返回列表 發新帖

拍賣:垂筒 (取消)

作者: charlie34 發表于 2010-7-19 14:22:00
1919 23
charlie34 發表於 2010-7-20 00:59:18 |顯示全部樓層
小苗 極度強光會死的!!! 注意係小苗!!!!

垂筒同其他苦科唔同,只可半日照,光過強,葉焦,小苗5-6小時>>>,綽綽有餘~
回復

loklok 發表於 2010-7-20 01:57:56 |顯示全部樓層
嗯,我是把它們丟到窗外,陽光直射5小時
回復

cherrylwy 發表於 2010-7-20 16:57:14 |顯示全部樓層
你有無去揾下人地台灣D網頁, 人地個個都係擺係室外花園種架喎, 可能佢地擺D唔太晒既地方, 但都應該有超過5-6小時的強光的, 棵棵都種到D葉好大好靚架~
回復

charlie34 發表於 2010-7-20 17:52:37 |顯示全部樓層
人地個D都係室內種左先,個時候人地個D仲係小苗,到左一定大小,先放出去~

小苗唔需要故意放在室外曨陽光,甘樣仲可能累左佢(太光,葉焦)~

我相信無咩人會把苦科(小苗)放在室外曬太陽,因為太光喇,除非佢地擺係唔曬既地方~
但我覺得人工光(好近)5-6小時>係足夠嘅~但只限小苗嘅時候~ 

垂筒大到一定程度,當然可以放係室外,但唔好過光,因為垂筒唔係想像中甘粗生,垂筒只可以半日照,8-9小時內嘅光照(強光),5-6小時>嘅普通光,垂筒係可以接受嘅(健康生長)~

苦科中,唔係太多可以隨便放係室外唔理,AV係一個好例子,最粗生(可以隨便放)嘅苦科得長筒,沙漠岩桐幾十種~ 重申:垂筒太光(強光光照太強)會死~~
回復