返回列表 發新帖

有無人買過這種箱來種菜?

作者: eebabyee 發表于 2010-5-1 09:28:15
7275 29
lamolympia 發表於 2010-6-26 17:08:08 |顯示全部樓層
花花~恭喜呀!BB好可愛,勁似你喎....照顧Baby係好辛苦既,有時都要比番D空間自已,休息一下先得架!
回復

lamolympia 發表於 2010-6-26 18:42:11 |顯示全部樓層
我無用種植箱種野,但剛剛買了兩個堆肥箱。港幣250元一個,深水埗自取貨,比粉嶺果間平d。
我放露天地方 ...
貓貓 發表於 2010-6-26 12:34

請問在那裡買,是否真是沒有臭味.
回復

lamolympia 發表於 2010-6-26 20:43:06 |顯示全部樓層
我在香港yahoo好像也見到,不知道是否你那種形號!  HKD ~ $ 75-
link 貼了在下面..放便各位C兄!!
...
henry_ho 發表於 2010-6-15 19:19

其實網頁上的是台灣公司的香港代理,還有其它產品,我正到聯絡他們買套自動灑水器.
回復

貓貓 發表於 2010-6-27 00:12:17 |顯示全部樓層
請問在那裡買,是否真是沒有臭味.
lamolympia 發表於 2010-6-26 18:42

我都係幫襯你話的香港代理公司買 ge,佢雖然話佢係代理,但係就無收據、無發票,無公司名稱,幫唔幫襯自己決定喇。
不過我取貨之後都覺得係正貨,總好過大陸 bid 完,送埋貨先知原來 made in China,唔係正版。
我個堆肥箱係放在露天的角落頭,遠離門口。
整左一個星期都唔覺有臭味,當然我無企係到成個鐘頭睇下臭唔臭,只係行開行埋都唔多覺佢臭。
而且我整的時候跟足說明書的指示做,無加多減少任何工序。
如果放在通風不良的地方,我就唔夠膽擔保!
ps:問左四連通單層加高免彎腰的種植箱,一套要$450。
        我計過佢每件貨定價大約比台灣加多50%,都可以接受ge。

評分

查看全部評分

回復

farfeifar 發表於 2010-6-28 16:51:44 |顯示全部樓層
有冇相睇下啊?
回復

貓貓 發表於 2010-6-28 20:46:13 |顯示全部樓層
有冇相睇下啊?
farfeifar 發表於 2010-6-28 16:51

而家放工返屋企都黑黝黝,等放假日再映相比你睇。

http://yiu.com.tw/green.htm
回復

貓貓 發表於 2010-7-4 22:33:57 |顯示全部樓層
有冇相睇下啊?
farfeifar 發表於 2010-6-28 16:51

映左相,堆肥箱可以砌兩格或三格高。

resizeabc 002.jpg

resizeabc 003.jpg

堆左兩個星期已經降低左三份一,質感仲幾好添。

resizeabc 009.jpg
回復

農夫 發表於 2010-7-6 01:12:34 |顯示全部樓層
呢個箱我係淘bo都見過,有d興趣,好唔好用?
回復

貓貓 發表於 2010-7-6 22:41:49 |顯示全部樓層
呢個箱我係淘bo都見過,有d興趣,好唔好用?
農夫 發表於 2010-7-6 01:12

暫時都覺得幾好用,貪佢整齊同埋方便每個星期攪動下 d肥。
藍色果個膠桶每次攪 ge 的時候都好論盡,因為個桶太深。
以前都試過用發泡膠箱做堆肥箱,都 ok嫁,不過要疊高就無咁方便,而且唔靚仔。
回復

yingf001 發表於 2010-7-10 19:28:39 |顯示全部樓層
回復 20# 貓貓

你好呀, 我係新手, 想問係邊度買呢, 同埋可唔可以post張相嚟睇下係點樣架呢, 謝謝!
回復