無名AV製乾花

作者: 豬扒貓 發表于 2010-6-3 22:41:59
2949 17
大家有無試過當花花榭左之後, 摘落黎放係樹幾日, 乾晒之後一堆放埋一齊當乾花, 原來乾左反而有陣香味架喎....
siunancy 發表於 2010-6-4 09:34:15 |顯示全部樓層
有冇個樣睇下牙?
回復

softstar 發表於 2010-6-4 12:53:58 |顯示全部樓層
謝咗反而有香味咁神奇??
回復

pupillar 發表於 2010-6-4 15:33:03 |顯示全部樓層
會唔會係你自己手上有香味令到你以為係D花花有香味
我地隻手成日都會沾上唔同氣味,細心D聞就會聞到,
之前試過裝自己手上的洗手液既香味當成另一棵野既香味
回復

N-Blythe 發表於 2010-6-4 16:22:57 |顯示全部樓層
我都有試過讓它們自然風乾,乾了的顏色並不好看,亦沒有香味!
或採用風乾機弄乾的話,可能顏色會保存得好些吧! 322ACB8AC4F9697FBD7403D99B0A2028.gif
回復

KOOKOO 發表於 2010-6-4 19:45:32 |顯示全部樓層
我古做壓花會好d, 等我d 花花開左我會用幾朵試下.
回復

豬扒貓 發表於 2010-6-8 16:29:01 |顯示全部樓層
呢d就係我的乾花, 我覺得乾左隻紫色都唔係變得太啡黃, ok靚架, 同埋我揾同事聞過, 大家都覺得乾左反而先有香味, 有d似花茶的味; 早排睇有線高師傅, 佢去左台灣有條街賣花茶, 有紫羅蘭花茶賣架, 同我個d都幾似樣....呵呵, 不過我唔敢飲自已個d啦當然!
回復

GMT+8 發表於 2010-6-8 20:18:23 |顯示全部樓層
估唔到乾左之後咁似繡球花!
回復

curiosity 發表於 2010-6-8 21:01:40 |顯示全部樓層
我都想試下, 不過最近無花開 >.<
回復

zoew 發表於 2010-6-9 23:51:32 |顯示全部樓層
still very beautiful, let me try try sin
回復

mongigi 發表於 2010-6-13 22:41:07 |顯示全部樓層
樓主真係愛花,我從未諗過做AV乾花,等我都試吓先。
回復

softstar 發表於 2010-6-14 20:06:27 |顯示全部樓層
d乾花似乎無壓扁過喎
我淨係識用書壓扁嘅方法, 你呢d點整架??
我識過就咁放佢係樹風乾, 但啡哂呀
回復

新丁乙 發表於 2010-6-14 20:42:30 |顯示全部樓層
我果棵, 上次花落左, 啲花會漸漸變淡, 由原本藍色變淡白色, 都唔似你果啲
回復

豬扒貓 發表於 2010-6-15 23:42:40 |顯示全部樓層
開完花佢會乾, 先係花乾先,然後莖至乾, 當莖一乾的時候就cut佢出黎放埋一邊further乾燥, 錯過左呢個時間唔cut佢出黎我發覺佢係會甩色/ 變啡的; further乾燥無野做架啦, 放埋一堆由佢比太陽照下(西鈄窗邊一日可能照幾個鐘), 似乎係咁所以keep到d色...我無刻意壓佢, 由佢自然成形, 我發現壓乾的話, 反而多數啡晒....
回復

小小 發表於 2010-7-28 13:12:50 |顯示全部樓層
我以前試過用來做壓花, 幾靚架, 壓左之後做成一個個貼紙用,都幾好架,  
始終都係自己心愛的花花.
回復

tongtony 發表於 2010-7-28 20:25:21 |顯示全部樓層
我以前試過用來做壓花, 幾靚架, 壓左之後做成一個個貼紙用,都幾好架,  
始終都係自己心愛的花花. ...
小小 發表於 2010-7-28 13:12

有圖片看嗎?可否介紹一吓做法,與大家分享?
回復

小小 發表於 2010-7-29 16:18:56 |顯示全部樓層
回復 16# tongtony

對不起, 沒有照片, 因為已經係好耐以前了.
我都只是用很老土的方法和有限的資源來做.
首先摘左朵花, 放佢一陣, 等佢輭輭地, 用幾張紙巾夾住,可以做幾層, 再用兩張咭紙夾住, 用橡筋扎好,
放入膠盒內, 膠盒放很好吸濕珠埋住, 咁就會比較快乾, 如果紙巾很多層, 做很多朵花, 咁就可能最初換下紙巾會好d.
朵花乾左之後, 放在透明膠紙的上面, 即沒有膠的一面, 再用透明膠紙貼住, 咁再剪出貼紙的形狀就得啦,
做的時候可以找一張label紙的底紙(滑的)協助, 即放label紙底紙, 貼上透明膠紙, 放上花花, 再貼上透明膠紙, 剪出花形(要留邊位), ok
回復

tongtony 發表於 2010-7-30 17:28:49 |顯示全部樓層
講解得好詳細,感謝閣下的分享.add6icon
回復