請問邊度有狸藻賣?

作者: Paska 發表于 2008-9-30 19:35:13
2321 11
請問邊度有狸藻賣?花墟唔多覺,魚街水草又好似無.....

THX
LEUK9884 發表於 2008-9-30 19:55:28 |顯示全部樓層
依家我見淨番魚街日x有 , 唔知幾$ !
回復

C702 發表於 2008-9-30 21:46:28 |顯示全部樓層
嘩!x鱗嗰D野係city super價喎!
草日  水草掂有時都有貨,平好多喎

回復

LEUK9884 發表於 2008-9-30 22:13:53 |顯示全部樓層
又冇留意水草掂喎 !
回復

fnv234 發表於 2008-9-30 22:19:28 |顯示全部樓層
留意下水草店啦,再唔係直接問店員,有幾間水草店都有(不過唔知而家仲有冇),另外有時D水草會黐住一D絲葉狸藻(通常係莫絲),我有D U.exoleta可以出售,想買可以pm我
回復

Paska 發表於 2008-9-30 22:32:54 |顯示全部樓層
原帖由 fnv234 於 2008-9-30 22:19 發表
留意下水草店啦,再唔係直接問店員,有幾間水草店都有(不過唔知而家仲有冇),另外有時D水草會黐住一D絲葉狸藻(通常係莫絲),我有D U.exoleta可以出售,想買可以pm我 ...

sorry,英文差 D U.exoleta係咩?有無相?
回復

fnv234 發表於 2008-9-30 22:51:09 |顯示全部樓層
原帖由 Paska 於 2008-9-30 22:32 發表

sorry,英文差 D U.exoleta係咩?有無相?

Utricularia exoleta少花狸藻,同絲葉狸藻好似,不過花比較細,驚相可以搵番我嘅舊貼
回復

細毛 發表於 2008-10-1 01:33:26 |顯示全部樓層
原帖由 fnv234 於 2008-9-30 22:51 發表

Utricularia exoleta少花狸藻,同絲葉狸藻好似,不過花比較細,驚相可以搵番我嘅舊貼

fnv234師兄, 你比我果d少花狸藻, 好難開花........有冇秘訣呀?
回復

fnv234 發表於 2008-10-1 01:38:50 |顯示全部樓層
原帖由 細毛 於 2008-10-1 01:33 發表

fnv234師兄, 你比我果d少花狸藻, 好難開花........有冇秘訣呀?

而家唔啱季節喎,我將D狸藻同D水草一齊攞出去晒,不過會有少少藻(我唔係兄
回復

細毛 發表於 2008-10-1 10:10:33 |顯示全部樓層
原帖由 fnv234 於 2008-10-1 01:38 發表

而家唔啱季節喎,我將D狸藻同D水草一齊攞出去晒,不過會有少少藻(我唔係兄

經驗分先後, 你係師兄架啦!  我還是吃奶中的嬰孩!

咁咩季節咩溫度佢地先會開花呀?
我都有晒住佢.....仲有好多「自生」水虱餵佢地tim!
回復

RNW 發表於 2008-10-1 13:38:21 |顯示全部樓層
我都有晒住佢.....仲有好多「自生」水虱餵佢地tim!<----------都食得好飽喎
回復

fnv234 發表於 2008-10-1 14:10:50 |顯示全部樓層
原帖由 細毛 於 2008-10-1 10:10 發表

經驗分先後, 你係師兄架啦!  我還是吃奶中的嬰孩!

咁咩季節咩溫度佢地先會開花呀?
我都有晒住佢.....仲有好多「自生」水虱餵佢地tim!

春夏就會有花(我種到成盆滿晒先有花),水虱我之前都有,唔知係唔係比狸藻你果陣偷渡過去呢?
回復