親子種植FUN FUN FUN (茄子定係芥蘭....10/9/2010)

作者: Nancy 發表于 2010-5-22 21:01:34
12123 128
cklife 發表於 2010-8-10 10:09:20 |顯示全部樓層
我棵紫蘇....葉多盆細泥少,D泥仲好疏水...上面淋水3秒底就流晒出黎...
早上淋完中午D葉一定下垂....再淋完...下午三時又係咁....
於是我做左個簡單補水器....你要唔要試下...

早上淋完水,加一個咭左細洞洞既水樽係泥面,將水入滿水樽,因為泥面係濕既,佢就唔漏水入泥,到泥乾時佢就會自動滲水入泥。用左依個方法,中午葉無再下垂,而且,750毫升水可以撐到晚黑D泥仲係有水氣...唔會全乾。

我覺得D泥太疏囉...用左依個方法,我諗泥裡面既肥無以前咁易因為淋水走晒囉。

水樽咭洞之後試水,水係好似線咁幼流出黎架...太大個洞就好快漏晒D水。因為洞口細,間中會塞左,所以間中都要留意下係咪好長時間果樽D水無流走囉...

依個方法好處係...省錢....

個洞洞塞左,我會將水樽注滿水,用手掌按全樽口唔比空氣入去,跟住用手指按壓樽身,咁個洞洞就會通番架喇...
回復

Nancy 發表於 2010-8-10 10:21:31 |顯示全部樓層
我棵紫蘇....葉多盆細泥少,D泥仲好疏水...上面淋水3秒底就流晒出黎...
早上淋完中午D葉一定下垂....再淋完 ...
cklife 發表於 2010-8-10 10:09

個方法好好喎...等等我試試先, Thank you!
回復

Nancy 發表於 2010-8-20 23:39:49 |顯示全部樓層

金不換唔使點打理,都生長得好好...

沖繩苦瓜有花女啦...
SANY0692_E.jpg SANY0712_E.jpg SANY0713_E.jpg

食個不停的莧菜

生得好ugly既茄子...

請問有冇人知朝天椒幾時收得呢, 兩幾星期都keep住係咁...
SANY0698_E.jpg SANY0699_E.jpg

評分

查看全部評分

回復

Nancy 發表於 2010-8-20 23:44:46 |顯示全部樓層
通菜同菲菜收來食....

豆角收成...每個星期得兩三條,唯有比囡囡食啦..

回復

吉祥 發表於 2010-8-21 00:40:40 |顯示全部樓層
回復 64# Nancy
Nancy~~你種得好好喎..仲有好多收成tim,
希望你D苦瓜快高長大啦, 到時又有靚靚既苦瓜食啦...
回復

Nancy 發表於 2010-9-10 12:40:50 |顯示全部樓層
MMM....近排開始懷疑自己種梗個棵茄子(係農友分享的),其實唔係茄子.....而係芥蘭....
話說...我係經常落田既住客,同埋我既知名度又係真係..(蜜蜂事件),我落親田都幾乎有人來睇,問我呢問我路...有好幾位住客都不約而同講呢棵係芥蘭...呀!!!!!!!!!!!!!!!!

老實講我對疏果很膚淺ga 咋...請大家同我睇睇...得唔得!

評分

查看全部評分

回復

Bunnyhop 發表於 2010-9-10 12:50:29 |顯示全部樓層
回復 66# Nancy
像芥蘭, sorry...
茄子看起來像這樣

評分

查看全部評分

回復

吉祥 發表於 2010-9-10 12:57:00 |顯示全部樓層
回復 66# Nancy
Nancy午安..睇落真係唔似喎, 你睇我個盤茄子同你個盤...D葉好明顯係有分別架..唔通真係芥蘭...

評分

查看全部評分

回復

Nancy 發表於 2010-9-10 12:59:17 |顯示全部樓層
午安呀...bunnyshop & 吉祥...
等我呢幾個月總當佢係公主咁服侍呀,日望夜望想矮瓜食.....
回復

BanbieChan 發表於 2010-9-10 23:01:26 |顯示全部樓層
MMM....近排開始懷疑自己種梗個棵茄子(係農友分享的),其實唔係茄子.....而係芥蘭    

Nancy 發表於 2010-9-10 12:40

午安呀...bunnyshop & 吉祥
等我呢幾個月總當佢係公主咁服侍呀,日望夜望想矮瓜食..... ...
Nancy 發表於 2010-9-10 12:59

對唔住~~~唔好意思呀~~~~真係好好好好笑呀~
回復

小寶 發表於 2010-9-10 23:37:27 |顯示全部樓層
我正岩想講茄子唔似茄子喎....
回復

Nancy 發表於 2010-9-11 07:59:00 |顯示全部樓層
BanbieChan 發表於 2010-9-10 23:01

公主.... ,我都係笑左成晚............哈哈哈哈................我話比我老公聽,我老公第一個反應...............wakakakakaka.....然後就講呢個就係妳啦,成日搞d笑料出來....
回復

Nancy 發表於 2010-9-11 08:02:18 |顯示全部樓層
我正岩想講茄子唔似茄子喎....
小寶 發表於 2010-9-10 23:37

哈.......其實我都想種芥蘭婝,但係唔係一棵咯!!係呢問下你專業意見先,呢棵芥蘭總可唔可以食呀?
回復

Nancy 發表於 2010-9-11 08:05:47 |顯示全部樓層
BanbieChan 發表於 2010-9-10 23:01

哈哈哈........我依家知道種瓜得瓜,種菜得菜,唔會種芥蘭得矮瓜!!!
回復

llaus 發表於 2010-9-11 08:30:25 |顯示全部樓層
哈哈哈........我依家知道種瓜得瓜,種菜得菜,唔會種芥蘭得矮瓜!!!      ...
Nancy 發表於 2010-9-11 08:05

種種下,
野草都有可能啵
回復

cklife 發表於 2010-9-11 08:54:28 |顯示全部樓層
日望夜望想矮瓜食..... ...
Nancy 發表於 2010-9-10 12:59

食芥蘭都好呀......D葉可能老...個莖夠唔夠粗呀...粗莖切片炒黎食都好味架...加臘肉炒。
回復

花園仔 發表於 2010-9-11 08:59:54 |顯示全部樓層
回復 73# Nancy
哈.......其實我都想種芥蘭婝,但係唔係一棵咯!!係呢問下你專業意見先,呢棵芥蘭總可唔可以食呀?
====================================

芥蘭食唔食得都要尋求 <專業意見> ? 好誇啵!
回復

JicJicmom 發表於 2010-9-11 11:55:37 |顯示全部樓層
回復 77# 花園仔
NANCY , 老師及各位早晨呀 ~
NANCY 唔好意思你個個帖我睇完真係好開心... add7icon ( 唔好意思..... )
老師我估NANCY可能想阿芥蘭比佢當茄子咁黎揍.... 響sure左唔係茄子0既同時, 佢又可能會諗緊:
係唔係真係一棵芥蘭?
曾經當錯左佢係一棵茄子 ...
好有可能又會當錯左係一棵芥蘭......
回復

農夫 發表於 2010-9-11 13:40:54 |顯示全部樓層
又一may.sun事件?
回復

Nancy 發表於 2010-9-11 20:32:26 |顯示全部樓層
種種下,
野草都有可能啵
llaus 發表於 2010-9-11 08:30

所以我想問下先羅...總有今日收割左佢啦,我老公一見就話都唔知係唔係芥蘭,然後就掉左落垃圾桶...我囡囡總問點解唔煑左來食呀,種得咁大棵咁靚..哈哈哈!
回復