南生圍 - 妳的將來會是怎樣?

作者: 擔泥 發表于 2010-5-7 18:55:37
1998 9

早前, 有地產商向城規會申請在南生圍三大片土地填塘, 並興建住宅。詳情請看以下連結:

http://www.info.gov.hk/tpb/tc/plan_application/A_YL-NSW_195.html

http://www.info.gov.hk/tpb/tc/plan_application/A_YL-NSW_196.html

http://www.info.gov.hk/tpb/tc/plan_application/A_YL-NSW_197.html

心感不妙了,因為這只不過是一個開始,不知道日後還有多少個地產商準備來突破這個防線,把香港這個獨特而僅有的地方打造成什麼豪園。

我從未探訪過南生圍,上週末趁公眾假期兩口子一同去見識見識。那天天色忽晴忽暗, 不太理想, 但感覺這兒帶給遊人們很多歡樂,有玩遙控機的,有放狗的,有影相的,有寫生的,有談心的,有一家大小聚天倫的,有小組彈著結他一起唱歌的,有踏單車的,有觀鳥的,有尋幽探秘的 ... 還有被蚊叮(的內子)和踏中蟻穴弄到週身蟻(的本人)。

在這裡享受了幾個小時,走的時候,心裡很希望,將來,南生圍 - 仍會是現在的南生圍。

在此分享部份作品:

評分

查看全部評分

sammy 發表於 2010-5-8 00:08:57 |顯示全部樓層
靚到好似去左外國一樣
請教,係咪有用漸層濾鏡呢
回復

擔泥 發表於 2010-5-8 09:24:47 |顯示全部樓層
靚到好似去左外國一樣
請教,係咪有用漸層濾鏡呢
sammy 發表於 2010-5-8 00:08

係啊 - 天空和地面反差太大的時候要用漸變灰平衡一吓。如果唔係天空曝光正常就地面黑晒, 又或者地面正常天空就白晒。
另外, 返到屋企我會用電腦再調整一吓。
回復

vivi 發表於 2010-5-8 10:56:41 |顯示全部樓層
嘩.......靚到呢
唔係你講係南生圍, 我意為你去左非洲草原定唔知邊樹影相add6icon
回復

claudiatang 發表於 2010-5-8 12:45:58 |顯示全部樓層
要趁還未讓人破壞前多去幾次。add10icon
那些人真的是.......唉add1icon
回復

擔泥 發表於 2010-5-8 17:28:06 |顯示全部樓層
marcusle, KUNO, oneone - 多謝你們加分啊!

vivi, 個度本身就係咁靚, 我只不過將當中o既美發掘並濃縮於照片裡頭嗜.

claudiatang, 係呀, 我特登post出嚟就係希望大家把握機會去欣賞欣賞。我怕唔知幾多年後我們只能從舊照片去勉懷呢個地方
回復

小灰 發表於 2010-5-9 11:37:07 |顯示全部樓層

Very good shots!
回復

KayL 發表於 2010-5-31 18:42:05 |顯示全部樓層
it's really beautiful there.
回復

BBBQQ 發表於 2010-6-14 20:02:18 |顯示全部樓層
以前重靚....唉.....
回復

新丁乙 發表於 2010-6-14 20:33:55 |顯示全部樓層
真係好靚, 好似畫一樣, 估唔到係香港
回復