花友艷艷送給我的風雨蘭

作者: sandy 發表于 2008-1-14 11:24:03
2574 9
首先多謝艷艷送給我的三棵風雨蘭. 由於我是新手. 這三盆是我的第一次. 艷艷寄給我時. 只是一個球根. 落種不出個多星期 , 見到葉芽向上生. 好開心. 唔知我仲有d咩特別要注意呢, 是否需要全日照或半日照等. 需要多少落一次肥? 謝謝.
Copy of 20080114_9.jpg
豔豔 發表於 2008-1-14 17:50:32 |顯示全部樓層
  祝佢快高長大....

全日照最好....任得佢日曬雨淋就o岩晒佢....
施肥...........我好日都唔施肥架....
回復

豔豔 發表於 2008-1-14 17:51:03 |顯示全部樓層
  祝佢快高長大....

全日照最好....任得佢日曬雨淋就o岩晒佢....
施肥...........我好日都唔施肥架....
回復

sandy 發表於 2008-1-14 17:52:33 |顯示全部樓層
O 即係放佢出花園. 又得佢晒餐飽. 唔駛落肥都一樣有花花. 好. 咁淋水量. 有冇d咩要求呢 ?
回復

豔豔 發表於 2008-1-14 17:55:47 |顯示全部樓層
原帖由 sandy 於 2008-1-14 17:52 發表
O 即係放佢出花園. 又得佢晒餐飽. 唔駛落肥都一樣有花花. 好. 咁淋水量. 有冇d咩要求呢 ?

其實可能落少少肥好d...不過我懶....問下d高手好d....

淋水方面....我都好隨意...記得就淋...唔記得就唔淋... 佢一樣生得好好
回復

sandy 發表於 2008-1-14 17:56:36 |顯示全部樓層
好. 唔該晒. 希望可以種得花出啦 :-)
回復

豔豔 發表於 2008-1-14 18:12:30 |顯示全部樓層
唔使客氣呢....
回復

loklok 發表於 2008-1-14 18:21:22 |顯示全部樓層
「艷艷」?
回復

豔豔 發表於 2008-1-14 18:22:21 |顯示全部樓層
原帖由 loklok 於 2008-1-14 18:21 發表
「艷艷」?

哈哈...一樣啦
回復

carlo 發表於 2008-1-15 01:26:03 |顯示全部樓層
艷艷 , 多謝妳呀 !  明天我先後落盤
回復