返回列表 發新帖

請問呢種有趣的植物品種

作者: 小美 發表于 2010-7-18 04:18:46
3270 26
小美 發表於 2010-7-21 11:48:17 |顯示全部樓層
RE: Jesation

哈哈~~~~原來係"lily"!
正wor!! 等我同佢講多d野先. 問下佢飲唔飲鮮奶~~hehe
回復

ht333147 發表於 2010-7-21 11:58:36 |顯示全部樓層
我搵到一種, 有9成似佢. 叫"草龍" / 細花丁香蓼

像ht333147說的, 可能會有小黃花.
好似屬丁香類...... ...
小美 發表於 2010-7-21 00:04

是這種植物來, 以前種田, 田邊野生很多, 尤其是水田邊更多, 在屯門公路都可以看到, 如果塞車的話
回復

小美 發表於 2010-7-21 12:11:43 |顯示全部樓層
RE: ht333147
你都幾好眼wor.....屯門公路塞車我乜都見唔到o既.......但係點解d植物會夜晚合埋? 防蟲嗎?

我搵到多d有關疑似呢種植物o既資料:
http://ltrc.tnc.edu.tw/modules/t ... k_sn=3&bdsn=447
回復

ht333147 發表於 2010-7-21 12:27:06 |顯示全部樓層
RE: ht333147
你都幾好眼wor.....屯門公路塞車我乜都見唔到o既.......但係點解d植物會夜晚合埋? 防蟲嗎?

...
小美 發表於 2010-7-21 12:11

所以我不會介意屯門公路塞車(介意都無用), 因為有很多不同的植物可以欣賞.
這個網與上面網所述的是同一種植物來
植物葉面光合作用, 收工了, 自然要合上, 唔加班.
回復

iluvuboyz 發表於 2010-7-21 13:55:56 |顯示全部樓層
我之前都有見過呢種植物呢~
我以為佢系雜草...冇點理佢牙~~
不過佢開埋黃花花後, 越來越大棵....
最後我拔走左佢了....
回復

小美 發表於 2010-7-22 01:44:06 |顯示全部樓層
我之前都有見過呢種植物呢~
我以為佢系雜草...冇點理佢牙~~
不過佢開埋黃花花後, 越來越大棵....
最後我拔走左佢了....

其實佢地都係雜草. 不過有次見到佢d葉有少少紫紅色, 同埋佢夜晚會合埋, 覺得好得意, 細細棵好可愛, 就將佢移植到細盆種, 好想知佢大左會係點.
但係如果佢太大, 我諗最後我都會放棄佢架.
回復

孖吉 發表於 2010-10-4 15:19:35 |顯示全部樓層
好, 一於種到佢開花!
到時謎底就會揭曉!
可能個名叫"路邊野花".

註: 我於本年4月時曾於泥土上播過種. ...
小美 發表於 2010-7-20 18:14

唔好意思,請問 甜味香雪球 種籽在那裏可以買到?我在花墟只找到 Alyssum Gold Dust, 找不到 白色的Sweet Alyssum.
回復