有無人買過這種箱來種菜?

作者: eebabyee 發表于 2010-5-1 09:28:15
7274 29
我之前在台灣某個網見到這種種菜箱,覺得好正,但運費很貴,
最後在淘Bo網又見到,就買左了^^
有無人用緊或用過這種箱種菜?好唔好的?
alilovebyj 發表於 2010-5-1 09:40:02 |顯示全部樓層
淘Bo網 幾多錢呢?
箱價?運費?箱的尺吋?

我都幾有興趣喎! 可以的話,給我連結…讓我去看看!
回復

eebabyee 發表於 2010-5-1 10:00:37 |顯示全部樓層
因為這種箱子是可以組合的,不同的組合不同價錢,
我現在買的是(兩個箱合併成一個,再加高個腳 $220),
我覺得加高腳都幾重要,因為唔洗下下"茂低"。
你在淘Bo search "種植箱" 這三個字就會找到^^

(兩個箱合併成一個,再加高個腳 $220) <---我買左2組,即係$440
他由廣州運去深圳我用開的貨運公司,因為我要求包在木箱內,所以運費$48。
至於深圳運到香港幾錢就未知,我諗100蚊左右。
回復

maggieklliu 發表於 2010-5-1 11:31:03 |顯示全部樓層
感覺有D貴 ` 不過是否物有所值好好用?
回復

alilovebyj 發表於 2010-5-1 15:59:09 |顯示全部樓層
嘩…真係有d貴啊……
嗯,不過算是一個不錯的資料,會記住。等捨得,又覺得好用時,再考慮好了。
回復

bonbon1 發表於 2010-5-1 21:13:05 |顯示全部樓層
個箱好似幾好. 每個單箱呎吋好似係 45cm×30cm×25cm
http://tw.page.bid.yahoo.com/tw/auction/f15555960?u=a581514
回復

alilovebyj 發表於 2010-5-2 22:52:55 |顯示全部樓層
噢…台灣才賣120台幣,比淘寶的便宜很多啊!折港元才30元!

而你說的兩個拼起來再加腳,也只賣 380,約港幣95。如淘寶的價是人仔計算…就不止220了!

http://tw.page.bid.yahoo.com/tw/auction/d45427126?u=a581514

如果去開台灣,可以買回來就好了。佢疊起,應該唔難攞!
回復

bd_fan 發表於 2010-5-3 14:40:45 |顯示全部樓層
朔膠受曬會硬化.......
回復

貝貝 發表於 2010-5-4 20:03:58 |顯示全部樓層
粉嶺有呀,不過"兩個箱合併成一個,再加高個腳" 同 "2連通加高"係咪一樣? http://www.hkgreenroof.com/yiu_form_home.pdf
回復

RayWong 發表於 2010-5-4 22:21:16 |顯示全部樓層
多謝你o既資料, 但好貴呀~ 比淘寶貴成倍, 不過有好多相可以做參考, 我諗住o係淘寶訂返大陸取慳番D運費
回復

henry_ho 發表於 2010-6-15 19:19:28 |顯示全部樓層

我在香港yahoo好像也見到,不知道是否你那種形號!  HKD ~ $ 75-
link 貼了在下面..放便各位C兄!!
http://hk.f2.page.auctions.yahoo.com/hk/auction/b15645040
回復

mono 發表於 2010-6-16 13:30:22 |顯示全部樓層
貝貝, 粉嶺個樹ok喎.
回復

farfeifar 發表於 2010-6-17 23:52:37 |顯示全部樓層
淘寶仲有好多平d喎!
http://search8.taobao.com/browse/0/n-g,nvwv6mjuguydonbrgzptaxzq---------------------------------------g,w5hnnmwp4q----------------40--commend-0-all-0.htm?istk=5&f=c
回復

BanbieChan 發表於 2010-6-18 08:03:46 |顯示全部樓層
淘寶仲有好多平d喎!
,nvwv6mjuguydonbrgzptaxzq---------------------------------------g,w5hnnmwp4q----- ...
farfeifar 發表於 2010-6-17 23:52

你好嗎~好耐冇見掛掛啦~
回復

KandT 發表於 2010-6-18 10:05:03 |顯示全部樓層
有農友用過嗎?  若真的漏水透氣不漏泥, 都幾乾淨企理. 值得試下.
回復

farfeifar 發表於 2010-6-18 23:35:14 |顯示全部樓層
回復 14# BanbieChan
我都好掛住你地呀!不過湊仔實在超忙, 屎都唔得閒all~唔知幾時先可以再種野喇...
我個b:
IMG_0469.jpg :
回復

BanbieChan 發表於 2010-6-18 23:47:08 |顯示全部樓層
回復  BanbieChan
我都好掛住你地呀!不過湊仔實在超忙, 屎都唔得閒all~唔知幾時先可以再種野喇...
我個b:
farfeifar 發表於 2010-6-18 23:35

bb~好可愛啊~

好健美啊~下次帶埋佢出嚟玩啦~
回復

alilovebyj 發表於 2010-6-24 15:57:22 |顯示全部樓層
回復 16# farfeifar

花花,你個b好得啦!!得過晒呢度d植物啊!!
回復

貓貓 發表於 2010-6-26 12:15:26 |顯示全部樓層
回復 16# farfeifar

嘩!花花,原來你生了 bb,真係可喜可賀!
     呀 b 好似你呀,眼仔碌碌,好得意!!
回復

貓貓 發表於 2010-6-26 12:34:49 |顯示全部樓層
有農友用過嗎?  若真的漏水透氣不漏泥, 都幾乾淨企理. 值得試下.
KandT 發表於 2010-6-18 10:05

我無用種植箱種野,但剛剛買了兩個堆肥箱。港幣250元一個,深水埗自取貨,比粉嶺果間平d。
我放露天地方,暫時覺得幾好用,透氣通風,但唔覺有臭味,蒼蠅都飛唔到入去產卵。
唔好睇佢細細個箱,都裝了好多廚餘同枯葉,幾整齊慳位,最好係兩個人就可以翻轉個箱取箱底的堆肥用。
而家都考慮緊買埋四連格加高免彎腰的種植箱種菜,不過就未問價錢。
回復

12下一頁