檸檬桉

關閉 [複製鏈接]
作者: 四少 發表于 2008-1-13 00:35:43
3214 11
是否這個 ?
葉有藥油味, 樹幹我不知是否自己的心跳, 還是真的聽到樹心的供水聲 ....

EddieOR 發表於 2008-1-13 00:42:30 |顯示全部樓層
應該係,又叫尤加利,樹熊食的葉
回復

小餘 發表於 2008-1-13 00:56:30 |顯示全部樓層
喺街間唔中都會見到^^
回復

四少 發表於 2008-1-13 00:57:29 |顯示全部樓層
原帖由 EddieOR 於 2008-1-13 00:42 發表
應該係,又叫尤加利,樹熊食的葉

香港的檸檬桉真的是澳洲樹熊吃的那種尤加利 一樣的麼
回復

EddieOR 發表於 2008-1-17 22:58:22 |顯示全部樓層
∵ 檸檬桉 = 尤加利
∴ 香港的檸檬桉是澳洲樹熊吃的那種尤加利
回復

joke_k_d 發表於 2008-1-17 23:41:19 |顯示全部樓層
多口插句咀
香港的檸檬桉並唔一定係澳洲樹熊吃的那種尤加利......

澳洲東部的30至50種桉樹,其樹葉為澳洲特有種動物無尾熊(樹熊)的唯一食物來源。其中細葉桉和脂桉可說是無尾熊的主食,二者約佔40 %;大葉桉、小果灰桉和灰桉是等次要食物,三者約佔 40 %;樹膠桉、斑桉和白桉等更次一級,三者約佔20 %;至於山藍桉和赤桉等只能算是點心食物,偶而解饞之用。 (節錄自 維基百科
回復

orchids 發表於 2008-1-18 15:14:18 |顯示全部樓層
原帖由 joke_k_d 於 2008-1-17 23:41 發表
多口插句咀

澳洲東部的30至50種桉樹,其樹葉為澳洲特有種動物無尾熊(樹熊)的唯一食物來源。其中細葉桉和脂桉可說是無尾熊的主食,二者約佔40 %;大葉桉、小 ...

香港樹木彙編都有介紹3種桉樹,有檸檬桉,大葉桉及細葉桉(如果我冇記錯),我在街邊見到的檸檬桉,樹身高枝條疏,我覺得樹熊要吃檸檬桉葉都幾麻煩,爬到咁高只可吃到幾片葉.我想如果樹熊有得選擇,會選擇吃大葉桉,大葉桉枝葉生得矮又密,爬幾步已食到飽.

係桉(Eucalyptus)屬=尤加利屬.

回復

四少 發表於 2008-1-19 12:38:03 |顯示全部樓層
原帖由 joke_k_d 於 2008-1-17 23:41 發表
多口插句咀

澳洲東部的30至50種桉樹,其樹葉為澳洲特有種動物無尾熊(樹熊)的唯一食物來源。其中細葉桉和脂桉可說是無尾熊的主食,二者約佔40 %;大葉桉、小 ...

謝謝大家的回應....  其實我目的是要確認是否可安全的給我的寵物吃 ... 不是 樹熊 而是 澳洲 的 蟑螂, 要吃 尤加利樹的枯葉 ....  因為 蟑螂 身價過千 所以要小心選擇 ....
怪不得我有的 桉樹葉 來源不同, 香味也有點差異 .... .. . 有從歐洲來的, 有從國內來的, 亦有香港本地的
回復

orchids 發表於 2008-1-19 17:04:21 |顯示全部樓層
原帖由 四少 於 2008-1-19 12:38 發表

謝謝大家的回應....  其實我目的是要確認是否可安全的給我的寵物吃 ... 不是 樹熊 而是 澳洲 的 蟑螂, 要吃 尤加利樹的枯葉 ....  因為 蟑螂 身價過千 所以要小心選擇 ....
怪不得我有的 桉樹葉 來 ...

其實我都好怕曱甴,但都好想八下,D澳洲曱甴浄係食尤加利樹的枯葉,唔食其他野ga?D澳洲曱甴有幾大隻ga?有人話4吋又有人話手拿咁大.
回復

joke_k_d 發表於 2008-1-19 21:53:20 |顯示全部樓層
原帖由 四少 於 2008-1-19 05:38 發表

怪不得我有的 桉樹葉 來 ...

係咪 Macropanesthia rhinoceros -Giant Burrowing Cockroach - 犀牛蟑螂 呢?
佢哋好似鍾意少香味啲嘅枯葉喎(又係依書直說
回復

EddieOR 發表於 2008-1-19 23:48:58 |顯示全部樓層
多口插句咀

原來係咁
Thank You……
回復

orchids 發表於 2008-1-20 15:52:50 |顯示全部樓層
可唔可以講下四少你隻寵物蟑螂,有幾大隻,或者最大可以養到幾大呢?真係好想八下.

回復