香草怕唔怕熱?

作者: gunbuster363 發表于 2010-7-3 11:34:33
1687 9
依家我個花槽向北
每日早上都晒到傻
晚上屋企又開冷氣,樓上樓下又開

其實我都擔心熱死
唔知有咩計仔

我種的是: sweet basil, 九層塔, 薰衣草, oregano
cklife 發表於 2010-7-3 15:05:22 |顯示全部樓層
甜蘿勒同九層塔應該唔怕....我露台都種緊...又係向北..又係晒到死...生得好好...

怕佢太曬中午咪遮下光囉...我都無幫佢遮光....不過會睇住D泥....九層塔飲好多水....
回復

sammy 發表於 2010-7-3 15:12:31 |顯示全部樓層
小心冷氣機噴出來的熱氣, 噴到咩都死
回復

gtrnismo 發表於 2010-7-4 10:48:53 |顯示全部樓層
依家我個花槽向北
每日早上都晒到傻
晚上屋企又開冷氣,樓上樓下又開

其實我都擔心熱死
唔知有咩計仔

我種 ...
gunbuster363 發表於 2010-7-3 11:34

sweet basil, 九層塔 不怕, 越熱越好 (香港天氣算)

薰衣草 最怕, oregano 還接受到, 夏天會無禁靚但不會死
回復

gunbuster363 發表於 2010-7-4 12:15:08 |顯示全部樓層
sweet basil, 九層塔 不怕, 越熱越好 (香港天氣算)

薰衣草 最怕, oregano 還接受到, 夏天會無禁靚但不 ...
gtrnismo 發表於 2010-7-4 10:48

yup
暫時只有薰衣草有d葉枯了
其他無事
暫時移左入屋內

痴d食蟲植物的燈同冷氣
回復

緲緲 發表於 2010-7-6 07:03:34 |顯示全部樓層
怕熱嘅香草喺夏天就明顯並非 active growing season,其實可以比佢地唞吓暑,散光或半日照都OK另外唔好等太乾至加水,我啲薰衣草&迷迭香而家都要晚晚淋水降溫。
回復

小寶 發表於 2010-7-6 12:04:50 |顯示全部樓層
盆種植物可以在盆底加碟, 每次澆水時流到碟上盛住, 咁會較容易渡夏.
但要留意滋生蚊蟲~尤其落完雨後幾天~
回復

cklife 發表於 2010-7-7 07:08:34 |顯示全部樓層
我棵百里香...慣低左喇....種係厠所果盆,一日唔記得淋水,枯左喇.....真快...

好彩之前分左一小盆諗住交換辣椒,又好彩預留左比草友分枝用,所以都有D枝條可以插。
依家唯有用個小盆壓枝法,再分多二盆出黎啦。
回復

gunbuster363 發表於 2010-7-10 23:08:12 |顯示全部樓層
用陶盆得唔得呀?
邊度有d細的陶盆賣?

我仲想響隔離放2舊藍色果d雪種等佢頂一頂d熱
回復

gtrnismo 發表於 2010-7-11 12:33:30 |顯示全部樓層
我棵百里香...慣低左喇....種係厠所果盆,一日唔記得淋水,枯左喇.....真快...

好彩之前分左一小盆諗住交 ...
cklife 發表於 2010-7-7 07:08

如你要百里香我可以比你

呢個我有好多
回復