兩棵中苗等候領養

作者: 小美 發表于 2010-7-26 22:47:51
2831 27
品種為"胡椒薄荷", 但有花友話似甜羅勒.
健康良好, 約兩個月大. 無需家訪.
因為我自己已經keep左一盆, 希望剩兩盆同花友分享一下.

係時候要轉盆, 泥土要疏水, 要通風, 最好有太陽晒到.
耐熱耐冷耐旱.
是傳說中最易種o既香草之首位.

*相片隨後補上. 有興趣可以留言. 屯門區交收.
ht333147 發表於 2010-7-26 22:52:43 |顯示全部樓層
因為我自己已經keep左一盆, 希 ...
小美 發表於 2010-7-26 22:47

有得分,
為何不放在分享版?
回復

小美 發表於 2010-7-26 22:54:01 |顯示全部樓層
好簡單, 皆因我唔知有呢個版囉.....hehe~~
回復

ht333147 發表於 2010-7-26 22:59:55 |顯示全部樓層
唉, 如果昨天有出來, 既可''穌歌利'', 又可派街坊...
回復

小美 發表於 2010-7-26 23:04:16 |顯示全部樓層
我超新手唻咋, 俾人笑就有份, 點可以"穌歌利"ar.....
唉....唔好提喇, 太蝦碌喇, 星期都可以搞得錯......
希望下次可以再見你地.
回復

gunbuster363 發表於 2010-7-27 00:38:58 |顯示全部樓層
我喜歡由種子開始種....比較好玩
可以看到它由小苗開始生長
回復

小美 發表於 2010-7-27 02:46:04 |顯示全部樓層
我喜歡由種子開始種....比較好玩
可以看到它由小苗開始生長

係呀, 我都係咁諗, 所以當初我買左種子種. 仲驚佢唔發芽,
一落就落晒兩包......結果發到七彩囉.
而家留4棵都嫌太多, 因為實在地方唔夠. 想留番d位種其他野.
希望有人收留佢地啦~
回復

N-Blythe 發表於 2010-7-27 08:23:37 |顯示全部樓層
可以給我一棵嗎?謝謝分享!
回復

jeffiau 發表於 2010-7-27 10:15:25 |顯示全部樓層
如果找不到, 我可以收養它^^
也可以做你後備, 有咩事俾番你呢~~

無咩新舊手分O既~~很高興又識你呢個草友呢
回復

小美 發表於 2010-7-27 16:49:37 |顯示全部樓層
可以啊, 你地係咪都可以o係屯門交收??

jeffiau, 唔洗俾番我架, 俾得你就係你架喇, 你可以派街坊都得架. 我只係唔想佢地受我冷落.
nice to meet u2!
回復

ht333147 發表於 2010-7-27 22:35:27 |顯示全部樓層
因為我自己已經keep左一盆, 希 ...
小美 發表於 2010-7-26 22:47

點解等都頭大頸長都未有相?
回復

rosetina 發表於 2010-7-27 22:49:37 |顯示全部樓層
系呀 , 點解等都頭大頸長都未有相?
回復

小美 發表於 2010-7-28 01:03:25 |顯示全部樓層
唔好意思, 剛剛才回到家.....
新鮮熱辣.....
一號佳麗:

二號佳麗:

(唔連盆, 因為我都唔夠用)

*我一直都剩係偏心另外一盆大o既, 忽略左呢兩盆細o既, 佢地應該要摘葉去頂, 但我冇做到. 不過請放心, 佢好易種. 轉個盆好快大.
回復

小美 發表於 2010-7-28 01:13:43 |顯示全部樓層
遲下再派碰碰香.....要結下緣先~
碰碰香仲易種過薄荷.

今日新整理o既.
回復

cklife 發表於 2010-7-28 07:49:11 |顯示全部樓層
遲下再派碰碰香.....要結下緣先~
碰碰香仲易種過薄荷.

今日新整理o既.
小美 發表於 2010-7-28 01:13

真係好易種,網友分享二枝,一枝泥插、一枝水插,兩枝都種生喇.....真係仲易過種薄荷....
回復

fishinglok 發表於 2010-7-31 14:33:08 |顯示全部樓層
胡椒薄荷我都好想種呀~我發極種子都發唔到, 我都係屯門住
回復

fishinglok 發表於 2010-7-31 14:33:42 |顯示全部樓層
碰碰香係唔係都可以拎來煮食用呀.
回復

小美 發表於 2010-7-31 21:02:33 |顯示全部樓層
fishinglok wrote:
胡椒薄荷我都好想種呀~我發極種子都發唔到, 我都係屯門住

但係佢地話原來我種果種唔係胡椒薄荷. 係羅勒.
你唔嫌氣的話可以攞支番去插. 佢地話好易出根.
本來"二號佳麗"仲未送出, 但前幾日一陣怪風吹到佢彎左. 我都唔好意思送俾人. 而家休養緊.

碰碰香我未試過拎唻食用. 只會無聊時候玩下佢, d味好勁. 種得靚時佢地好可愛, 你會好想摸下佢. 種得唔靚唔緊要, 剪左佢再插落泥又生過. 就算掉在泥面都照生......我就無聊有時當插花咁插花球.....

以上o既兩種我都可以分享. 條件你地肯多d教我種野.
綠化香港, 好! 綠化屯門, 更加好!!
回復

fishinglok 發表於 2010-8-1 03:24:47 |顯示全部樓層
嘿嘿~我係綠化工廠區呀~綠化工廠大廈個平台走廊.(因為係公家地方) 係人都可以經過參觀o既. 我都有種羅勒呀, 但係點解我o的葉唔同你果o的o既, 你o的生得咁圓滑o既, 我o的好灣灣曲曲. 仲要係每片葉都係咁樣.
都好丫, 我兩種都想種.  碰碰香我連見都唔見有得買呀. 所以都有興趣呀. 我可以係邊度搵你呀.
回復

小美 發表於 2010-8-1 15:09:59 |顯示全部樓層
工廠區更加要綠化下啦. 係咪頭象果個地方呀?? 好壯觀呀~~
羅勒應該係有好多種. 但係詳細d o既都係要請教下d前輩老師. 你有冇po相出唻? 可以俾大家都睇下.
你可以pm我, 大家約個時間ar.
回復

12下一頁