返回列表 發新帖

公司門外的花園(好耐冇update相喇~)

作者: fishinglok 發表于 2010-8-3 03:07:58
6118 31
BanbieChan 發表於 2010-8-3 21:44:57 |顯示全部樓層
公司門外好筍呀~
回復

fishinglok 發表於 2010-8-4 01:02:36 |顯示全部樓層
都係果個業主好人士. 唔係佢比地方同膽我玩, 我都唔會可以玩到咁o既樣呀.初初都驚比管理處話, 好彩個業主委員會佢有份. 所以就唔怕囉.
回復

小美 發表於 2010-8-8 16:59:33 |顯示全部樓層
咁如果落雨打風, d植物洗唔洗走鬼呀??
如果木瓜樹要"變性". 要釘佢邊個位置??
我都要學下你種到佢出瓜.
回復

小美 發表於 2010-8-8 17:04:12 |顯示全部樓層

個桶呀......仲整左個開關!!!
你好厲害呀!!
回復

muitau 發表於 2010-8-9 09:52:22 |顯示全部樓層
你好厲害呀!!
小美 發表於 2010-8-8 17:04

早呀咁多位,
係啦, 仲有個盤盛番洗完野既水去淋花,V GOOD!!!

如果我公司門口都可以種野,肯定SICK都少啲呀 add4icon
回復

fishinglok 發表於 2010-8-9 23:07:25 |顯示全部樓層
咁如果落雨打風, d植物洗唔洗走鬼呀??
如果木瓜樹要"變性". 要釘佢邊個位置??
我都要學下你種到佢出瓜. ...
小美 發表於 8/8/2010 04:59 PM

初初係度種都擔心o架, 每次打風都要打包封遮光網圍住, 而家越來越多, 都冇辦法, 掛高o既就放低o的. 其他就聽天由命.
木瓜樹變性, 我都係是旦咁吉係近泥面兩三寸位高打橫咁吉係樹幹度.
回復

fishinglok 發表於 2010-8-9 23:12:02 |顯示全部樓層
你好厲害呀!!
小美 發表於 8/8/2010 05:04 PM
早呀咁多位,
係啦, 仲有個盤盛番洗完野既水去淋花,V GOOD!!!

如果我公司門口都可以種野,肯定SICK都少啲 ...
muitau 發表於 9/8/2010 09:52 AM

因為我呢度冇自來水, o下o下要去裝水o架. 個水桶係方便洗手同洗其他o野用. 灰色個盆有去水位, 將o的水引直出去水道口. 唔駛流到成地水. 不過洗過o野o既水係可以順手淋花用呀, 如果用洗潔精就唔可以淋花用喇. 所以我每次淋花都係用個裝o左車碌o既大冰箱來裝水方便推住去淋花用.

評分

查看全部評分

回復

meomi 發表於 2010-8-9 23:20:16 |顯示全部樓層
你真係好有心機..好壯觀呀!!!
見到你有種粟米,有無前前後後種多幾棵,咁至容易授到粉架.^^
回復

fishinglok 發表於 2010-8-9 23:24:13 |顯示全部樓層
你真係好有心機..好壯觀呀!!!
見到你有種粟米,有無前前後後種多幾棵,咁至容易授到粉架.^^ ...
meomi 發表於 9/8/2010 11:20 PM

我種得兩棵咋, 好難發芽呀, 種過幾次, 都係得三粒得, 再種種o下其中一棵種種o下失埋蹤. 冇o左影. 得翻個盆同泥係度. 果包種子又唔多, 我妹係日本買o左一包比我, 入面都係得10粒唔夠, 而家都係得翻3粒未用咋. 我今日先見到棵粟米都未大得晒, 我已經見到佢出公花呀, 我仲以為又有蚜蟲o黍, 原來唔係係公花o的粒粒o黎.
回復

BanbieChan 發表於 2010-8-9 23:30:26 |顯示全部樓層
因為我呢度冇自來水, o下o下要去裝水o架. 個水桶係方便洗手同洗其他o野用. 灰色個盆有去水位, 將o的水引直出去水道口. 唔駛流到成地水. 不過洗過o野o既水係可以順手淋花用呀, 如果用洗潔精就唔可以淋花用喇. 所以我每次淋花都係用個裝o左車碌o既大冰箱來裝水方便推住去淋花用.
fishinglok 發表於 2010-8-9 23:12

你好有心機呀~加油~   
回復

meomi 發表於 2010-8-10 00:29:40 |顯示全部樓層
回復 29# fishinglok

得番兩棵授到粉的機會微d啦,如果仲想種粟米的話,下次種多少少,佢地比較易交叉授粉的.
粟米有趣的地方係每條粟米鬚授到粉的話就會變成一粒粟米粒,如果授唔到粉就得番個心,無粟米粒食了.
回復

fishinglok 發表於 2010-8-10 01:12:34 |顯示全部樓層
死啦~咁我而家再種埋果幾粒種子唔知趕唔趕得切呀. 開頭諗住粟米會好大棵. 唔咁種咁多呀. 多花老師果龍崗種可以種幾棵先有o的後悔呀.
回復