為什麼要種牡丹

作者: Bmsmaster 發表于 2011-5-16 15:58:47
2229 10
因買了棵牡丹, 近日多看了有關它的資料, 竟是由種子至發芽需要7日, 但由發芽長苗至轉盆要3年 , 之後, 種50年才有幾cm大 , 搞到我要問個女肯唔肯幫我照顧佢

邊有人咁長命種牡丹啊? 唔怪得要嫁接
chan3445 發表於 2011-5-16 17:27:59 |顯示全部樓層
種牡丹真係好考耐性,我的播種已有一年都只係得紅豆咁上下,
最多都係得3塊葉,唔知要等幾耐先可以生到好似你果棵咁大
回復

Bmsmaster 發表於 2011-5-16 17:56:51 |顯示全部樓層
chan3445 發表於 2011-5-16 17:27
種牡丹真係好考耐性,我的播種已有一年都只係得紅豆咁上下,
最多都係得3塊葉,唔知要等幾耐先可以生到好似你 ...

已經是超越耐性問題, 是長壽健康的問題
回復

taiwaisy 發表於 2011-5-23 19:33:26 |顯示全部樓層
完全同意上面觀點!
我都有 3 棵牡丹,約 5 cm, 1cm (x2). 種 了 3 年,好似冇大過!怪不得有前輩話種牡丹,有錢就要買大 'D' 啦。
回復

GOODluck20x 發表於 2011-5-24 11:00:31 |顯示全部樓層
仲想 order 種子玩o下....真係漫漫長路
回復

八王爺 發表於 2011-5-24 11:26:39 |顯示全部樓層
岩牡丹的魅力正在於超越時間的洪流
回復

Bmsmaster 發表於 2011-5-24 16:59:41 |顯示全部樓層
我唯一可接受的是它為什麼那麼-------------------------------------------------貴
回復

chan3445 發表於 2011-5-30 10:01:54 |顯示全部樓層
回復 Bmsmaster 的帖子

我都係咁諗,所以我order左十幾棵龍神木,
等貨到之後將一部分嫁接左佢,
唔係既真係唔知要等到幾時先等到佢大
回復

GOODluck20x 發表於 2011-5-30 09:33:51 |顯示全部樓層
Bmsmaster 發表於 2011-5-30 01:07
本來我都想, 在淘寶見到種子都賣$7-1x一粒, 不過可能到死都未見到佢大

係呀~ 平均$10-25人仔...
完本見到有好多種 , 想 order o西...但咁漫長...睇住佢年年冇長進..又真系吾夠睇頭
或者着重 order 其他多肉種子,  牡丹...頂多要2個最喜歡o既品種就算了
回復

Bmsmaster 發表於 2011-5-30 01:07:11 |顯示全部樓層
GOODluck20x 發表於 2011-5-24 11:00
仲想 order 種子玩o下....真係漫漫長路

本來我都想, 在淘寶見到種子都賣$7-1x一粒, 不過可能到死都未見到佢大
回復

Bmsmaster 發表於 2011-6-2 00:44:55 |顯示全部樓層
見到你的產品了, 但毀了實生根, 不覺可惜麼, 請不時報導你的進度
回復