柴門/火柴牌鬼椒成長歷程交流集中地

作者: 火柴人 發表于 2010-6-30 10:25:20
7912 68
☆桃仔☆ 發表於 2010-9-19 12:07:11 |顯示全部樓層
原本d葉葉好似頂住d BB芽....
我就剪晒........
超超超超超超超超樣衰add2icon
回復

giveupaguy 發表於 2010-9-21 09:27:11 |顯示全部樓層
回復 60# ☆桃仔☆

你呢棵有幾高? 係唔係好早摘左頂芽? 都係火柴兄教我才識摘頂芽, 如果唔係.我棵椒只識標高不會長橫枝. 你的椒椒反而看似不太高的. 但很多橫枝似的喎.
回復

☆桃仔☆ 發表於 2010-9-21 12:10:18 |顯示全部樓層
回復 62# giveupaguy

10cm高add2icon
回復

giveupaguy 發表於 2010-9-21 15:51:46 |顯示全部樓層
回復 63# ☆桃仔☆

10cm高就係火柴人說教摘頂的高度..(我棵不止10cm高..因我遲左摘)...你施肥如何? 我唔知自己岩唔岩.不過每次都紀錄左先...
回復

ammonch 發表於 2010-9-25 21:11:14 |顯示全部樓層

我的鬼椒, 是不是有病呢?

個多星期前
剛剛影的

加送 指天椒 BB
回復

giveupaguy 發表於 2010-9-30 09:40:13 |顯示全部樓層
Aug 20 交功課
7/28 施肥 : 雞c + 豐收1號 + bbq 炭灰
8/8 施肥 : 古早 + bbq 炭灰
8/18 施肥 : 雞c + 因多素 + bbq 炭灰
8/28 施肥 :  豐收1號 + 古早 + bbq 炭灰
9/8 施肥 : 高鉀素+ 蠔殼粉 + 雞c
(((另有3天加了海草水)))
9/18 施肥 : 高鉀素 + 蠔殼粉 +  因多素 + 豐收1號
((9/26 - 9/29 - 海草水)))
9/28施肥 : 高鉀素 + 古早肥

火柴人鬼椒1

火柴人鬼椒1

評分

查看全部評分

回復

giveupaguy 發表於 2011-1-20 16:25:14 |顯示全部樓層

http://www.hkplants.com/home.php ... um&picid=104604

今早趕著出門口求其拍了一張照....果係了長型...星期天再拍過一張上來

http://www.hkplants.com/home.php ... um&picid=105055

http://www.hkplants.com/home.php ... goto=down#pic_block
回復

giveupaguy 發表於 2011-1-17 17:35:58 |顯示全部樓層
搵番個帖上來先. 我的火柴人鬼椒有結左一粒果... 相片後補
早上太大風. 橫枝給吹斷左. 心痛死我...幸好其他橫枝都有花芯
而家將來進入爆花期, 希望可以豐收啦.
回復

mr_k 發表於 2011-3-15 15:56:44 |顯示全部樓層

回復