啱啱SET好位

作者: kayan_l 發表于 2010-7-5 17:07:50
2243 23
希望佢地身體健康
相片1070.jpg 相片1074.jpg 相片1075.jpg 相片1076.jpg 相片1077.jpg
RayWong 發表於 2010-7-5 17:16:29 |顯示全部樓層
好大規模呀~~ add6icon 幾時會入ping呀?
回復

kayan_l 發表於 2010-7-5 17:19:23 |顯示全部樓層
咁都俾你發現我留個位俾佢地?!?!? 哈哈
快架啦
回復

avery 發表於 2010-7-5 20:22:56 |顯示全部樓層
can place plants a bit closer to the light ~ D. madag is growing well ~ your condition should be intermediate enough la ~ Congratulation ~
回復

kayan_l 發表於 2010-7-6 01:47:57 |顯示全部樓層
can place plants a bit closer to the light ~ D. madag is growing well ~ your condition should be int ...
avery 發表於 2010-7-5 20:22

我聽你話拆左2枝管,宜家37cm闊放6枝燈, 燈底到植物面約距離13-16cm, 放得近怕唔怕過熱呀?? 定係加多枝燈提高光度? 宜家全屋燈熄晒, 開埋風扇俾佢, 我申隻手入去都覺得涼涼地, 但係毎溫度計就顯示29。幾度, 都唔知係咪個溫度計有問題

行哥仲有呀, 加左把風扇, 我硬係覺得有吹到好乾。 咁有無其他方法???
回復

kayan_l 發表於 2010-7-23 23:15:38 |顯示全部樓層

RE: 啱啱SET好位 - updated

唔知係咪太光..... 啲野開始變黃, 連彩虹草都變橙紅色莖........ 3.jpg 2.jpg 1.jpg 4.jpg 5.jpg 6.jpg
回復

milan080320 發表於 2010-7-23 23:24:55 |顯示全部樓層

回復 6# kayan_l
吾洗咁多支燈wor=.=
太光可以照少兩個鐘
我怕係熱過頭,連低地植物都要88
你個缸四支都應該夠
回復

kayan_l 發表於 2010-7-23 23:42:25 |顯示全部樓層
回復 7# milan080320

宜家減左燈啦, 睇下紅唔紅得返, 之前全偏黃...... 驚晒佢唔紅, 點知, 晒過龍
回復

milan080320 發表於 2010-7-24 00:15:41 |顯示全部樓層
我個24"x12"x10"都係一支t5 14w種豬
回復

豆腐仔 發表於 2010-7-24 01:28:57 |顯示全部樓層
個人建議..
先用三支管試.. 慢慢留意佢個情況..
加/減光管數.. 最好留意1至2星期..

當你用住三支管..
發現D未到你想要果種..
而佢地又未有乾/枯O既情況
加多一支管..
若果滿意佢地個色啦.. 就KEEP住咁多支管..

但當你
見佢地有D 葉尾.. 或者泥面上種果D活水苔/苔蘚.. 佢地開始枯的話
要減番一支管啦..
回復

winzy 發表於 2010-7-24 09:09:20 |顯示全部樓層
有冇師兄試過用LED照食蟲?
效果好唔好?
LED冇咁熱同冇咁食電
回復

kayan_l 發表於 2010-7-24 09:41:49 |顯示全部樓層
回復 11# winzy

我唔係師兄, 又唔係師姐, 但係我用過, 我覺得唔好, 唔夠光
回復

kayan_l 發表於 2010-7-24 09:46:31 |顯示全部樓層
回復 10# 豆腐仔

其實我自己都已經擺左兩個陣黎試, 都係第一個陣好啲, 不過就生到亂晒龍, 你可以睇下, 我UPDATE左
http://www.hkplants.com/thread-54587-1-1.html
回復

winzy 發表於 2010-7-24 09:52:28 |顯示全部樓層
LED照道理應該光過光管,
我個珊瑚缸用9粒5W望多陣隻眼都唔舒服,
用係食蟲到我就未試過,
你之前果支係咩W數架?
回復

kayan_l 發表於 2010-7-24 11:27:05 |顯示全部樓層
唔知呀, 响公司攞架, 車用, 一排120頭, 所以應該夠光, 但係LED只係一超集中一點光嘅燈泡, 所以一定係殘眼啲
同埋珊瑚本來係水底植物, 要求光線應該同食虫差好遠, 如果照珊瑚OK, 咁照食虫就應該一定唔夠光

(一切純屬個人見解, 唔知啱唔啱)
回復

豆腐仔 發表於 2010-7-24 11:49:48 |顯示全部樓層
不如咁諗啦..
依家試住依家個SETTING..
兩個星期後睇下自己鍾唔鍾意
唔鍾意個情況.. 先再加加減減
因為之前你用O既水又唔同..
其他客觀環境有大變動..
對於觀察燈照上O既分別又會有影响
回復

winzy 發表於 2010-7-24 11:52:20 |顯示全部樓層
珊瑚對光線既要求唔會同食虫差好遠,
仲可能多過佢添,由其是角珊瑚,
要250W既鹵素燈先至養得到,
但近年已經見到有人轉用LED都養得幾好,
所以先問下可唔可以用落食虫到
回復

RayWong 發表於 2010-7-24 11:59:41 |顯示全部樓層
珊瑚同食蟲應該係用唔同波長o既光線
回復

winzy 發表於 2010-7-24 12:29:10 |顯示全部樓層
係咪唔同颜色既光既波長就唔同?
回復

kayan_l 發表於 2010-7-24 12:47:12 |顯示全部樓層
回復 16# 豆腐仔

依啲我一直都係用蒸溜水架
回復

12下一頁