返回列表 發新帖

隱形富豪-家務助理

作者: sukyee0227 發表于 2010-5-18 11:53:14
4493 45
wendy_choy_hk 發表於 2010-5-19 18:29:26 |顯示全部樓層
我個鐘點 $70.  每週4天, 每天4小時, 平均每月 $3,200
我地只係佢收入的小部份

原本佢還有另外兩個家助理j ...
比得大帝 發表於 2010-5-18 14:47

教小朋友講普通話收$100以上一個鐘.
回復

比得大帝 發表於 2010-5-19 20:48:02 |顯示全部樓層
我地留得住個鐘點都係全靠太太一杯茶
回復

sukyee0227 發表於 2010-5-19 21:08:38 |顯示全部樓層
月入一萬叫富豪
oneonewe 發表於 2010-5-19 11:26

付出少 , 收入大仲唔叫富?
回復

比得大帝 發表於 2010-5-19 22:44:24 |顯示全部樓層
富定貧係比較式
與其他傭人比, 鐘點都算係富嘞
回復

evacatcat 發表於 2010-5-21 12:58:53 |顯示全部樓層
我都係請鐘點,逢一、三、五,每次六至八小時(總之做晒d野為止),月薪$4000, 遇到公眾假期唔駛黎但我唔會扣錢,我覺得我對佢都算好好,又無限制佢幾點黎幾點走,又唔會鬧佢,放假又唔扣錢
我個鐘點手腳乾淨,好老實而且算勤力,一定做晒d野先至走,又好錫 + 緊張我幾隻貓,所以我都好放心交低keys比佢既
缺點就一定有架啦,唔夠醒囉,電器教極都唔識用,做野唔小心,打爛野唔在講,我屋企新裝修但佢用吸塵機撞爛晒d牆邊牆角,又無手尾,成日抺完野d布/清潔劑放嚮度唔記得收返好,執野就更加唔好講,佢唔執好過執,因為佢對收納既logic有d問題,亂咁放d野,攪到我永遠搵唔到
不過總括黎講,我請過咁多個鐘點,呢個算係咁架啦,前一個唔小心令到我隻貓跳樓死左,上一個就倒瀉潔廁劑,攪到我隻肥貓病左兩個月,睇vet洗左我三萬蚊.....
回復

jellyfishy 發表於 2010-5-21 15:20:01 |顯示全部樓層
我都係請鐘點,逢一、三、五,每次六至八小時(總之做晒d野為止),月薪$4000, 遇到公眾假期唔駛黎但我唔會 ...
evacatcat 發表於 2010-5-21 12:58

我發現老實錫你家人/寵物的鐘點, 一般都有大意容易打爆野無logic的缺點. (因為我個鐘點都係咁)
回復