可唔可以幫忙睇下棵花D葉呵!

作者: 堇色 發表于 2007-11-28 12:43:23
1700 15
[localimg=640,480]1[/localimg]我棵 crown jewel 養佐好耐先見到有花牙,[但唔知點解, 有一片葉有d紅紅地,
這個品種 d葉本身係唔係咁 ga????

Crown Jewwl.jpg
堇色 發表於 2007-11-28 12:44:30 |顯示全部樓層
睇到啦, 上傳到相啦

回復

noel 發表於 2007-11-29 11:30:14 |顯示全部樓層
唔洗怕!係 birthmark 嚟,但要注意要底及葉柄有冇變紅,變紅就要減光及換泥,以免跑色
回復

堇色 發表於 2007-11-29 11:39:11 |顯示全部樓層
謝謝 noel,
由於是第一次開花,我都好擔心跑色或無佐十字
回復

markc 發表於 2007-11-29 12:27:03 |顯示全部樓層
原帖由 noel 於 2007-11-29 11:30 發表
唔洗怕!係 birthmark 嚟,但要注意要底及葉柄有冇變紅,變紅就要減光及換泥,以免跑色

又學到一堂課。快快攞紙筆寫起來。
回復

Oskar 發表於 2007-11-29 12:53:04 |顯示全部樓層
原帖由 noel 於 2007-11-29 11:30 發表

咁樣講法..請問係未即係葉底/葉柄變紅就係太光或者泥酸呢 ?
回復

noel 發表於 2007-11-29 15:12:34 |顯示全部樓層
原帖由 堇色 於 2007-11-29 11:39 發表
謝謝 noel,
由於是第一次開花,我都好擔心跑色或無佐十字

你要有心理準備,第一次開的花有時顏色重未隱,
總之慢慢嚟唔好急~

回復

noel 發表於 2007-11-29 15:13:17 |顯示全部樓層
原帖由 markc 於 2007-11-29 12:27 發表

又學到一堂課。快快攞紙筆寫起來。
咪玩啦....
回復

keithlcs 發表於 2007-11-29 15:17:02 |顯示全部樓層
原帖由 noel 於 29-11-2007 11:30 發表

咁點解會變紅ge?
咁d十字花葉柄變紅 同埋 我而家盆無名紫色花紫羅蘭紅柄...又有無d咩關係?
回復

noel 發表於 2007-11-29 15:36:34 |顯示全部樓層
原帖由 Oskar 於 2007-11-29 12:53 發表

咁樣講法..請問係未即係葉底/葉柄變紅就係太光或者泥酸呢 ?

又唔可以一概而論,係要就品種嚟睇。  例如:

十字花:
Lyon's Crown Jewels, Rob's Fe Fi, Victorian Flirt....呢幾隻容易跑色嘅品種,
就可以引用上面所講嘅嚟做。 相反,有d AV 係要深色葉底至會啱色。   

其他AV:
有時葉底/葉柄變紅(深),可以係代表植株成熟。 Boo Man 就係一個好例子~
回復

markc 發表於 2007-11-29 16:08:51 |顯示全部樓層
我講真架。我種成甘。藍色的點點全部唔見嗮。(剩下1-2點)一堆草甘,手震嗮。唔敢分開拒。以前以為葉底紅紅夠硬凈。點知種出來唔變一堆草。
回復

Oskar 發表於 2007-11-30 15:30:06 |顯示全部樓層
原帖由 noel 於 2007-11-29 15:36 發表

十字花:
Lyon's Crown Jewels, Rob's Fe Fi, Victorian Flirt....呢幾隻容易跑色嘅品種,
就可以引用上面所講嘅嚟做。 相反,有d AV 係要深色葉底至會啱色。   

其他AV:
有時葉 ...

又上一課~
回復

Potie 發表於 2007-11-30 16:02:08 |顯示全部樓層
原帖由 noel 於 2007-11-29 15:36 發表

十字花:

其他AV:
有時葉 ...

Noel,

Gum Yukako, Emerald Love Sport, Suncoast Peppiment Kathy 呢幾隻呢?
回復

noel 發表於 2007-11-30 16:15:08 |顯示全部樓層
原帖由 Potie 於 2007-11-30 16:02 發表

Noel,
Gum Yukako, Emerald Love Sport, Suncoast Peppiment Kathy 呢幾隻呢?

其實好多時可以响佢地嘅description 睇到ga~

Emerald Love Sport - Semidouble creamy white chimera/ green stripe. Dark green, wavy. Standard
Suncoast Peppermint Kathy - Double white fluted/dark red stripe. Dark green, plain, quilted. Standard
Yukako - Single Purple W/ Green Stripe Chimera, on Medium Green, Plain Foliage. Japanese Chimera
回復

Potie 發表於 2007-11-30 16:19:08 |顯示全部樓層

回復 14# 的帖子

Noel,
O..又上一課...
Dark Green 是否代表深色葉底?
回復

noel 發表於 2007-11-30 16:20:05 |顯示全部樓層
原帖由 Potie 於 2007-11-30 16:19 發表
Noel,
O..又上一課...
Dark Green 是否代表深色葉底?
Bingo!
回復