這些葉子搞什麼?

作者: DorDor 發表于 2008-11-5 20:02:49
1308 10
唔知盤迷你搞什麼, 卷成咁 ...請各位指教下我呀, 唔該晒!
農夫 發表於 2008-11-5 20:14:04 |顯示全部樓層
會不會溫度問題呢?
有沒有高手解答?
回復

DorDor 發表於 2008-11-5 20:16:14 |顯示全部樓層
農夫你好!  
我晚上有開冷氣...但日頭就無咯!
回復

shushucandy 發表於 2008-11-5 20:37:16 |顯示全部樓層
好似曬到
回復

DorDor 發表於 2008-11-6 09:06:03 |顯示全部樓層
我屋企的位置應該唔會晒到...所以我成日重要幫d花花晒燈添!
回復

noel 發表於 2008-11-6 10:32:22 |顯示全部樓層
原帖由 DorDor 於 2008-11-5 20:02 發表
唔知盤迷你搞什麼, 卷成咁 ...請各位指教下我呀, 唔該晒!

種植環境、植株本身成熟度、施肥、蟲害。。。都會影响葉形,AV 本身亦有多款葉形,
有部份是皺邊的。    你這盆是 A6?A3?.....反而要注意的是,外圍的葉巳被你剪走了罷?
近根部的主莖有變 "淋" &  "熟"  跡象,是否澆水太多?  
趕快檢查根部,有艱根或主幹壞死的話,請通通刮淨,之後再重種。
回復

peeseela 發表於 2008-11-6 10:41:23 |顯示全部樓層
noel出山答問題,太好啦
回復

DorDor 發表於 2008-11-6 13:13:44 |顯示全部樓層
原帖由 noel 於 2008-11-6 10:32 發表

種植環境、植株本身成熟度、施肥、蟲害。。。都會影响葉形,AV 本身亦有多款葉形,
有部份是皺邊的。    你這盆是 A6?A3?.....反而要注意的是,外圍的葉巳被你剪走了罷?
近根部的主莖有變 "淋" &  "熟"  跡象,是否澆水太多?   ...

這盤是在bunbun買的, 外圍葉子除去了幾片...主莖的啡點是去葉留下的, 而附近就有些新的根長出來...
回復

noel 發表於 2008-11-7 13:21:29 |顯示全部樓層
原帖由 DorDor 於 2008-11-6 13:13 發表

這盤是在bunbun買的, 外圍葉子除去了幾片...主莖的啡點是去葉留下的, 而附近就有些新的根長出來...

bunbun 的。。。那可能是 Irish Flirt。。。
Oh~ 我真是老眼昏花,又要配新眼鏡...
如主莖仍然是強壯的,刮走那些啡点,加多一些泥罷
回復

八王爺 發表於 2008-11-7 14:39:24 |顯示全部樓層
原帖由 noel 於 2008-11-7 06:21 發表

bunbun 的。。。那可能是 Irish Flirt。。。
Oh~ 我真是老眼昏花,又要配新眼鏡...
如主莖仍然是強壯的,刮走那些啡点,加多一些泥罷

嘩! 經驗豐富 才有「老眼」唧!
回復

DorDor 發表於 2008-11-8 14:36:52 |顯示全部樓層
noel, 多謝你的指導呀!  馬上去加泥!
回復