生態缸討論

作者: Exodus 發表于 2008-1-13 16:37:29
2935 13
原帖由 阿行 於 2008-1-13 10:24 發表

The answer is UNavailable ~

ding...

原帖由 sundewrex 於 2008-1-13 10:33 發表

若你買得多野(幾千銀),其實可以E-mail問他們,可能會有.
少就當然不理你!

我準備會使幾千蚊整個生態缸
我仲會唔會同佢用幾千蚊買呢d 野
你知我係我窮苦學生黎架
原帖由 阿行 於 2008-1-13 11:30 發表
其實班友講來講去只係識 paradoxa 最巴閉, 以為乜鬼北領地都係一樣, 好似 falconeri 根本無幾多個人種得好, 莫講話播種, 葉插都未插得生啦 ~ UK 我當然小心講野 , 而家咁講算好俾面勒 ~ ...

我都諗緊有無乜野北毛可以擺入去玩...有無d 推薦下呢?
PS: 我擺暖管的
Exodus 發表於 2008-1-13 17:07:56 |顯示全部樓層
原帖由 阿行 於 2008-1-13 17:00 發表

講下個生態缸既温度聽下

水長期keep 23~25度囉
回復

Exodus 發表於 2008-1-13 17:28:42 |顯示全部樓層
原帖由 阿行 於 2008-1-13 17:25 發表

你用製冷水 pump 呀 ??

咁空氣温度呢 ?? 都差不多 ??

夏天就開風扇喇=,=
水冷咁叉貴
我會泵d 水出黎整瀑布架咁吹佢都可以降溫喇

空氣溫度?
有水咁高specific heat capacity都夠keep住個溫度喇下話
而且佢都半浸水既
回復

Exodus 發表於 2008-1-13 17:41:29 |顯示全部樓層
原帖由 阿行 於 2008-1-13 17:38 發表

唔一定架 ~ 如果用兩支光管或用功率較高既光管如 T5HO,  開燈果時缸入面可能唔止25度, 你先試一試再話我知, 再幫你挑 ~

至少我一定唔會用鹵素...
但可能會整個UV濾管
等新年後就有得整
回復

Exodus 發表於 2008-1-13 23:04:02 |顯示全部樓層
原帖由 阿行 於 2008-1-13 18:05 發表

lup 住用鹵素 ?! 你咪試添呀 ~ 肯定出事 ~

係=,=
我肯定魚都未必受得住
回復

cf0 發表於 2008-1-13 23:26:51 |顯示全部樓層
我有養開海水魚的, 如果你個生態缸, 要23-25度, 又要有鹵素燈, 無可能唔用水冷, Sorry, 你地都唔使諗啦!
除非你開大冷氣,室溫重要底過25度 , 用大風扇吹住就有的可能 . 不過, 機會都唔高, 電費貴過水冷

回復

Exodus 發表於 2008-1-13 23:29:26 |顯示全部樓層
原帖由 cf0 於 2008-1-13 23:26 發表
我有養開海水魚的, 如果你個生態缸, 要23-25度, 又要有鹵素燈, 無可能唔用水冷, Sorry, 你地都唔使諗啦!
除非你開大冷氣,室溫重要底過25度 , 用大風扇吹住就有的可能 . 不過, 機會都唔高, 電費貴過水冷 ...

唔該晒
我取消左呢個念頭了

咁請教用乜野燈好呢
最好寫埋價錢..哈哈
回復

cf0 發表於 2008-1-13 23:43:57 |顯示全部樓層
其實燈的野, 我都唔係好識,普通的草燈好黃, 鹵素燈其實又真係好貴, 又熱,
我就用普通的孖管燈, 用2 支 "超" 光管, 咁個的光就一定夠光 (通常開一支都夠光)
不過都用水冷, 因為如果無水冷, 個缸夏天有31-33度.
"超"光管有分光的 k 數, 一般 6000-9000k 的都好好好光, $80-150  一支, 看你咩牌子, 咩k 數,
我果2支 用左大半年都未壞, 所以價錢唔係好update.
回復

ikejoe 發表於 2008-1-14 10:00:55 |顯示全部樓層

Hi Jumpluff

我都有個生態缸, may be i can shares some exper.
以你個缸嘅temp.&hum.
植入hoya & fern 係最正!
未正式置入小動物前,let's put a little spider to clear up some buds inside.
than think about toads or tropical frogs, 不過通風最緊要.
fish方面可試Betta科, they can lives under high temp.
回復

wong 發表於 2008-1-14 12:27:50 |顯示全部樓層
原帖由 ikejoe 於 2008-1-14 10:00 發表
我都有個生態缸, may be i can shares some exper.
未正式置入小動物前,let's put a little spider to clear up some buds inside.
than think about toads or tropic ...

如果要養魚就唔適合種hoya....太濕

我之前三支管加把風扇都超熱(夏天)....熱死好多花...
而且濕度好難維持.....
回復

Exodus 發表於 2008-1-14 15:09:07 |顯示全部樓層
原帖由 ikejoe 於 2008-1-14 10:00 發表
than think about toads or tropic ...

fern我會~我其實list左大堆植物
但係毬蘭已經俾我飛左出list...太大生得太快唔得
仲要有毒

betta我無記錯係攀鱸科? 我諗住擺一條暹羅鬥魚
其他擺孔雀既聖塔雙劍仲有霓虹精靈, 幾條鼠仲有埃及神仙
全部都要原種feel既野...haha
回復

ikejoe 發表於 2008-1-14 18:26:28 |顯示全部樓層
嘩! 咁Raw, 幾時有得睇呀!
But你話要有埃及仙,
似乎水位要高些cause埃及仙個子比其他高。
and than鬥魚vs孔雀, 雀仔好易連尾都冇...
think about it.
回復

dryfish 發表於 2008-1-14 22:41:00 |顯示全部樓層
嘩!!!!!!!!!
我好期待呀!~
回復

Exodus 發表於 2008-1-15 01:53:57 |顯示全部樓層
原帖由 ikejoe 於 2008-1-14 18:26 發表
嘩! 咁Raw, 幾時有得睇呀!
But你話要有埃及仙,
似乎水位要高些cause埃及仙個子比其他高。
and than鬥魚vs孔雀, 雀仔好易連尾都冇...
think about it.

至少新年左右
養水都要養好耐喇下話...我唔係玩玩下架
我都諗個缸可能要高..但埃及仙個樣真係夠wild夠raw喎
我植物都清一色係原種, 有棵交配野會搞到好格格不入
至於betta屬果d, 我又唔係玩原鬥普通果d 展示鬥咋
佢地同其他魚好似可以和睦相處架

btw呢個post係呢個板真係好似離晒題XD
回復