請問有冇一D 又唔肥.. 又好味O既甜品呢

作者: 豆腐仔 發表于 2010-6-11 00:09:11
3498 26
因為近呢一兩年肥左十幾公斤..
呢個半月好節制咁食野先減左15磅
但同以前最FIT 果陣比仲多左成六公斤
有無咩甜品可以又好食又唔肥O既呢

(因為本人好鍾意食甜品架.. ~.~)
八王爺 發表於 2010-6-11 11:58:02 |顯示全部樓層
甜 - 一定肥! 哩個標題已經唔成立。

不过,豆腐仔,豆腐花 應該好啱你。
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-6-11 12:41:32 |顯示全部樓層
甜 - 一定肥! 哩個標題已經唔成立。

不过,豆腐仔,豆腐花 應該好啱你。 ...
八王爺 發表於 2010-6-11 11:58

豆腐花+代糖
鍾意食甜野只有用代糖,不過代糖唔可以煮,係煮完熄火先加入~
回復

孖吉 發表於 2010-6-11 12:45:57 |顯示全部樓層
豆腐花+代糖
鍾意食甜野只有用代糖,不過代糖唔可以煮,係煮完熄火先加入~ ...
prodorothyhkg 發表於 2010-6-11 12:41

用 羅漢果 做材料都得,因為羅漢果的甜味來自 多醣,不會在腸裏被吸收
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-6-11 12:54:33 |顯示全部樓層
但係我覺得羅漢果甜味唔好食~
化糖都唔好食,不過比羅漢果好DD~
有個笑話,好似以前寫過出黎:
我去大X家飲咖啡,要代糖,有個呀嬋/毛問我係咪好飲D架,我話唔係,差D至o岩,佢就用好好奇既睇光望住我,成個樣都係問:你耍我咩,唔好飲你又要叫add3icon
回復

豆腐仔 發表於 2010-6-11 12:58:56 |顯示全部樓層
咁咪即係同甜品絕交.. ><
豆腐花唔落糖漿/糖.. 真係好難食.. (因為試過.. ><)
代糖就未試過.. 搵日去試下先.. ^^
回復

jellyfishy 發表於 2010-6-12 04:17:52 |顯示全部樓層
你食少d其他高卡食物,到時獎勵下自己食甜品囉~add12icon
回復

jeffiau 發表於 2010-6-12 05:19:44 |顯示全部樓層
代糖頗貴, 如果不想買, 可以平時去快餐店拎, (如用一包, 叫他俾夠4包, 因一包代糖等於2糖天然糖)
我和我媽咪儲下儲下就好多...!

另外我可以教你自製天然代糖漿和整一些低卡路里的甜品丫^^
可以美肌, 為食完, 又可以飽肚~!!
回復

jeffiau 發表於 2010-6-12 05:20:06 |顯示全部樓層
你食少d其他高卡食物,到時獎勵下自己食甜品囉~
jellyfishy 發表於 2010-6-12 04:17

千其不好, 這才是致肥的原因之一!
回復

jellyfishy 發表於 2010-6-12 12:10:05 |顯示全部樓層
千其不好, 這才是致肥的原因之一!
jeffiau 發表於 2010-6-12 05:20

我又ok喎~ 無乜肥過~
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-6-12 12:15:01 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2010-6-12 12:10

你想肥都難,成日打波~
回復

jellyfishy 發表於 2010-6-12 17:03:36 |顯示全部樓層
你想肥都難,成日打波~
prodorothyhkg 發表於 2010-6-12 12:15

嘻嘻~ 咁運動的確好好架~ keep到身材,人又精醒d(唔過量的話)~~
回復

豆腐仔 發表於 2010-6-12 21:12:20 |顯示全部樓層
其實.. 我唔番工.. 真係一日都食唔到一餐..
番工就食成四餐..
唔知呢個係咪致肥原因...
回復

jeffiau 發表於 2010-6-12 23:49:17 |顯示全部樓層
其實.. 我唔番工.. 真係一日都食唔到一餐..
番工就食成四餐..
唔知呢個係咪致肥原因... ...
豆腐仔 發表於 2010-6-12 21:12

如果一日食4餐, 而是少食多餐的話, 應該不是致肥原因的....

不過如果一日連一餐都食不到, 而食又食埋D無營養的....那才會致肥呢
因為斷食之後, 吸引會大增

和我直覺上, 感筧你少運動呢
回復

jeffiau 發表於 2010-6-13 00:00:13 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2010-6-12 12:10

哈哈, 大家有不同的減肥方法^^, 之前我也不應該這樣覆你的, 不好意思.

不過我身邊很多人, 目標是減肥, 就只顧著"食少幾多野", 但就無計算過自己"食了幾多營養的野".
更有不少女性朋友, 因為自己喜歡吃甜食, 就情願連正餐都不吃, 留番D quota給甜食....

減不減到是後話吧, 但肯定的是...皮膚差曬, 如果減到, 皮都鬆埋!

一來在所有food addition裡, 就只有防腐劑, 色素和糖是我們身體完全不需要的, 其他的只有食得多先有問題(例如鹽份也是人體需要的),
但糖我們是完全不需要的, 只是精神上有所需,
所以完全斷食都無問題的, 但其他斷食就好大問題!

另外(這才是主因),  脂肪的燃燒是牽涉很多細胞裡的分解, 而細胞裡的分解是需要大量水份和元素和能量,
元素主要來自各種營養,
如果斷食而轉食甜食, 那所吃的就只有水和能量,從而影響脂肪的燃燒!
回復

豆腐仔 發表於 2010-6-13 00:22:29 |顯示全部樓層
其實.. 我番工果陣D 運動量仲勁過做運動.. ><
果時每餐都食得幾多下.. (最少兩碗飯.. 碟頭飯仲要加底.. )
之後減左個量去到一半度(一碗咁大把.. ).. 好快就輕左十磅有多...
當然仲有唔食甜品啦..
回復

jeffiau 發表於 2010-6-13 00:25:57 |顯示全部樓層
回復 16# 豆腐仔

哈哈, 我還以為你是文職, 所以才會有這煩惱tim!

不過以你的生活, 無理由會肥架喎,
就算照食甜食和不節食都無理由會肥,
是不是你一"動"完就食野呀? 定常常食完就睡?
回復

jellyfishy 發表於 2010-6-13 00:38:24 |顯示全部樓層
哈哈, 大家有不同的減肥方法^^, 之前我也不應該這樣覆你的, 不好意思.

不過我身邊很多人, 目標是減肥,  ...
jeffiau 發表於 2010-6-13 00:00

嘻嘻~ 我運動量大 (平均一星期四晚打波練打, 平時還有體能訓練), 但又有少少貧血, 所以咸和甜都無刻意少, 凍0水少甜係習慣, 但又好鍾意食湯圓之類的甜品.

個人經驗, 和你的見解也很相近, 若為左減肥, 只計量, 沒有質, 真係好易乃野. 首當其衝最先壞是皮膚和精神.

個人經驗 (嗱, 諗過先好試), 愛吃甜的花友, 就算點減都好, 也不能單吃甜當正餐, 我那時想吃甜或口痕時, 會吃水果, 較多水份和果糖的如橙和蘋果, 我都會吃. 早餐量最多, 但不能笠雜, 我會吃淨包一大個, 或好大杯貴格, 或2條大蕉, 唔夠飽再多條蕉.
回復

jellyfishy 發表於 2010-6-13 00:40:17 |顯示全部樓層
運動量大, 唔食米飯之類carbonhydrates 會無力...
回復

jeffiau 發表於 2010-6-13 00:48:01 |顯示全部樓層
嘻嘻~ 我運動量大 (平均一星期四晚打波練打, 平時還有體能訓練), 但又有少少貧血, 所以咸和甜都無刻 ...
jellyfishy 發表於 2010-6-13 00:38

嘩~~其實我睇你生活都頗健康喎~~
那你不用驚啦...就算你食幾多甜食幾多碘粉質都不驚啦!!
我諗你應該不肥的~~

我以前減肥都減到好狠,
但今時不同往日啦, 咁減法, 層皮很易鬆...
減肥都係為靚靚姐~ 減完仲醜過不減, 又易反彈....

其實我的早餐和你的都幾似的^^
因為我每日也捱夜, 所以早餐(即下午3點吃那餐)一定會吃足!
我會先吃1至2個水果, 通常是一焦一橙, 隔最少半小時後就再食貴格...
好多人都會成日話我食好多野好肥, 但我自己覺得想食咪食囉, 自己的生活態度, 不應該受人影響吧!!

PS. 其實你的早餐很健康, 而且果糖其實人體比較難吸引, 可以多食^^
回復

12下一頁