務農日記(收左D櫻島蘿蔔)

作者: zero1 發表于 2010-7-28 23:49:38
25838 203
zero1 發表於 2010-12-17 22:30:30 |顯示全部樓層

出面果D有時噴藥後不過14日便收割便會有殘留農藥,自己種的點都唔會害自己.
冬天蟲害會少D,加上而家有網室,可以唔落殺蟲藥。
但夏天,如有沒有網室,你唔噴藥,你會一無所有---被蟲食晒/容易生病(瓜柴)
回復

owlcyr 發表於 2010-12-20 10:07:44 |顯示全部樓層
應該咁講,個人種o野o黎食,我覺得用有機方法種會較好(對自己同環境)o者.
我種落大田,我都無噴藥,一樣有得收.
作物健康,根本唔會被食晒(當然唔會100%都收得晒)
要噴都可以用有機(天然)農藥o者?
唔駛用有機磷o者.....對魚同蜜蜂高毒,魚類中毒(而家連大陸個TREND都已經向減少OP使用,當然成效唔算好顯著...)
(有機磷(OP)唔係有機農藥,其他版友唔好攪錯)
http://en.wikipedia.org/wiki/Organophosphate
http://en.wikipedia.org/wiki/Organophosphate_poisoning
回復

ChowChow 發表於 2010-12-22 15:52:15 |顯示全部樓層
回復 zero1 的帖子

我棵哈密瓜同你差唔多情况,不斷開花,突然間就見到個果,好開心
希望成功 我第一次種架咋
回復

zero1 發表於 2010-12-27 00:06:22 |顯示全部樓層

天氣寒冷,天台的植物面臨考驗
近幾日,網紋瓜不知是有病還是凍傷了,葉片大量枯萎,每次都係就住修剪枯葉,個瓜仲很細,撐住呀!
秋葵及蜜糖豆都係生得麻麻地,只得一粒豆,當盆景觀賞。而家豆苗當造,唔係應該生得很茂盛?
無花果細細隻,都叫有收成.
生菜及芥蘭則欣欣向榮

秋葵凍壞了

秋葵凍壞了
回復

zero1 發表於 2011-3-20 14:32:01 |顯示全部樓層
日本網紋瓜枯萎了,收咗個瓜,有250g重,可能未完全成熟,沒有紋,個樣唔似留種個樣,但係很甜
香港係種到網紋瓜的,春播再黎過!
回復

zero1 發表於 2011-3-20 15:00:02 |顯示全部樓層
平時看見的西生菜都是矮矮的,原來都可以生到成3-4呎高,當作觀賞都唔錯
回復

zero1 發表於 2011-3-20 15:16:51 |顯示全部樓層
天氣回暖,開始春播,有南瓜、青瓜、西瓜、日本網紋瓜、向日葵、白玉苦瓜,有的已經發芽!
回復

zero1 發表於 2011-3-20 15:26:06 |顯示全部樓層

農友kenny1017去年11月分享的日本農業植物種子--sweet pea開花了----超靚
回復

ardisia 發表於 2011-3-21 10:26:15 |顯示全部樓層
Hello ZERO 1
你果真lup袋的是什麼袋,是自制或是買的。   
謝 謝 你的經驗分享
回復

zero1 發表於 2011-3-21 22:21:55 |顯示全部樓層

是吉之島10蚊店買的網袋,在賣廚房潔具用品的位置可找到,原本用途是用來隔廚房"星"盆去水位的垃圾,在這裡很多人都用來包瓜果,免被果蠅叮、雀仔食。
除左呢種外,尚有不織布袋,作用都是一樣。
回復

mirry 發表於 2011-3-22 00:18:54 |顯示全部樓層
你好呀, 我第一次種青瓜, 但唔係好知係唔係要俾個棚架佢爬, 定係要俾個網佢定係要點樣, 可唔可以指教下???

仲有你棵木瓜係普遍木瓜定矮種??? 用幾大個盆??? 我都想種, 但擔心盆種唔成功

我都係係天台既一角種野!!
回復

zero1 發表於 2011-3-22 22:33:54 |顯示全部樓層
青瓜是需要俾個架/棚給佢爬的,我曾整個網給佢爬,不過效過不是很好,因為天台大風,網會給風吹動,會扯斷青瓜的幼蔓,最後都係用竹枝同佢搭咗個實淨個架俾佢爬,同埋以鐵絲(扎面包袋那種)將藤蔓固定在竹枝上引蔓生長。
我亦試過用圖片最左手邊的架,都OK架。青瓜逐漸長大時我會在瓜底long D野,卸下力。
種木瓜需要大缸種,如果你個缸大D,棵木瓜咪大棵D,地種、環境良好,咪會再大棵D(當然基因也很重要)。但是你用盆種,先天環境限制,即使普通木瓜,盆種也會變侏儒,高極有限、也沒有那麼多產!所以買苗的時候我都沒有特別問。
我初期用直徑約16吋的缸種,生了2個木瓜後無以為繼,最近同佢換了一個大2個碼的缸,而家又多了2粒木瓜仔。
青瓜我用盆種每棵可以長5-8條青瓜,最長15吋,收成時都幾開心架,加油呀你!
回復

zero1 發表於 2011-3-22 22:38:31 |顯示全部樓層

蘆薈及九重葛都來趁熱鬧!
回復

mirry 發表於 2011-3-23 00:17:30 |顯示全部樓層
多謝你呀, 好詳細!!!

我好想種木瓜, 但先要搵個夠大既盆先, 20吋, 好大呀!!!

青瓜呢, 所謂搭個棚過佢, 係唔係即係井字井字咁砌一個???  我手工藝麻麻, 如果買唔到圓形果隻支架, 我打算係10蚊店廚房家品部買個格格架, 人地掛係牆一格匿用黎掛d濕星野果隻, 應該都可以應付

我尋晚都落左一粒紫茄子閎種, 我睇你d相, 茄子似乎都幾大棵, 係唔係呢???

回復

zero1 發表於 2011-3-23 22:10:44 |顯示全部樓層
回復 mirry 的帖子

茄子由播種至有4片葉要差不多2個月時間,時間頗長,有時差點兒忘記他的存在,但之後便長得很快,如果環境良好(8小時以上日晒、多肥、多水、大盆),都可以長得很大棵,收成亦會令你很滿意。我試過不夠10元店大盆用,用左個中盆種,一比較,細盆保水欠佳、施肥困難(根纏住盆邊),生長明顯遜色。如果你有地方,又唔介意美觀問題,可考慮用發泡膠箱,用一季即棄。
回復

zero1 發表於 2011-3-23 22:31:08 |顯示全部樓層

天台種植最頭痛是不夠泥,我而家用緊綠領行動的廚餘回收桶,希望可以環保之餘,亦可以解決肥料、泥土不足的問題。廚餘發酵後的最後步驟,我選擇用椰糠代替泥土。惠X超市有壓縮椰糠磚賣,椰糠點都輕及便過靚土。
回復

mirry 發表於 2011-3-23 23:27:48 |顯示全部樓層
今日我去10蚊店想買8號的圓形支架, 但已經冇貨!!!

我都有用發泡膠箱架, 不過多數用黎種菜同櫻桃蘿蔔, 如果成個箱只係種一棵茄子, 好似怪怪地.......

泥呢, 我無買過靚土, 元朗唔見有呢個賣, 不過我都係買黑泥/混合泥呢D, 溝番用過既舊泥同埋我係會係街掘泥既

自己整肥料我諗我唔得啦........其實買包肥都用到一排架WOR......
回復

bb6886 發表於 2011-3-23 23:33:10 |顯示全部樓層

66#果張荷蘭豆d葉有白色斑, 係咪正常架?
因為我種ge荷蘭豆其中一棵都有呢種白斑呀呢幾日~
唔該~
回復

loyuensau 發表於 2011-3-25 14:47:29 |顯示全部樓層
回復 zero1 的帖子

請問邊間惠X超市有椰糠買?
回復

zero1 發表於 2011-3-25 19:37:47 |顯示全部樓層
回復 loyuensau 的帖子

牛頭角淘大花園惠X
回復