家中的"新"小朋友

作者: irishuen 發表于 2010-5-1 00:46:13
3903 28
KUNO 發表於 2010-5-6 00:28:20 |顯示全部樓層
好精靈呀!
回復

irishuen 發表於 2010-5-6 00:52:13 |顯示全部樓層
大家好呀~
我正式加入iris 的家庭, 我叫mimi 呀~~

回復

irishuen 發表於 2010-5-6 01:00:34 |顯示全部樓層
啡白色果隻好得意喔
vivi 發表於 2010-5-6 00:16

係呀~我都好鐘意佢, 本身諗住要呢隻, 但有人喜歡, 所以讓了給別人
如果俾人揀, 可能冇人要黑色果隻, 倒不如, 留些齊花的給別人, 人地會錫佢地多d

啡白的是最聰明的小貓, 成日做"首領" 帶領其他小貓跳出盆, 跳上牀, 周屋走
而且好有人性, 人地同佢講野, 會望住人地, 好似明你講乜咁
回復

irishuen 發表於 2010-5-6 01:01:19 |顯示全部樓層
好精靈呀!
KUNO 發表於 2010-5-6 00:28

係呀, 三隻都是藍眼睛, 人見人愛~~
回復

oneonewe 發表於 2010-5-6 01:19:25 |顯示全部樓層
大家好呀~
我正式加入iris 的家庭, 我叫mimi 呀~~
irishuen 發表於 2010-5-6 00:52

媽媽mi呀
回復

jeffiau 發表於 2010-5-9 01:05:41 |顯示全部樓層
明白~!!

但我已經賞試俾奶+罐頭
將d 罐頭整散加奶一齊俾佢食...是否不太好? ...
irishuen 發表於 2010-5-5 03:41

嘩好得意啊....~!
如果我隻貓喵有這那隻咁靚就好了~!

最好不要給牠喝奶, 雖然"貓飲奶 狗食骨"由細聽到大, 但其實未必隻隻貓的腸胃都接受到奶(除了貓媽媽的奶),
我們從來都沒有給牠喝奶, 而且我的貓一出世就被人掉了, 連自己媽咪的奶也未飲過... ...

罐頭其實可以不食, 我們沒有給牠食罐頭都應該有2年, 因為吃完罐頭牠的便便就比較瀾, 和不肯食乾糧(因為罐頭好味D)。

其實寵物除了吃糧外,若牙齒已成熟可以食點肉和菜,
因已有研究顯示吃菜肉的貓狗,比單食糧的猫狗長命很多。
醫生們常說:[唔好俾寵物食其他野呀...淨係可以食糧呀...etc],因很多時獸醫們都和寵物用品公司之間有利益關係,

有機會我們再交流一下丫^^
回復

irishuen 發表於 2010-5-9 02:54:04 |顯示全部樓層
嘩好得意啊....~!
如果我隻貓喵有這那隻咁靚就好了~!

最好不要給牠喝奶, 雖然"貓飲奶 狗食骨"由細聽到 ...
jeffiau 發表於 2010-5-9 01:05

你家的貓貓很可愛呀~~

我到現在都是給奶+濕糧, 之前隻糧不太好, 現在轉了糧, 佢都食得好好, 不見有痾, 便便正常, 而且開始周圍跳
回復

jeffiau 發表於 2010-5-9 04:02:07 |顯示全部樓層
回復 27# irishuen

我的貓貓很曳的!!

我想你的貓喵應該不太大, 你可以襯這段時間訓練一下牠,
例如教牠不可以爪sofa(一定要! 否則你一兩年就要換sofa枱椅等家具),
甚至教牠sit, hand hand etc都可以, 但一定要把握時間.
因為狗就可以隨時都訓練牠, 而貓就只可以在牠細細個時訓練牠.

而至於食物方面, 我建議你間中煮點新鮮的菜肉給貓喵,
真的對牠身體好好
回復

irishuen 發表於 2010-5-9 12:55:27 |顯示全部樓層
回復  irishuen

我的貓貓很曳的!!

我想你的貓喵應該不太大, 你可以襯這段時間訓練一下牠,
例如教牠 ...
jeffiau 發表於 2010-5-9 04:02

我的貓貓也很曳, 不過小朋友應該係咁既, 唔曳仲擔心~
我會試下俾d菜佢食~訓練下佢
回復