用煲過的冷開水可以淋av嗎?

作者: fannychan922 發表于 2008-1-7 20:31:39
1927 11
各位花友:

請問有沒有知道可否用煲過的冷開水淋av? 這些水會唔會乾淨d,咁無多菌呢? 因為我唔想再一次因為傳染病,而要棄掉我的仔女。

Fanny
花花公子 發表於 2008-1-7 20:40:53 |顯示全部樓層
原帖由 fannychan922 於 2008-1-7 20:31 發表
各位花友:

請問有沒有知道可否用煲過的冷開水淋av? 這些水會唔會乾淨d,咁無多菌呢? 因為我唔想再一次因為傳染病,而要棄掉我的仔女。

Fanny

Fanny,
煲過的冷開水淋av當然可以,但係這不是預防av染病的原因。香港的水質一流,將自來水先存放一晚然後用來淋花已經很足夠,如果咁都驚既話,裝濾水器la。
相信妳的av染病並非從用水感染。
回復

花花公子 發表於 2008-1-7 20:49:02 |顯示全部樓層
根粉介殼蟲及蟎(仙客來及茶細蟎)是av主要的兩大病害,頗難對付,但並非絕對不能對付,平時要做好pest control才是上策,妳新購入的及表面看來沒有感染的必需做殺蟲工作,否則soon or later都會出問題。
回復

fannychan922 發表於 2008-1-7 20:54:42 |顯示全部樓層
謝謝你的回覆,我估我的av染病是因為空氣,因為在蘭姐買回來的苗(我放在家中種),剛開始時還好地地,種不到1個月,它們便開始出問題,後來我仲儍到以為家中的環境唔好,於是便把它們帶回學校去.....結果出晒事。

我今晚會看看書找出綿花蟲的傳染原因(唔知有沒有記戴),唔通這個是隠性疾病,花苗時唔覺有事,要到長大後才出問題.....咁就慘啦!!!! 點防呀!!!!!
回復

fannychan922 發表於 2008-1-7 20:59:45 |顯示全部樓層
發叔話每2星期要用1比1000的洗潔精或漂白水噴d花兒,要唔要當水淋落盆花度呢?(是少許,還是要淋到濕透再過水呢?) 會唔會整死花兒架????

但新買的花花,應該如何處理才可算安全呢?
回復

花花公子 發表於 2008-1-7 21:51:57 |顯示全部樓層
原帖由 fannychan922 於 2008-1-7 20:59 發表
發叔話每2星期要用1比1000的洗潔精或漂白水噴d花兒,要唔要當水淋落盆花度呢?(是少許,還是要淋到濕透再過水呢?) 會唔會整死花兒架????

但新買的花花,應該如何處理才可算安全呢? ...

新買的花花回來必須先殺蟲,後隔離觀察一段時間才好讓她入門(將自己原有的av共放,當然假設你原有的av是健康的)。
回復

heiheimama 發表於 2008-1-7 22:01:27 |顯示全部樓層
我覺得x姐處賣的苗一向都不乾淨,所以我一定立即換泥及沖涼.當然,從任何地方買回來的花都一定要消毒,就算花友送的花苗都好,都起碼隔離兩個星期(有些人會隔離更久).
回復

happyfusby 發表於 2008-1-8 01:02:17 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-1-7 22:01 發表
我覺得x姐處賣的苗一向都不乾淨,所以我一定立即換泥及沖涼.當然,從任何地方買回來的花都一定要消毒,就算花友送的花苗都好,都起碼隔離兩個星期(有些人會隔離更久). ...

吓....我替他們無立即換泥及沖涼wor...點算...almost 3 weeks la.
回復

happyfusby 發表於 2008-1-8 01:03:12 |顯示全部樓層
i also use the boiled cold water to water my plants ga.
回復

orchids 發表於 2008-1-8 12:24:30 |顯示全部樓層
原帖由 fannychan922 於 2008-1-7 20:54 發表
謝謝你的回覆,我估我的av染病是因為空氣,因為在蘭姐買回來的苗(我放在家中種),剛開始時還好地地,種不到1個月,它們便開始出問題,後來我仲儍到以為家中的環境唔好,於是便把它們帶回學校去.....結果出晒事。

我今晚會看看 ...

你有冇睇過哩度http://hkplants.com/viewthread.php?tid=108&extra=page%3D3有棉花虫大特寫.棉花虫size唔算細到睇唔到,數量又多,只要留意底碟及泥,如有此患可以看到.而蟎size細到分唔到是否蟎,我試過用顯微鏡,才可分清是dust,泥沙定係蟎.
我覺得霉菌,細菌會空氣傳播,虫患就不會.
回復

fannychan922 發表於 2008-1-8 12:54:48 |顯示全部樓層
花友提供的
http://www.steverd.com/violets/leaves/leaf-id.htm

這個網站很有用,我又攪錯了,看見圖畫....才知道死因庭最後的判決是蟎.......我d仔仔女女死得好慘呀!!!!
回復

happyfusby 發表於 2008-1-8 14:55:46 |顯示全部樓層
原帖由 fannychan922 於 2008-1-8 12:54 發表
花友提供的
http://www.steverd.com/violets/leaves/leaf-id.htm

這個網站很有用,我又攪錯了,看見圖畫....才知道死因庭最後的判決是蟎.......我d仔仔女女死得好慘呀!!!! ...

Which case is similar to your case?  
回復