農友總不只有一種興趣的?

作者: 豬扒貓 發表于 2012-9-26 17:21:42
2322 30
忽發奇想.... 我發覺農友一般都不會只有種野一種興趣....可以係農友+貓友, 或農友+手作人, 農友+廚房友..... 仲意種野既通常都有其他較文靜既興趣, 好似我就係農友+手作人+貓友....哈, 呢個post可能有點無謂, 不過忽然想問大家啫...
Christopher 發表於 2012-9-26 17:28:17 |顯示全部樓層
我大概是 "農友+廚房友", 其實我系先鍾意食, 再鍾意煮, 最後先鍾意種既

我地方細, 個人懶, 所以即是D貓幾可愛我都唔會養, 我自己都未照顧好自己就廢事害貓啦, 做主人系應該有責任感架嘛!
回復

malike 發表於 2012-9-26 17:28:26 |顯示全部樓層
同意! 興趣多樣化係好事!
回復

豬扒貓 發表於 2012-9-26 17:33:15 |顯示全部樓層
但d興趣都係stay係屋企多, 比人話係宅女....哈哈.... 我先係養貓, 然後種野, 近期買左衣車係屋企車野, 好似布tote bag, 書套, 貓頸帶等....朋友笑我自給自足, 唔使出街買野食用家用品. 哈哈

我都鍾意車袋, 又鍾意做黏土花, 十字綉, decoupage. 有時間嚟睇吓我發的手作帖子.  發表於 2012-9-27 16:19
回復

babycherry 發表於 2012-9-26 17:41:25 |顯示全部樓層
ee... 我脫離左農友行列...而家多係狗友、貓友咋...

得閒上下黎吹兩咀都幾happy~~
回復

Christopher 發表於 2012-9-26 17:47:08 |顯示全部樓層
農友,手作人,廚房友,寵物友都系宅女?

我覺得唔系波, D男人唔系都鍾意D女人下廚架咩?

仲有養寵物要成日帶佢行街街, 點算宅系屋企?

種野好多時要去田做野, 都唔系屋到點宅系屋企?

至於手作都系個人感趣O者, 唔一定系宅既, 有本事一邊坐車一邊做都有人系感架!

通常宅果D系成日打機上網睇漫畫果D, 因為沉迷 "夢世界" 所以唔出街先叫宅O者!
回復

jamm 發表於 2012-9-26 17:48:39 |顯示全部樓層
畫畫+種花+手工,可是三樣都好懶....

種花我在沉迷中, 我D手工好屎所以冇興趣, 細過果陣我鍾意畫畫, 不過出左來做野之後就冇再畫啦  發表於 2012-9-26 17:54
回復

豬扒貓 發表於 2012-9-26 17:53:57 |顯示全部樓層
jamm你幅畫巧靚喎, 有無fb或者blog睇你既畫同手工作品呀

咁耐冇畫啦, 開BLOG 就免啦, 睇下我有時間攪唔攪到我D舊作SCAN左POST 上來仲好啦!  發表於 2012-9-26 17:58
回復

dincat 發表於 2012-9-26 18:11:40 |顯示全部樓層

我係農友+手作友+麵包友

========================
pwhfanny2005  我都有整包包, 但唔叻, 如我有問題可否請敎你呢?
已pm資料給你

我都有整包包, 但唔叻, 如我有問題可否請敎你呢?  發表於 2012-9-26 21:22
回復

神農侍 發表於 2012-9-26 18:34:33 |顯示全部樓層

我鍾意種  0野、行 山、影相(純粹作為記錄同回憶)、游水/浮潛(為 0左尋寶)、做運動(0吾係做 gym 0個隻) ﹐而我依家養有貓、鼠類、爬蟲類、同昆蟲!

Milocrab   我都係爬蟲類人、開始種菜係因為想種比條鬆食
我依家養緊 0既爬蟲類都係執番 0黎或者人 0地養厭 0左掉俾我 0架!我並 0吾係刻意做“爬蟲類人” 0架!-_-"其實我最鍾意 0既係蜜蜂!好有趣﹐又易打理!

Christopher    又貓又鼠, 佢地唔打交咩?
佢 0地 0吾會打交﹐因為........

我隻貓好溫馴﹐0吾會撩事鬥非!

我隻貓好溫馴﹐0吾會撩事鬥非!

.......

.......

而呢兩隻鼠類走得好快﹐快過小明﹐所以貓追 0吾到佢 0地..

而呢兩隻鼠類走得好快﹐快過小明﹐所以貓追 0吾到佢 0地..

呢兩隻成身刺﹐貓見到佢會避之則吉

呢兩隻成身刺﹐貓見到佢會避之則吉

我都係爬蟲類人、開始種菜係因為想種比條鬆食 :D  發表於 2012-9-27 19:21
又貓又鼠, 佢地唔打交咩?  發表於 2012-9-26 22:15
回復

tt28 發表於 2012-9-26 19:08:18 |顯示全部樓層

我系農友+貓狗友+廚房友+蝦友+鸚鵡,太多想做實在吾夠時間

勁!  發表於 2012-9-27 20:20
回復

D_ov_Hades 發表於 2012-9-26 19:35:03 |顯示全部樓層
種野+整野食, 而家有左囡囡就大部份時間都去左臭女了
回復

jurassic 發表於 2012-9-26 20:22:15 |顯示全部樓層
哈哈 靜的一面 種紫羅蘭, 種菜, 茶道, 看書,
          動的一面  游水, 沖浪, 行山,  
所以都好忙吓  
回復

2020 發表於 2012-9-26 20:36:18 |顯示全部樓層

我.....
自種+自煮(鍾意煮多過食)+龍友+排友+狗友+睇靚野(包括靚仔靚女)+.......機本上水面玩既野....
公仔書+小說+.......
手作仔好C但又算係有DD天份咁la

咁少咋

jurassic  睇靚野 .... 可在水中進行呀  發表於 20 分鐘前
jurassic  真正的水上活動  發表於 20 分鐘前
======
水面睇水中都得,但唔鍾意潛

睇靚野 .... 可在水中進行呀  發表於 2012-9-26 21:11
真正的水上活動  發表於 2012-9-26 21:10
回復

kentam2008 發表於 2012-9-26 21:11:32 |顯示全部樓層
農友,龜友,蝦友,草友(水草)
回復

jack872184 發表於 2012-9-26 21:16:15 |顯示全部樓層

花鳥蟲魚,吃喝玩樂都啱
仲有我signature到個D
回復

神仙鱼 發表於 2012-9-27 14:19:57 |顯示全部樓層
我係花友+魚友+厨房友+蘭花友+草友+狗友
回復

LHS1 發表於 2012-9-27 14:57:20 |顯示全部樓層
我甚麼都好. 沒有養貓但到家樓下跟街貓玩. 好種植但只種農業植物, 幾乎所有家中能種植的地方都種了植物! 愛行山及martial art, 如 boxing, 跆拳 及 柔道等. 尤好數學及科學,讀書時數學、物理及化學成續都不俗. 貪玩貪食,有時都會自己做菜,尤好做甜品. 雖然讀理科但對文科都有一定研究, 中、西史,economics, 地理,中國文學,religions 等都有研究.
回復

C.G.Chow 發表於 2012-9-27 18:09:46 |顯示全部樓層
農友+釣魚友+影友+水上活動~
回復

bettyart2000 發表於 2012-9-27 18:49:04 |顯示全部樓層
種菜養花(新手)+ 畫畫(中西兼好),
等D植物種靚D,就幫佢地用畫筆留倩影。
回復

12下一頁