返回列表 發新帖

盛放的玫瑰~

作者: emkey 發表于 2010-6-11 23:38:31
4564 58
GMT+8 發表於 2010-7-6 14:08:18 |顯示全部樓層
最緊要通風, 同噴辣椒水!
回復

emkey 發表於 2010-7-6 14:54:55 |顯示全部樓層
回復 41# GMT+8

通風架, 因為我係種響天台, 好好風的~ 仲有超猛太陽~
辣椒水要一個星期噴一次??
回復

GMT+8 發表於 2010-7-6 23:25:42 |顯示全部樓層
一星期一次就可以了, 記得要噴葉底! 噴葉面作用不大的.
回復

emkey 發表於 2010-7-7 00:04:30 |顯示全部樓層
好的, 聽日做辣椒水噴噴佢先得~

我想問下, 點解生出來的新葉/新芽係紅色的呢?
係唔係全部月季/玫瑰/薔薇都係咁?
佢地係唔係有病??
回復

jeffiau 發表於 2010-7-7 00:20:13 |顯示全部樓層
好的, 聽日做辣椒水噴噴佢先得~

我想問下, 點解生出來的新葉/新芽係紅色的呢?
係唔係全部月季/玫瑰/薔薇都 ...
emkey 發表於 2010-7-7 00:04

我可以提供辣椒....
回復

emkey 發表於 2010-7-7 00:25:49 |顯示全部樓層
我可以提供辣椒....
jeffiau 發表於 2010-7-7 00:20

咁我地可以一齊整辣椒水…
不過我係唔識整的~
回復

GMT+8 發表於 2010-7-7 00:28:55 |顯示全部樓層
回復 44# emkey

那是正常的, 不是有病喔
回復

emkey 發表於 2010-7-7 00:33:41 |顯示全部樓層
回復 47# GMT+8

早兩日天光先淋水, 見佢好多紅卜卜...
今日就發現全部都係生紅卜卜…
幾驚佢地有病…

你話無事, 咁我就放心喇~
回復

charlie34 發表於 2010-7-10 00:42:06 |顯示全部樓層
月季同玫瑰有分別咩?唔通月季係全年開花?玫瑰就有特定嘅花期?
回復

jeffiau 發表於 2010-7-10 01:33:41 |顯示全部樓層
回復 49# charlie34

可以這樣說, 現在花店裏賣的全部是月季。
因為玫瑰只在5-6月開放, 而且真正的玫瑰花,全開時花面是平的,枝上多刺。
月季幾乎全年有花開,全開時花瓣一層層向中間拱起, 比較好看。
但實際並不是以這來區別。

薔薇、玫瑰、月季是薔薇科薔薇屬三個不同種的花卉,但外表頗相似,專業的是用外表去區分,
分別是花和枝葉的區別。
回復

emkey 發表於 2010-7-10 13:00:07 |顯示全部樓層
薔薇(Rosa multiflora)、玫瑰(Rosa rugosa)、月季(Rosa chinensis)是薔薇科薔薇屬三個不同種的姐妹花卉,在形態上相似之處頗多,但亦不難分別。
  一、枝葉的區別
  薔薇、玫瑰、月季都是叢生灌木,莖枝都有刺,都是羽狀複葉。
其差異是:
  薔薇莖枝細軟,蔓生,亦可依附其他物攀援生長薔薇,羽狀小葉多為7枚,倒卵形至長圓形,葉面光滑,葉緣為裂鋸齒,冬季落葉。
  玫瑰莖枝直立,密生剛毛和倒刺,羽狀小葉多為7片,橢圓形至橢圓倒卵形,葉面多皺紋,葉緣有鈍鋸齒,葉色淡,冬季落葉。
  月季大花品種莖粗壯直立,刺大,豐花、小花品種莖稍細,刺較少。羽狀小葉多為5片,葉平展,有光澤,寬卵形至橢圓狀卵形,葉緣有銳鋸齒,冬季部分落葉,半常綠。

二、花的區別
  薔薇、玫瑰、月季的花都著生於當年生新枝的頂端,
不同的是:
  薔薇是圓錐狀傘房花序,花小密集,有香味,多為粉紅色、紅色,較少黃、白色,一年僅在5月至6月開一次花。
  玫瑰花單生或數朵聚生,花冠6厘米至8厘米,有單瓣重瓣兩種,花瓣平展,紫紅色或白色,香味濃,尤以白花重瓣者最香,每年4月至5月開一次花,個別的9月開少量花。
  月季花單生或數朵簇生,花梗長,大花品種重瓣,花瓣大多向外反卷,花色繁多。小花、豐花品種花密集,花冠較小,花色較多,其中五彩月季開後會變色。月季花期長,在熱帶四季有花,溫帶4月至11月有花、微香,其中香水月季較香。

Source: http://bb.ttv.com.tw/BB/viewtopi ... 26&topic=165374
回復

charlie34 發表於 2010-7-10 13:14:36 |顯示全部樓層
嘩 當中竟然大有學問~~
我仲以為佢地係同一樣野tim
回復

emkey 發表於 2010-7-10 15:45:17 |顯示全部樓層
唔…對我來講就係一樣的~
開左花都係一樣咁靚呀嘛~
回復

emkey 發表於 2010-7-24 11:32:36 |顯示全部樓層
打完風,竟然係咁開花…
一齊欣賞下~
IMG_0533 (300x400).jpg IMG_0534 (300x400).jpg
IMG_0536 (300x400).jpg IMG_0537 (300x400).jpg
IMG_0538 (300x400).jpg
IMG_0540 (300x400).jpg IMG_0541 (300x400).jpg
IMG_0539 (300x400).jpg IMG_0535 (400x300).jpg

評分

查看全部評分

回復

阿晴 發表於 2010-7-24 17:07:14 |顯示全部樓層
紅噹噹  靚靚
最中意一樓果個"椰菜",好大朵喎,色好靚~ :)
回復

emkey 發表於 2010-7-24 17:41:57 |顯示全部樓層
又真係幾似椰菜~add12icon
回復

阿晴 發表於 2010-7-24 18:10:37 |顯示全部樓層
似好靚嘅椰菜
回復

emkey 發表於 2010-7-24 22:03:57 |顯示全部樓層
多謝你~
回復

emkey 發表於 2010-7-31 13:13:30 |顯示全部樓層
IMG_0548 (300x400).jpg IMG_0549 (300x400).jpg
IMG_0550 (300x400).jpg IMG_0551 (300x400).jpg
IMG_0552 (300x400).jpg

又有喇~
得閒賞下花,唔會口花花~

評分

查看全部評分

回復