返回列表 發新帖

請問有冇一D 又唔肥.. 又好味O既甜品呢

作者: 豆腐仔 發表于 2010-6-11 00:09:11
3500 26
jeffiau 發表於 2010-6-13 00:50:15 |顯示全部樓層
運動量大, 唔食米飯之類carbonhydrates 會無力...
jellyfishy 發表於 2010-6-13 00:40

啊~我非常認同啊~!
我自己都只會減食碘粉質和脂肪, 但不會斷食!
因為這2樣也是人體&皮膚必須要的麻...   

而且你運動量咁大, 食多D都不驚啦!
回復

jellyfishy 發表於 2010-6-13 01:10:58 |顯示全部樓層
啊~我非常認同啊~!
我自己都只會減食碘粉質和脂肪, 但不會斷食!
因為這2樣也是人體&皮膚必須要的麻...    ...
jeffiau 發表於 2010-6-13 00:50

係呀~ 完全無或過少碘粉質和脂肪, 唔知點解, 面色都蒼白d~
我諗我同你公司櫃放的食物可能差不多~~ 嘻嘻~~~ 餓住個肚, 好難集中架~~
回復

豆腐仔 發表於 2010-6-13 01:31:15 |顯示全部樓層
回復  豆腐仔

哈哈, 我還以為你是文職, 所以才會有這煩惱tim!

不過以你的生活, 無理由會肥架喎,
就算照 ...
jeffiau 發表於 2010-6-13 00:25

最主要應該係輪班工作食宵夜O既關係
好多時夜晚果更做到十二點度就會餓..
未減食量前.. 會食粉/麵之類
之後有時間都會蛇下皇咁..

有段時間係長期番夜班.. 體重就係果陣急速上升..
記得好似係由68公斤升到77.. 大約用左一年時間..

兩個月前因為身體檢查發現體能差左..
血壓上升.. 同關節痛.. 所以先研究下係咪食野問題..
係個半月前
番夜班決定唔再高碘粉質O既粉麵量食物
轉左食生果.. 但到四點就會頂唔順又再餓過
依家轉左食齋腸粉加小量豉油.. 就可以頂到六點
放工後就會食生果番去抖下..
體重輕左之餘.. 又無咩手軟腳軟感覺
回復

jeffiau 發表於 2010-6-13 01:32:58 |顯示全部樓層
回復 22# jellyfishy

我其實都好鐘意食零食和甜食...
你又咁夜的?
回復

jeffiau 發表於 2010-6-13 01:41:05 |顯示全部樓層
最主要應該係輪班工作食宵夜O既關係
好多時夜晚果更做到十二點度就會餓..
未減食量前.. 會食粉/麵之類
...
豆腐仔 發表於 2010-6-13 01:31

我跟據你提供的資料, 俾少少個人意思啦...

我也是長期捱夜的, 日日都是7AM先睡, 更試過10:XX睡12PM起身,
捱夜是一定會餓, 因為身體機能消耗大左, 所以食宵夜反而會更好,
12AM後盡量少吃碘粉質就OK, 我也可以教你自製一些甜品,
因為我日日都捱夜, 很多時2, 3, 4點都好餓, 我也是吃這些甜品頂肚的。

食宵夜不是最大問題,只要不是睡前3小時食就OK,
蛇下皇更好~!若能每坐45分鐘就起身行下,血液循環會好一點,也會無咁肥~!
回復

豆腐仔 發表於 2010-6-13 02:45:45 |顯示全部樓層
蛇皇當然好啦..
試過成晚都無咩點做.. 淨係訓.. ^^
回復

jellyfishy 發表於 2010-6-13 09:11:03 |顯示全部樓層
回復  jellyfishy

我其實都好鐘意食零食和甜食...
你又咁夜的?
jeffiau 發表於 2010-6-13 01:32

睇波麻~~~ add12icon
回復