新手的花花

作者: 堇色 發表于 2007-12-31 15:01:58
1089 4
學種 AV 不久, 第一批買入的苗陸續開花,不過好多都開得一兩朵,
而 Crown Jewel 更嚴重走色, 第一天開時, 差不多見不到粉紅, 到開了幾天,才有些粉紅見下,

我個人覺得開得最靘是 Opera's Romeo

嚴重跑色的 Crown Jewel

嚴重跑色的 Crown Jewel

King Treasure

King Treasure

Opera's Romeo

Opera's Romeo

Thunder Suprise 第二次開花,終於有紫色了

Thunder Suprise 第二次開花,終於有紫色了
tata 發表於 2007-12-31 15:04:17 |顯示全部樓層
個Crown Jewel好似甩色咁
回復

堇色 發表於 2007-12-31 15:08:00 |顯示全部樓層
原帖由 krista 於 2007-12-31 15:04 發表

係啊! 綠邊更無跡可尋,
之前在其他貼都有說過, peter 和花花公子都有比過意見我了,我要好好學習,
08年我會種好我d花。
回復

花花公子 發表於 2007-12-31 15:08:57 |顯示全部樓層
原帖由 krista 於 2007-12-31 15:04 發表

不用擔心,第二次開就會靚好多!
回復

堇色 發表於 2007-12-31 15:21:15 |顯示全部樓層
多謝 Krsta 和花花公子,
我想問下如果我想換泥,現在正在開花可以換嗎?
另外我一直是用平均肥, 現在想買花肥和葉肥來用,
但去 花 x 睇過, 佢介紹了一只日本出的紫羅蘭專用肥給我,
外面寫著 2-5-5,
他說用了它就不用用其他了, 我應該買那一種花,葉肥才對啊!
先謝謝!
回復