有無C HING試過用LED?

作者: Paska 發表于 2010-6-1 00:13:56
1843 8
出魚街見到D LED都唔係好貴,又好似無咁熱,其實得唔得?

有無C HING係用LED種食蟲GA?俾D意見~

P.S.小弟ONLY HV夾夾~
dandytsang 發表於 2010-6-2 01:04:54 |顯示全部樓層
對植物來講,比個天空照吓.......效果會好D......
回復

Paska 發表於 2010-6-2 12:58:39 |顯示全部樓層
對植物來講,比個天空照吓.......效果會好D......
dandytsang 發表於 2010-6-2 01:04

屋企無直射光嘛.....
回復

shoutou 發表於 2010-6-2 15:28:23 |顯示全部樓層

LED ok la ,用電量少好多,無咁熱add13icon,同貴d,都係真的~

我用4粒3w led照都很好ok的,有d人會diy,有d人會買led 燈泡,光管或射燈,有人會用現成led魚缸燈等等~(但就唔好用led燈帶果d)
回復

avery 發表於 2010-6-2 20:20:44 |顯示全部樓層
LED 強度不及用 T5 距離四寸
回復

kerorozIL 發表於 2010-6-3 18:26:09 |顯示全部樓層
LED的白多是偏藍
回復

kayan_l 發表於 2010-6-4 14:01:53 |顯示全部樓層
LED絶對唔夠光, 我用支120頭, 但係啲食虫全部唔得, 嚴重缺光

宜家轉返用T5管, 跟住叫靚仔返啲
回復

muly621 發表於 2010-6-5 01:48:19 |顯示全部樓層
LED 強度不及用 T5 距離四寸
avery 發表於 2010-6-2 20:20

T5距離四寸?

唔會好熱嗎?

我種小白兔,咁的光照下會唔會熱死D兔仔?
回復

kerorozIL 發表於 2010-6-5 17:53:44 |顯示全部樓層
LED絶對唔夠光, 我用支120頭, 但係啲食虫全部唔得, 嚴重缺光

宜家轉返用T5管, 跟住叫靚仔返啲 ...
kayan_l 發表於 2010-6-4 14:01

LED 的白多是偏藍, 色質並不完整,
它只是人眼看似不錯, 在植物看來, 多是不足,
回復