紅蜘蛛+粉蚧

作者: Charmane 發表于 2010-5-29 23:45:01
4954 18
種左成年盆栽, 可能係之前冇留意, 而家先發現中招...
雖然名貴品種就冇喇, 但係都覺得好麻煩
首先係棵av好多白色毛毛, search下先知係粉蚧, 仲要之前一路都唔知, 搞到d貓同岩桐都好似有d好細既白色點, 極度懷疑都中埋招
再望下望下, 石竹度又有紅色紅色點點, 睇怕係紅蜘蛛啦
(唔怪得d葉尖無lala開始枯上去咁...)

有紅蜘蛛果d盆栽我諗住點蚊香焗下佢
想問粉蚧除左將有問題既部份掉左佢, 用葉再種, 係咪冇咩其他方法?
小美 發表於 2010-7-4 17:23:24 |顯示全部樓層
我屋企最近d蕃薯葉, 薄荷, 木瓜苗.....葉底都出現好多紅色點點. 識郁架. 我諗都係你地所講o既紅蜘蛛. 好麻煩呀. 佢地繁殖得好快. 最初見d葉出現好多白點, 仲以為唔夠肥.....

粉介我的桂花成日都有. 我會用白醋抹. 如果有枯葉就剪左去. 仲有好多其他辦法, 你可以去search一下.
回復

fishinglok 發表於 2010-8-3 23:21:17 |顯示全部樓層
紅蜘蛛最好o既方法就係噴奶. 不過會好多蟻.
回復

winzy 發表於 2010-8-4 10:36:48 |顯示全部樓層
我見過人將D盆栽放入個有蓋既大膠箱入面,
再點兩隻煙入去合埋個蓋焗佢5-10分鐘,
D蟲好快就因為缺氧同中一氧化碳毒死
回復

fishinglok 發表於 2010-8-4 15:25:56 |顯示全部樓層
呢招真係幾毒喎~
回復

fishinglok 發表於 2010-8-4 18:19:42 |顯示全部樓層
我今日試用毒氣大開殺界呀. 用膠袋love住盆茄子, 再係入面放蚊香, 睇o下o的紅蜘蛛死唔死得清.
回復

winzy 發表於 2010-8-5 09:53:52 |顯示全部樓層
回復 6# fishinglok

辦法駛唔駛得?D紅蜘蛛有冇死晒?
回復

rookie 發表於 2010-8-5 10:12:43 |顯示全部樓層
我用bio kill,連續用兩日, OK喎~
回復

孖吉 發表於 2010-8-5 11:28:38 |顯示全部樓層
D蟲好快就因為缺氧同中一氧 ...
winzy 發表於 2010-8-4 10:36

係咪真咖,人類中一氧化碳毒係因為血紅蛋白和一氧化碳結合,但係昆蟲冇血紅蛋白喎,係咪都會中一氧化碳毒咖? add3icon

(不過尼古丁好毒就係真珠都冇咁真)
回復

winzy 發表於 2010-8-5 12:07:20 |顯示全部樓層
係咪真咖,人類中一氧化碳毒係因為血紅蛋白和一氧化碳結合,但係昆蟲冇血紅蛋白喎,係咪都會中一氧化碳 ...
marcuslee 發表於 2010-8-5 11:28

我都係睇番黎,佢試過話好有效,但係個理論岩唔岩就唔知
回復

孖吉 發表於 2010-8-5 12:19:46 |顯示全部樓層
我都係睇番黎,佢試過話好有效,但係個理論岩唔岩就唔知
winzy 發表於 2010-8-5 12:07

我摷過,1985年有科學家做過實驗,曱甴在 80% 一氧化碳 環境下生活 18 天,依然一切正常。
所以如果昆蟲被煙燻死,應該不會因為一氧化碳中毒
回復

winzy 發表於 2010-8-5 15:50:45 |顯示全部樓層
我摷過,1985年有科學家做過實驗,曱甴在 80% 一氧化碳 環境下生活 18 天,依然一切正常。
所以如果昆蟲 ...
marcuslee 發表於 2010-8-5 12:19

又識多樣野~昆蟲因為冇血紅蛋明所以冇事,咁如果係D吸血既蟲例如蚊呢?
回復

朱古力怪 發表於 2010-8-5 16:55:29 |顯示全部樓層
唉...紅蜘蛛呢家嘢, 真係好難攪....
後有高人教路, 去買"生切煙絲", 只用約五毫子大的份量, 用200cc水浸一晚, 第二日以一比十再開水來噴, 記得底面都噴濕, 隔兩至三天又噴, 噴兩三次後應可控制紅蜘蛛, 我試過啦, 九十五巴仙死晒.
切記小心用在幼苗上, 因藥力頗猛, 幼苗容易死掉
回復

fanhoiyiu 發表於 2010-8-5 17:12:48 |顯示全部樓層
D蟲好快就因為缺氧同中一氧 ...
winzy 發表於 2010-8-4 10:36

我都試過咁樣剎蟻,但連盆植物都死埋
回復

fishinglok 發表於 2010-8-5 17:57:37 |顯示全部樓層
經我今日再睇盆茄子~.........~, 仲多O左O的紅蜘蛛係度, 真係難搞呀.
回復

孖吉 發表於 2010-8-5 18:33:57 |顯示全部樓層
又識多樣野~昆蟲因為冇血紅蛋明所以冇事,咁如果係D吸血既蟲例如蚊呢?
winzy 發表於 2010-8-5 15:50

啲血係我地之嘛,對佢地來講只係食物,佢地唔會搵我地啲血响佢地自己身體循環,所以唔會令佢地自己缺氧
回復

owlcyr 發表於 2010-8-9 12:04:05 |顯示全部樓層
主要係因為缺氧而死~~~
(動物中一氧化碳毒都係因為無氧氣而死)
回復

Charmane 發表於 2010-8-9 17:19:43 |顯示全部樓層
我上網睇到, 治粉蚧既....

用白酒兑水,比例为1∶2,治虫时浇透盆土的表层。介壳虫在春季室温7℃时,便起头勾当。可在4月中浇1次,此后每隔10-15天浇1次,持续4次生效。

有冇人試過有冇效呀?
回復

夜魔 發表於 2010-8-10 03:07:57 |顯示全部樓層
所以如果昆蟲 ...
marcuslee 發表於 2010-8-5 12:19

曱甴無得好講
由恐龍或更早年代已經存在到依家....殺之不絕....人類絕種佢都未死...
回復