My dream house

作者: 貓貓 發表于 2008-1-9 13:09:47
2137 8
這個假期跟女兒合作做了這件作業,滿足感很大,除了花園較細之外,大部份真是我心中理想房子的模樣。

屋內家俬

房子外貌
House model.jpg

花園景
My dream house 2.jpg

因為不太懂剔木,所以木工手工粗糙,有待改善。
特別介紹那樽日本白膠漿,快乾,牢固,做勞作一流。
noel 發表於 2008-1-9 13:29:09 |顯示全部樓層
好可愛、好温暖喔~
回復

八王爺 發表於 2008-1-9 13:42:06 |顯示全部樓層
我冧我唔会 把 落地玻璃窗造係門口!咁咪好似店鋪咁俾人睇晒間屋裏面?

阳台在前門都尚可接受。

花园真的太細。
回復

jellyfishy 發表於 2008-1-9 14:37:36 |顯示全部樓層
個花園再大d, 好呀, 最好還有一個 greenhouse, 冬天可以種菜~~
回復

tata 發表於 2008-1-9 14:49:45 |顯示全部樓層
原帖由 貓貓 於 2008-1-9 13:09 發表
這個假期跟女兒合作做了這件作業,滿足感很大,除了花園較細之外,大部份真是我心中理想房子的模樣。

屋內家俬

房子外貌

花園景

因為不太懂剔木,所以木工手工粗糙,有待改善。
特別介紹那樽日本白膠漿, ...

難唔難呀? 好靚呀~可以pm我邊度買嘛
回復

noel 發表於 2008-1-9 15:07:35 |顯示全部樓層

回復 5# 的帖子

西九龍廣場好似有......
回復

貓貓 發表於 2008-1-10 13:30:10 |顯示全部樓層
這個作業其實是女兒的功課,所以呎吋都有限制。 否則..........

她的夢想家園要有大泳池及倘大的草地,可以舉行池邊或燒烤派對。我就希望要個花壇,很多很多樹木及一個香草園。三個堆肥箱及一間放工具的小屋。

因為我們同樣喜歡光潔明亮的房子,而她特別鍾愛落地大窗,繪草圖時一定要落地大窗。再仔細一點話可以做窗簾布,不過找不到合適的舊衣服圖案,所以才做了那個簷蓬。

飛機木,樹仔及草皮可以在旺角洗衣街買,比較便宜。
模型家俬及花園裝飾都是在西九龍中心買的。
回復

hogayi 發表於 2008-6-10 10:31:25 |顯示全部樓層
嘩....你間屋好點當呀
我依家都要做模型屋....
唔知點做好......
D家俬有冇d係自己整...
如果要自己整應該要用D咩材料
回復

gtrnismo 發表於 2008-6-12 11:19:19 |顯示全部樓層

yee?

我以前portfolio做過類似既野
不過用紙
以前果時希望係99%像真, 出尼效果只有80左右非常吾開心

你間好似森林家族, 好warm, 好卡通片裡面既屋
回復