棉花虫+開花

作者: mokice 發表于 2011-7-5 18:18:39
2450 9
我發覺我係公司果d AV 好似有泥土棉花虫, 每當我將水直接倒入泥果一下, 就有好多細細條既野俾d 水浮上佢地上黎
但d AV 近排開花開得好好...應該點好?
比得大帝 發表於 2011-7-5 19:53:21 |顯示全部樓層
回復

aprilhung 發表於 2011-7-5 20:02:22 |顯示全部樓層
請問這虫會對植物產生甚麼影響??
回復

mokice 發表於 2011-7-7 13:02:40 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2011-7-5 19:53
供參考

棉花蟲大特寫

我睇佐呢篇嫁啦, 我諗係泥土果種, 因為葉上面無, 只係淋水果陣一下浮哂佢地上黎~ 不過我無部微距相機, 映唔到上黎俾你地睇~
其實我都想問有棉花虫會有咩影響? 因為我見d 花都一路開得好好....
回復

比得大帝 發表於 2011-7-7 13:56:17 |顯示全部樓層
棉花蟲吸食植物的管養, 不會叫植物死亡, 但會令植物生長不良, 而且傳染力強, 如果有其他AV, 已被傳染的可能很大.

要馬上隔離, 檢查其他AV, 棉花蟲一般生長在根部, 要把AV拔出來檢查, 以傳染的要斬頭消毒, 請參照

AV終極換泥法
http://hkplants.com/forum.php?mo ... 30694&fromuid=6

回復

mokice 發表於 2011-7-8 18:05:30 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2011-7-7 13:56
棉花蟲吸食植物的管養, 不會叫植物死亡, 但會令植物生長不良, 而且傳染力強, 如果有其他AV, 已被傳染的可能 ...

比得兄, 用呢個終極換泥法, 你會即入泥? 依家d天氣, 適唔適合先放入溫室谷根?
同埋係咪要cut佐d 花先換泥呢?
回復

mokice 發表於 2011-7-9 11:17:10 |顯示全部樓層
我打算今日全部六盆切頭+漂白水重種...!
回復

mokice 發表於 2011-7-9 11:22:41 |顯示全部樓層

有人建議用1:50的漂白水加幾滴洗碗精浸10-15分鐘, 不會太重手吧?
回復

mokice 發表於 2011-7-9 11:53:26 |顯示全部樓層
係動手之前俾我R到部舊相機仔, 映佐d 蟲蟲!!  

盆av開花開得好地地,

點知根部同泥土係咁!!

回復

pkq 發表於 2011-7-9 11:58:55 |顯示全部樓層
真係棉花蟲呀. 見到都怕怕. 快d攪店佢呀. 唔係手尾長
回復