秋天到想買肉肉 天台如何遮陽遮雨?

作者: Charmane 發表于 2020-10-14 17:19:21
1236 6
秋天到, 已經心郁郁想買肉肉.
天台得少部份位置有遮蔭, 都差不多種滿野.

天氣涼D, 仙人球應該都可以直曬.
但Tiger jaw(四海波?)之前唔識, 放出去曬傷左...而家收返埋遮蔭位

仙人球我用日文字粒粒土, 如果落大雨都係會太濕(起黃斑). 大家落雨會搬返肉肉入室內嗎?

大家可以分享一下天台遮陽遮雨設備嗎?

參考下大家天台咩setting, 再諗下可以入咩肉, 嘻嘻~
lamkaicheung 發表於 2020-10-14 20:37:39 來自手機 |顯示全部樓層
買個伸縮帳篷,遮擋雨水唔錯,方便有快捷!
但係打颱風就要收翻好!
回復

Charmane 發表於 2020-10-15 11:22:16 |顯示全部樓層
Thanks thanks.
等我諗諗佢先~
回復

waiting 發表於 2020-10-15 11:44:50 來自手機 |顯示全部樓層

天台本來有冇固定支架之類?如有可以自己綁遮光網&膠膜擋大雨.
我以前係用實惠大網架種嘢, 就咁夾住遮光網㗎咋, 落大雨就冚膠膜.
回復

Charmane 發表於 2020-10-15 12:10:14 來自手機 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-10-15 11:44
天台本來有冇固定支架之類?如有可以自己綁遮光網&膠膜擋大雨.
我以前係用實惠大網架種嘢, 就咁夾住遮光網 ...

無啊,所以先諗點綁個網.
我見淘寶都有d花架.
而家諗緊可能去整個角鐵架,性價比高D
回復

waiting 發表於 2020-10-15 14:44:37 來自手機 |顯示全部樓層
Charmane 發表於 2020-10-15 12:10
無啊,所以先諗點綁個網.
我見淘寶都有d花架.
而家諗緊可能去整個角鐵架,性價比高D  ...

角鐵怕唔怕生鏽呀?
Charmane大, 你試吓在館內搜尋下, 之前有位大大用鋁角鐵diy花架.
回復

taxitang 發表於 2020-10-15 15:46:36 |顯示全部樓層
有天台真美好,既然懂淘寶,可以成個組合式花棚淘回來,看大小質料,感覺不太貴,大小尺寸自己衡,頂部用大棚膠膜,如能找到21絲就最好,否則18絲也可以,膠膜厚啲,較耐用,膠膜之上,用百吉網遮光,自家用,用好些,免煩惱。
回復