返回列表 發新帖

請問大家有無試過用洗米水或雞蛋殼做肥?

作者: aulaw 發表于 2010-7-26 12:30:53
9716 24
cklife 發表於 2010-7-30 08:44:12 |顯示全部樓層
辣椒最辣唔係果肉,係辣椒核

你應該買 指天椒碎($10 一大包 有 100克) 浸 消毒酒精,(你可以比較一吓, ...
marcuslee 發表於 2010-7-29 11:06

多謝提供呀....原來咁樣浸酒精,等我都去買包試下先。

睇過一D資料話,用辣椒液做防虫,作用係驅趕,要3日度噴一次架....
回復

小美 發表於 2010-7-30 13:52:49 |顯示全部樓層
回復  小美

反而我阿媽教我用第一輪洗米水,仲要唔好落咁多水,可以濃D營養高D咁話。以前試過D植物 ...
Ivana 發表於 29/7/2010 10:43

以前真係咁架. 但係我就係話而家d米可能唔知加左d乜野化學物質, 所以第一次過水o既我唔要囉. 我試過打過d臭氧落去分解, 真係有一層野浮面.
同埋真係唔係每一種植物受得, 有d植物鐘意酸性d o既泥土. 米水會影響泥土裡面o既ph值. 如果加上晒唔到太陽, 好易會生蚊滋仔添架.
回復

aulaw 發表於 2010-8-5 18:17:04 |顯示全部樓層
原來都有今多會友有蚊滋問題....其實它會吾會對植物有害?...我見它們又無咬人.......
回復

孖吉 發表於 2010-8-5 18:37:49 |顯示全部樓層
原來都有今多會友有蚊滋問題....其實它會吾會對植物有害?...我見它們又無咬人....... ...
aulaw 發表於 2010-8-5 18:17

佢地的食物係正在分解的物質,等於清道夫,基本上唔會對植物有害,只係佢地存在會令你覺得滋擾啫
回復

aulaw 發表於 2010-8-6 10:06:34 |顯示全部樓層
多謝marcuslee及大家的保貴意見..本人在此得益不少...最後我覺得..種植原來最先要學的不是甚樣去好好種植自已的盆景...而是首要去學甚樣仿虫...我再想問問大家有沒有其他好的種植網址參考?
回復