008-1-23 11:28:45 |顯示全部樓層
原帖由 trust_fl 於 2008-1-22 12:58 發表

紫色  咁咪好靚  ~ 偏藍o個隻紫色定偏紅o個隻紫色呀???

偏藍果隻, 因為偏紅果隻有2棵了
回復

trust_fl 發表於 2008-1-23 11:36:15 |顯示全部樓層
原帖由 yuwaiman 於 2008-1-23 11:28 發表

偏藍果隻, 因為偏紅果隻有2棵了

咁...... 咁...... 咁咪好靚
回復

trust_fl 發表於 2008-1-25 18:53:51 |顯示全部樓層
屋企開花越黎越細既勒杜娟
勒杜娟 - 2.JPG
回復

tata 發表於 2008-1-25 18:55:28 |顯示全部樓層
原帖由 trust_fl 於 2008-1-25 18:53 發表
屋企開花越黎越細既勒杜娟

係咪要修剪吓呀, 好似定期剪吓佢會好啲架
回復

sandy 發表於 2008-1-25 19:11:26 |顯示全部樓層
我既勒杜娟. 我係定期係佢開完花, 冇晒葉咁制既時候. 即係呢一兩個月. 會將所有長枝會剪晒. 待春季到. 再出新芽. 到時d枝會分枝架. 會係剪左果個位. 一開二. 我每年都係咁. 佢一路生. 我便一路剪. 會越生越密. 剪勒杜娟係要好恨心咁去剪佢架.  到咁上下便會生到密麻麻. 至於控制花多與少. 同遲d花期時. 水多少問題有關. 要定時制下水. d花便會好密同好多. 唔好成日怕佢唔夠水. 我通常兩三日才淋一次. 如夏季七八月時. 咪日日淋一次便夠. 但水不要過多. 否則唔肯開心同爆花lum的. 當然定時要施下肥啦
回復

trust_fl 發表於 2008-1-25 19:15:17 |顯示全部樓層
原帖由 krista 於 2008-1-25 18:55 發表

係咪要修剪吓呀, 好似定期剪吓佢會好啲架

原來爸爸無幫佢剪過頭髮喎~~ 等佢開埋今轉花就幫佢修吓髮先~
回復

trust_fl 發表於 2008-1-25 19:18:01 |顯示全部樓層
原帖由 sandy 於 2008-1-25 19:11 發表
我既勒杜娟. 我係定期係佢開完花, 冇晒葉咁制既時候. 即係呢一兩個月. 會將所有長枝會剪晒. 待春季到. 再出新芽. 到時d枝會分枝架. 會係剪左果個位. 一開二. 我每年都係咁. 佢一路生. 我便一路剪. 會越生越密. 剪勒 ...

我地都唔係日日淋水呀~ 我知道要制水呀~ 已經差唔多一個禮拜至淋一次水呀~ 但可能每次都淋好多~ 所以做唔到制水既效果呀~
好~~ 等我幫佢黎個大翻身先~ 換泥同剪髮~~
回復

lolo 發表於 2008-1-25 19:18:50 |顯示全部樓層
好似話每次開完花都要修一修   咁下次就會開更多花喇

睇唔真呀    試吓日頭影呀
回復

trust_fl 發表於 2008-1-25 19:34:14 |顯示全部樓層
原帖由 lolo 於 2008-1-25 19:18 發表

爸爸懶~ 所以剪過一兩次咋喎~~
查實係下晝5 點幾影呀~ 都唔知點解會影得咁黑
回復

小米 發表於 2008-1-26 09:25:11 |顯示全部樓層
原帖由 trust_fl 於 2008-1-25 19:34 發表

爸爸懶~ 所以剪過一兩次咋喎~~
查實係下晝5 點幾影呀~ 都唔知點解會影得咁黑

傻豬 , e+ 日短夜長 ma!
回復

yuwaiman 發表於 2008-1-26 09:37:49 |顯示全部樓層
原帖由 lolo 於 2008-1-25 19:18 發表

我覺得係真架, 我上次手多多剪咗佢一部部, 點知而家開到花多過葉
回復

trust_fl 發表於 2008-1-28 17:32:41 |顯示全部樓層
原帖由 yuwaiman 於 2008-1-26 09:37 發表

我覺得係真架, 我上次手多多剪咗佢一部部, 點知而家開到花多過葉

經亞爸引述: 棵野係第一年開花之後係有修剪過架~~ 之後就無再剪過~~
佢已經種咗差唔多十年啦~~ 只係剪過一次髮~~

今年一定要幫佢恤返個靚髮~ 等佢花多過葉先~
回復

呵呵笑 發表於 2008-1-29 10:25:22 |顯示全部樓層
lolo呢只色好靚哦,比較特別啲。仲有一只粉到少少白色又係好靚。
簕杜鵑每次開完花修剪之餘仲要俾肥佢啊,咁先可以keep到啲花同之前咁大朵,而且開花期唔使淋太多水,咁樣可以令啲花開得耐啲。
回復

藍天使 發表於 2008-1-29 17:38:51 |顯示全部樓層
我果棵一個多月之前開玩花之後係咁落葉, 幾乎落到成棵光晒.  於是我順便將佢修剪過, 依家每個落左葉既節位都有花lum, 仲要成棵都係lum呀, 我捻遲d 一齊開晒花實好壯觀
回復

mandm 發表於 2008-4-20 12:51:33 |顯示全部樓層

重瓣的勒杜娟

請問重瓣的勒杜娟可以在那裡買到?
勒杜娟是怎樣繁殖的?
回復