虎尾蘭一問

作者: hayden 發表于 2010-5-4 13:51:50
2803 7
請問

在日本網頁都可以見到有呢隻賣
呢種虎尾蘭(Sansevieria trifasciata 'Moonglow,' a.k.a. 'Moonshine') 中文名叫什麼?
好想買呢隻品種, 好想知香港會唔會有得買?

它不是銀后虎尾蘭, 銀后虎尾蘭學名叫Sansevieria hyacinthoides cv.'Silver queen'
haricot 發表於 2010-5-10 14:14:39 |顯示全部樓層
這是日板的嗎?
都唔錯哦... 葉子好似比較柔軟的.
唔知太子有冇呢.
回復

hayden 發表於 2010-5-11 08:03:31 |顯示全部樓層

我行過太子花墟打聽過(行過4次..)
話以前有賣過, 但無返貨....但聽講話淨色 = 原始品種
佢話"而家D人鐘意種黃邊虎尾蘭", (可能佢地未必有得賣)
至於係指銀后定呢隻Moonshine 就唔知
回復

適少少 發表於 2010-5-11 22:25:46 |顯示全部樓層
我聽講虎尾蘭可以釋放負離子,是否真有其事!
回復

hayden 發表於 2010-5-12 00:29:12 |顯示全部樓層
我聽講虎尾蘭可以釋放負離子,是否真有其事!
適少少 發表於 2010-5-11 22:25

是普通植物的30倍
回復

chowie 發表於 2010-5-12 10:10:45 |顯示全部樓層
亦都有人叫Mother-in-law's tongue
回復

hayden 發表於 2010-5-16 13:40:40 |顯示全部樓層
亦都有人叫Mother-in-law's tongue
chowie 發表於 2010-5-12 10:10

虎尾蘭=MOTHER-IN-LAW'S TONGUE
add6icon
回復

hayden 發表於 2010-5-31 13:19:31 |顯示全部樓層
日本名都找到, 唯獨沒有中文名:
サンセベリア トリファスキアタ “ムーンシャイン”
Sansevieria trifasciata cv‘Moonshine’

サンセベリア ムーンシャインは学名が
Sansevieria trifasciata cv.‘Moonshine’
回復