隱形富豪-家務助理

作者: sukyee0227 發表于 2010-5-18 11:53:14
4491 45

你哋估唔估到,現在啲家務助理 , 工資仲高過大學生,仲唔洗交稅,一日做四個鐘收入仲好過你一日做10個鐘呀!
KATY 發表於 2010-5-18 13:28:40 |顯示全部樓層
即係幾$人工 ???
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-5-18 13:32:14 |顯示全部樓層
$60/鐘咋喎~
回復

catcat33 發表於 2010-5-18 13:59:17 |顯示全部樓層
$60/鐘都多荀㗎嘑。
請問各位家庭住婦,大家幾錢個鐘呢?
回復

sukyee0227 發表於 2010-5-18 14:07:10 |顯示全部樓層

我同佢哋計一計 @$60.- /4 hrs = 240 半日 , 一日就有480.- 好多人一日做足10個鈡都無480.- ,現在仲話最底工資幾多$ , 不如去做家務助理啦 , 死鬼一日示威到黑咩, 一個月我計你22日 X 480 = 10,560.-唔係日日有二個客,再打個8折呢 = 8500.- 好多人都find唔到,我計22日 , 大佬我都要番26日工啦 仲有啲富貴客俾成100.-/hr呀 ! 厲害!
回復

比得大帝 發表於 2010-5-18 14:47:28 |顯示全部樓層
我個鐘點 $70.  每週4天, 每天4小時, 平均每月 $3,200
我地只係佢收入的小部份

原本佢還有另外兩個家助理jobs, 後來搵到兩個jobs, 係同細路仔講國語, 聽講好好搵, 佢於是推咗其他兩個個家助理jobs, 推淨我地哩個job冇推

佢同我太太講, 佢原來想推埋我地哩個job, 只因為佢嚟見工果日, 我太太打了杯茶給她, 佢覺得我太太唔當佢係下人, 所以推哂其他job都唔推我地.
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-5-18 15:32:05 |顯示全部樓層
你哋估唔估到,現在啲家務助理 , 工資仲高過大學生,仲唔洗交稅,一日做四個鐘收入仲好過你一日做10個鐘呀! ...
sukyee0227 發表於 2010-5-18 11:53

咁就唔係4個鐘就得啦,起碼做6-8個鐘先圍到數~
仲有來回2個工作點交通時間呢,還有啊,佢地工作時間幾乎全程冇得坐啊,真係辛苦錢黎架~
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-5-18 15:55:15 |顯示全部樓層
我個鐘點 $70.  每週4天, 每天4小時, 平均每月 $3,200
我地只係佢收入的小部份

原本佢還有另外兩個家助理j ...
比得大帝 發表於 2010-5-18 14:47

首領你果處係富豪區,收貴少少姐
你同我老細一樣,情願搵鐘點都唔要外嫞~
佢搵鐘點好似成$4千幾一個月 ~
回復

jellyfishy 發表於 2010-5-18 17:34:29 |顯示全部樓層
我地只係佢收入的小部份

原本佢還有另外兩個家助理j ...
比得大帝 發表於 2010-5-18 14:47

呢門工作就係辛苦, 先要搵家務助理做.
做得好的家務助理其實唔多, 一分錢一分貨. 我個家務助理成日整爛我d野, 但佢手腳好乾淨, 人超老實, 從來無出過蠱惑, 我可以好放心佢一個人來我家工作. 唉~ 所以佢整爛野, 我都無同佢計, 不過就無得加人工. ... 嘻.... $50/hr~~
回復

八王爺 發表於 2010-5-18 18:49:39 |顯示全部樓層
我依家都用鐘點。但月薪,每天 3-6點,即3小時,一星期5天。
每月$3,500.- 另外每天10元交通津貼。計埋都有3,700 - 3,750 一個月。
回復

sukyee0227 發表於 2010-5-18 20:48:19 |顯示全部樓層

所以咪助長佢哋獅子開大口 law , 佢哋識計条数呀! 同区先同日開工呀 !
我想問係你哋身边有无見到"飯堂 &茶餐廳&茶楼"D女人做楼面` 洗碟呀`速递個d , 都是無得坐(辛苦$ , 一日做成9hrs , 自己家庭都無time去理 , 月入多少呢? (仲有其它用勞力去尹銀我都未寫出来 , 都只尹個5-6仟/一個月 , 同他们双比 , 又点計呀?
回復

KOOKOO 發表於 2010-5-18 22:25:20 |顯示全部樓層
回復 11# sukyee0227

仲要同巨地買保險, 呢D係有鉉人用概, 可能就係咁所以人工高, 無錢請工人自己做.add5icon
回復

sukyee0227 發表於 2010-5-18 22:57:45 |顯示全部樓層
回復  sukyee0227

仲要同巨地買保險, 呢D係有鉉人用概, 可能就係咁所以人工高, 無錢請工人自己做.ad ...
KOOKOO 發表於 2010-5-18 22:25

Yes, Yes ! HK打工仔大部份呢几年都无乜人工加過,佢哋一加就加10元一個鈡 , 加副几多%呀? 係一個hr計 , 唔係計一日呀! add1icon
回復

比得大帝 發表於 2010-5-18 23:18:51 |顯示全部樓層
首領你果處係富豪區,收貴少少姐
你同我老細一樣,情願搵鐘點都唔要外嫞~
佢搵鐘點好似成$4千幾一個月 ~ ...
prodorothyhkg 發表於 2010-5-18 15:55

唔係呀, 我哩度正一貧民區, 因為住唔起市區才搬入嚟咖
回復

jellyfishy 發表於 2010-5-19 11:03:34 |顯示全部樓層
所以咪助長佢哋獅子開大口 law , 佢哋識計条数呀! 同区先同日開工呀 !
我想問係你哋身边有无見到"飯堂 &茶 ...
sukyee0227 發表於 2010-5-18 20:48

做家務助理,多勞多得,又要講口碑,手腳唔乾淨,唔準時或無交帶,呢d都唔洗指意有人請.做得好的,好似peter那位咁,人工有得加,好正常既.
做樓面或飯堂個種工作,有固定收入,準時出糧(唔計無良僱主),工作更加簡單.呢d都係家務助理沒有的好處. 

各有風險,如果家務助理真係咁荀,咁就個個做飯堂洗碗的阿姐都轉行啦.

如果要講隱形富豪,其實"陪月"先好賺,好多朋友近幾年生bb都請陪月,個個至少收10000一個月,做5-8小時,無乜成本,但講究專業和經驗.一個僱主已經10000,唔洗分開找僱主出人工,穏定好多.
回復

theresagood 發表於 2010-5-19 11:22:00 |顯示全部樓層
我屋企個鐘點成日都睇中我D花,成日叫我俾D佢種
回復

oneonewe 發表於 2010-5-19 11:26:07 |顯示全部樓層
月入一萬叫富豪
回復

比得大帝 發表於 2010-5-19 11:29:46 |顯示全部樓層
我個鐘點係貴d, 不過有數圍, 以對要養埋個菲傭, 而且佢好大食, 又好識食,
以前一個星期500蚊伙食冇走雞, 而家十蚊餐, 真係服咗佢
依家水電煤氣費係以前一半都冇
以前佢話就話24小時工作+standby, 不過佢做幾多佢自己知, 依家個鐘點真係做足4粒鐘, 依家間屋肯定乾淨過以前好多
回復

jellyfishy 發表於 2010-5-19 11:29:48 |顯示全部樓層
月入一萬叫富豪
oneonewe 發表於 2010-5-19 11:26

都幾富架~~ (我人工低麻)嘻嘻~~~ 
回復

jellyfishy 發表於 2010-5-19 11:32:15 |顯示全部樓層
我個鐘點係貴d, 不過有數圍, 以對要養埋個菲傭, 而且佢好大食, 又好識食,
以前一個星期500蚊伙食冇走雞,  ...
比得大帝 發表於 2010-5-19 11:29

我都係~ 以前屋企最後一次請的全職,係屋企住+飲食,成本大好多.
如今請鐘點,連清潔劑都用少左好多,但地方乾淨和整齊過以前請全職的好多~
回復

123下一頁