水種問題

作者: mokice 發表于 2010-7-14 20:36:51
1784 6
請問如果用水種紫羅蘭, 幾多日換一次水?
我兩日無換水, d 水中已經有好多蚊蟲游黎游水, 好嘔心
Warren 發表於 2010-7-16 09:47:39 |顯示全部樓層
我的經驗係(在室內)............取決於水質
沒有任何肥料: (養根時)可超過 14天...
有肥料:取決於水質..(我逢星期尾放工前換水)
回復

softstar 發表於 2010-7-16 12:24:34 |顯示全部樓層
有蚊蟲梗係要換水la
一係學warren, 俾個蓋, 中間開洞俾植株, 少d水暴露係空氣, 應該好d卦
回復

花花公子 發表於 2010-7-17 12:22:11 |顯示全部樓層
請問如果用水種紫羅蘭, 幾多日換一次水?
我兩日無換水, d 水中已經有好多蚊蟲游黎游水, 好嘔心 ...
mokice 發表於 2010-7-14 20:36

兩日無換水沒有甚麼大不了,在水中加一小滴漂白水可望解決問題。
回復

mokice 發表於 2010-7-17 17:44:38 |顯示全部樓層
兩日無換水沒有甚麼大不了,在水中加一小滴漂白水可望解決問題。
花花公子 發表於 2010-7-17 12:22

有漂白浸住唔會傷根咩?
回復

mokice 發表於 2010-7-17 17:45:22 |顯示全部樓層
我的經驗係(在室內)............取決於水質
沒有任何肥料: (養根時)可超過 14天...
有肥料:取決於水質..( ...
Warren 發表於 2010-7-16 09:47

你放係office 梗係無事啦, office 少蚊
我放屋企, 成日open window, 對面又有山
回復

Warren 發表於 2010-7-19 02:05:56 |顯示全部樓層
可唔可以用D棉花堵塞住D空間?
回復