水插or泥插會容易生根

作者: DorDor 發表于 2008-1-16 10:56:36
1724 16
之前因為盆花死死地, 所以用佢d側芽來泥插分株, 2日後3盆死剩1盆 .  好彩都有d葉可以再水插.  想問下大家用泥插定水插會容易生根?

是否我的泥土唔啱?  定係太多水呢?   

我只是把它們取下便入泥.  如果是水插就cut左片葉放入水.  正確的程序是如何呢? 係咪應該用生根粉, 重有隻A-million? Hi-fresh? 是什麼來的?
happyfusby 發表於 2008-1-16 11:07:03 |顯示全部樓層

回復 1# 的帖子

我用的只是2號珠石, 用少少水種就得啦...記得斜切個葉莖.

回復

DorDor 發表於 2008-1-16 12:58:51 |顯示全部樓層
原帖由 happyfusby 於 2008-1-16 11:07 發表
我用的只是2號珠石, 用少少水種就得啦...記得斜切個葉莖.

Thank you!    
2號珠石在花墟有得賣嗎?
回復

cross 發表於 2008-1-16 13:03:41 |顯示全部樓層
索性水種搵d靚靚杯裝住佢
回復

Joyce 發表於 2008-1-16 13:07:28 |顯示全部樓層
原帖由 DorDor 於 2008-1-16 12:58 發表
Thank you!    
2號珠石在花墟有得賣嗎?

花寶
回復

goldenretriver 發表於 2008-1-16 13:09:09 |顯示全部樓層
Hey happyfusby,
請問泥種是否要不停淋水? or見乾先淋? 我自己cut出黎果幾塊葉俾我搞到謝謝地, 軟哂......點解既.....
回復

cross 發表於 2008-1-16 13:11:11 |顯示全部樓層
原帖由 goldenretriver 於 2008-1-16 13:09 發表
請問泥種是否要不停淋水? or見乾先淋? 我自己cut出黎果幾塊葉俾我搞到謝謝地, 軟哂......點解既.....

乾都有好多隻..表面乾..乾到有裂痕等
太濕對根也不太好.種係泥漿嗎-.-
回復

happyken 發表於 2008-1-16 14:07:40 |顯示全部樓層
我都有這個情況啊,新葉浸在水中等出根之後再放係泥度,之後一日塊葉已經軟晒.係咪要將d泥整到好濕?
回復

DorDor 發表於 2008-1-16 15:12:43 |顯示全部樓層
個人覺得水插等生根好像沒有泥種容易爛!  
見有花友話可以水種, 咁可唔可以插到片葉生根之後都一直種在水?
換水可以就咁用水喉的水? 係咪要得一陣, 等d氯氣散左先?  
唔好意思...新手好多問題!
回復

louishsm 發表於 2008-1-16 16:16:47 |顯示全部樓層
我是將葉插在珠石, 直至生根出葉, 到有六塊葉才轉用泥種, 暫時未有不幸事發生.
回復

sel 發表於 2008-1-16 16:26:47 |顯示全部樓層
原帖由 happyfusby 於 2008-1-16 11:07 發表
斜切?? 木質扞插才用斜切, AV 用葉莖平脚是較好的
回復

DorDor 發表於 2008-1-16 16:36:13 |顯示全部樓層
謝謝louishsm & sel的意見.
原來不是斜切嗎? 我一直以為是斜切才正確...
回復

heiheimama 發表於 2008-1-16 16:45:51 |顯示全部樓層
原帖由 DorDor 於 2008-1-16 10:56 發表
之前因為盆花死死地, 所以用佢d側芽來泥插分株, 2日後3盆死剩1盆 .  好彩都有d葉可以再水插.  想問下大家用泥插定水插會容易生根?

是否我的泥土唔啱?  定係太多水呢?   

我只是把它們取下便入泥.  如果是水插 ...

以上問題之前的帖已經答過好多次(尤其Hi-fresh同Million A係咩),不如你search下參考之後再問新問題?高手花友們都已經答到悶,冇人想再答啦!
回復

happyfusby 發表於 2008-1-16 19:21:04 |顯示全部樓層
原帖由 goldenretriver 於 2008-1-16 13:09 發表

係咁咖...你只要keep住佢少少濕...有少少水吊命...唔亁唔淋...軟一排就會硬番.  i pm my phone number to you.  you call me la.
回復

DorDor 發表於 2008-1-16 20:27:24 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-1-16 16:45 發表

以上問題之前的帖已經答過好多次(尤其Hi-fresh同Million A係咩),不如你search下參考之後再問新問題?高手花友們都已經答到悶,冇人想再答啦!

Sorry! heiheimama, 因為我只係新加入這個大家庭, 有好多舊的post都未睇.  而家已經search左少少資料, 知道個2隻野是什麼了!   
Thank you.

回復

siuyuk 發表於 2008-1-17 00:15:19 |顯示全部樓層
原帖由 happyken 於 2008-1-16 14:07 發表
我都有這個情況啊,新葉浸在水中等出根之後再放係泥度,之後一日塊葉已經軟晒.係咪要將d泥整到好濕?

我都試過咁呀,轉左幾日塊葉死埋添...我諗可能係唔適應,而家我會等佢出左根同埋有六塊葉仔(要大塊少少) 左右至落泥, 咁會好好多, 冇咁易死架...你下次試下呀
回復

siuyuk 發表於 2008-1-17 00:16:47 |顯示全部樓層
原帖由 louishsm 於 2008-1-16 16:16 發表
我是將葉插在珠石, 直至生根出葉, 到有六塊葉才轉用泥種, 暫時未有不幸事發生.

我平時都係用水加珠石插, 出根同有葉至轉泥架...呢個方法好好...小苗生存機會大好多...
回復