[求救]我棵青豆角就死喇...

作者: cklife 發表于 2010-8-1 11:55:12
1647 5

青豆角開始爬上架無幾耐,開始發現葉柄之間變左色,因為未種過、未見過,以為棵直物本身係咁樣。但最近越來越唔對路,佢D葉開姑乾,捲縮,好似植物唔夠水咁樣,經觀察,係有D葉病有色,有D無,而枯既葉柄都係有色。今日用左半日間時對住佢,比我發見左兩隻好似飄虫既虫(背上無點點),佢就趴係葉柄度,個頭係變色位,我諗佢咬我D葉囉,另外一隻又係咁。
我星期一先噴過綠油油,咁係咪綠油油對佢無用架?

請問我依家應該要點做呢?

小寶 發表於 2010-8-1 16:14:05 |顯示全部樓層
我的綠豆角都會有縐葉情況, 可能中左d菌
綠油油份量太濃有機會令到葉子接受唔到而枯萎, 會唔會係你的情況? 噴到的有事, 噴唔到的無事

另一方面飄虫的蟲頂多只會咬葉或咬花瓣, 係唔會令到棵植物就c咁的.
葉子邊捲曲會唔會因為肥料重手左的關係?
回復

cklife 發表於 2010-8-1 16:37:51 |顯示全部樓層
我的綠豆角都會有縐葉情況, 可能中左d菌
綠油油份量太濃有機會令到葉子接受唔到而枯萎, 會唔會係你的情況?  ...
小寶 發表於 2010-8-1 16:14

死喇...我唔知中左邊樣呢....
    同一日,我有施肥又有噴綠油油........但施肥量同其他植物差唔多其他植物無乜事.....而且..肥應該掂唔到根...因為開洞施肥時見到根未生到...

咁...可能係噴到綠油油掛...因為果邊特別多虫...所以集中噴佢.....

麻煩幫忙睇下中左菌會唔會咁樣架?如果中左菌....用三益得唔得呢?剛剛買左一枝
回復

小寶 發表於 2010-8-1 18:13:10 |顯示全部樓層
回復 3# cklife

我會建議你先用水淋葉子連泥十分鍾, 之後就咩都唔洗做住,睇下佢的進一步情況是否有變化~
回復

cklife 發表於 2010-8-1 19:51:03 |顯示全部樓層
回復  cklife

我會建議你先用水淋葉子連泥十分鍾, 之後就咩都唔洗做住,睇下佢的進一步情況是否有變 ...
小寶 發表於 2010-8-1 18:13

即刻上天台做......唔該晒
回復

cklife 發表於 2010-8-3 21:33:32 |顯示全部樓層
依照狂淋水既做法,己經捲左既葉,無變到,好似點左穴咁...棵野無惡化到,我諗應該救番喇掛...

多謝晒小寶呀...
回復