親子種植FUN FUN FUN (茄子定係芥蘭....10/9/2010)

作者: Nancy 發表于 2010-5-22 21:01:34
11912 128
Nancy 發表於 2010-7-26 10:46:52 |顯示全部樓層
因為好想試下食青瓜,上個星期六忍唔住同囡囡到田收左3條青瓜整沙律食,好好味....

評分

查看全部評分

回復

Cat@.@ 發表於 2010-7-27 23:06:26 |顯示全部樓層
因為好想試下食青瓜,上個星期六忍唔住同囡囡到田收左3條青瓜整沙律食,好好味.... ...
Nancy 發表於 2010-7-26 10:46

恭喜晒呀Nancy!

你夢想成真啦!!!
回復

Nancy 發表於 2010-7-28 09:00:28 |顯示全部樓層
多謝呀,我都有睇你既貼,你既夢想都應該好快逹成...哈! 但係,其實我種得唔靚呀, 有兩條"灣"左,應該比野針左咯...所以跟住落黎d瓜我都用兩個不織布袋包住,希望呢期既青瓜可以靚d..
回復

Cat@.@ 發表於 2010-7-29 00:49:43 |顯示全部樓層
多謝呀,我都有睇你既貼,你既夢想都應該好快逹成...哈! 但係,其實我種得唔靚呀, 有兩條"灣"左,應該比野針左 ...
Nancy 發表於 2010-7-28 09:00

彎咗都冇所謂啦,都係自己"囡囡"嗎!!!一定好好味!add6icon

我睇書話,青瓜彎咗,除咗因為比嘢針咗之外,仲有可能係因為唔夠水,又或者係下面有葉"頂"住,所以我會撥開响瓜B下面嘅葉,或者剪走一兩塊葉....
回復

Nancy 發表於 2010-7-29 08:37:35 |顯示全部樓層
彎咗都冇所謂啦,都係自己"囡囡"嗎!!!一定好好味!

我睇書話,青瓜彎咗,除咗因為比嘢針咗之外,仲 ...
Cat@.@ 發表於 2010-7-29 00:49

Really? 今朝落田一睇,又有隻青瓜彎左, 佢下面又真係好似有好葉頂住喎...今晚返去cut左d葉佢....好彩你提一提姐...
回復

麥家俊會長 發表於 2010-8-1 22:41:08 |顯示全部樓層
如果有兩缸荷花就真係完美~
回復

Nancy 發表於 2010-8-1 22:55:01 |顯示全部樓層
如果有兩缸荷花就真係完美~
麥家俊會長 發表於 2010-8-1 22:41

我都想呀, 目前有菜有瓜食就夠啦....
回復

elaineaki 發表於 2010-8-4 19:40:17 |顯示全部樓層
士多啤利...唔知過唔過到個炎夏呢,得就好咯...........
Nancy 發表於 2010-5-22 21:22

你住HK? 士多啤利真係有收成嗎?
回復

Nancy 發表於 2010-8-5 08:53:43 |顯示全部樓層
I live in HK but not in HK Island.....
我d 士多啤利呢夏天唔死都一身"潺",唔好講收成lor
回復

Nancy 發表於 2010-8-8 23:36:37 |顯示全部樓層
朝天椒..........都出椒啦,唔知要等幾耐先變紅呢?
回復

Nancy 發表於 2010-8-8 23:38:29 |顯示全部樓層
嫌棵花生阻住晒,諗住唔要....點知....
回復

Nancy 發表於 2010-8-8 23:44:29 |顯示全部樓層
收左三條豆角,苦瓜同青瓜,豆角撈苦瓜炒蛋, 豬頸肉炒青瓜, 終於可以記得影相請大家食,但係抱歉唔係我煑既,因為我唔識煑野食既...........

評分

查看全部評分

回復

Cat@.@ 發表於 2010-8-9 22:56:25 |顯示全部樓層
朝天椒..........都出椒啦,唔知要等幾耐先變紅呢?
Nancy 發表於 2010-8-8 23:36

指天椒有好多椒呀!!!!!你就好啦,我試過黃椒,尖椒同指天椒都唔係好成功.... ...一味標高開花,但又唔結果,我而家棵指天椒已經到我下巴,都係結左兩隻椒B咋....
回復

BanbieChan 發表於 2010-8-9 23:14:37 |顯示全部樓層
收左三條豆角,苦瓜同青瓜,豆角撈苦瓜炒蛋, 豬頸肉炒青瓜, 終於可以記得影相請大家食,但係抱歉唔係我煑既,因為我唔識煑野食既...........
Nancy 發表於 2010-8-8 23:44

俾碗白飯啦~唔該~
回復

Nancy 發表於 2010-8-9 23:21:56 |顯示全部樓層
多謝公主既手指公呀....
catcat, d椒我都跟standard procedure去做咋,見花就比鉀佢歎,啊........都有落雞蛋殼,唔知有冇關呢, 我都有種甜椒,早幾日先因為d葉好縐,一睇葉底有蟲,尖叫一聲,定神之後,就手起剪刀落,剪呀剪呀...總三棵全部比我剪到淨番幾片葉,今日佢地又標好多側芽,希望救得返....
所以呢棵朝天椒我都係撞手神嫁咋....
回復

Nancy 發表於 2010-8-9 23:29:59 |顯示全部樓層
俾碗白飯啦~唔該~
BanbieChan 發表於 2010-8-9 23:14

奴婢知錯,下次一定"筆"碗飯ga la...請原諒我第一請客,係有d錯漏...
回復

BanbieChan 發表於 2010-8-9 23:36:04 |顯示全部樓層
奴婢知錯,下次一定"筆"碗飯ga la...請原諒我第一請客,係有d錯漏...
Nancy 發表於 2010-8-9 23:29

算把啦~下次夫人你要識做呢~
回復

Cat@.@ 發表於 2010-8-9 23:38:03 |顯示全部樓層
回復 55# Nancy

鐘點姨姨話我落得太多水,因為屋企西斜,所以驚死佢下午會唔夠水就係咁淋.......而家忍手啲,睇下會唔會好啲啦....
回復

Nancy 發表於 2010-8-10 08:49:17 |顯示全部樓層
算把啦~下次夫人你要識做呢~
BanbieChan 發表於 2010-8-9 23:36

知道!知道!
回復

Nancy 發表於 2010-8-10 08:50:53 |顯示全部樓層
回復  Nancy

鐘點姨姨話我落得太多水,因為屋企西斜,所以驚死佢下午會唔夠水就係咁淋.......而家忍手 ...
Cat@.@ 發表於 2010-8-9 23:38

我依家早晚各淋一次水呀....早上狂淋,夜晚淋少少...
回復