好開心, 帝冠未死

作者: Bmsmaster 發表于 2010-7-26 00:06:15
1606 6
去年唔記得你邊度買左舊帝冠, 返屋後先知係無根嘅, 一路留意, 都唔覺有根, 同期係山xx度買的魚鱗兜, 綴化的xx, 一個十菱兜, 一一都已死去, 死前都係殭屍, 由於所有野在年多都無動靚, 我有個好有經驗的朋友說都已變成殭屍, 我等多幾個月, 終於忍唔仕撕開個魚鱗兜睇下係點樣, 因為外看好像是個木頭, 但撕開後發覺一粒粒的有些肉質和底部有青綠色, 再種都種唔番, 睇住人佢死, 之後, 舊帝冠又係死實實一舊, 掉落水浸, 淋愛豐收等一一都無用, 都唔知人佢死左未, 日晒雨淋, 都無特別照顧

上星期要去旅行, 臨走前望一望, 竟見到幾棵仙人掌都出花, 再望, 竟然帝冠出花, 白色的花, 真係好開心, 但可惜趕飛機, 返來後, 花已不見了, 但知它未死, 已經很開了

與大家分享, 種這些生得慢的東西, 耐性是不可缺少的
hktuinman 發表於 2010-7-26 03:12:08 |顯示全部樓層
師兄你就好, 我去完旅行死左四粒...佢地溶到面目模糊...其中一粒係心愛既四馬露, 種左兩年....唯有重九時拜拜佢, 等佢安息啦...

講開又講, 購自山啦啦的自生根都死得七七八八, 嫁娶再落地真係要好小心照顧...
回復

winzy 發表於 2010-7-26 09:21:52 |顯示全部樓層
一日未溶一日都仲有機會,
仙人掌就算冇根擺係到都可以頂好耐
生命力真係好强
回復

taiwaisy 發表於 2010-7-26 12:05:51 |顯示全部樓層
我都有一盆從嫁接轉直接落盆的帝冠。
三年前購入的時候已遭砍了。陰乾了差不多兩個星期才落盆。先殺菌是少不了。
平時很少淋水。只靠淋其他植物時滋潤一下。到現在仍健在。還開了兩年花了!
只是有些鱗片變黑,要留意。

希望對你有幫助。
回復

Bmsmaster 發表於 2010-7-27 00:25:26 |顯示全部樓層
買野多口問下係學到唔少野, 山啦啦老闆有教我淋水, 佢話一日未出根, 淋水等如水浸, 故要乾透先種, 無根要3星期霧狀嘖一圈, 兩個月後才淋少少水, 要忍得同相信仙肉的生命力, 我近日少死了許多, 而且亦敢照頭淋, 慢慢感受人仙合一的感覺
回復

火龍果 發表於 2010-8-3 16:57:58 |顯示全部樓層
yes!haha^^
回復

Bmsmaster 發表於 2010-8-6 17:47:27 |顯示全部樓層
都好難講, 近日先發覺有兩粒丸溶剩兩枝腊燭腳, 好在發覺得早, 未溶上本體
回復