葉莖壓扁左,點修剪好?

作者: imlook 發表于 2010-4-30 23:05:10
5841 41
N-Blythe 發表於 2010-5-6 16:17:30 |顯示全部樓層
回復 20# maggielawkm

謝謝資料提供
回復

imlook 發表於 2010-5-6 18:07:13 |顯示全部樓層
回復 18# marcuslee
  謝謝鼓勵

嘻~其實初步安頓好塊葉之後,我去左花墟買番金泥+珠石.
我響包金泥個包裝度見到形容話係可以促進根部生長,但又怕係咁改變佢環境唔係咁好咁.
所以諗住如果佢過到頭七既話幫佢換番珠石+金泥+泥炭,唔知會唔會比珍珠岩:泥炭(2:1)好呢~
定係我提早少少幫佢換泥會好d呢~
回復

maggielawkm 發表於 2010-5-6 18:26:00 |顯示全部樓層
我係剪到扇形咁
回復

imlook 發表於 2010-5-6 21:05:14 |顯示全部樓層

正所謂,心動不如馬上行動,都係動手啦!

動手前

動手前

上次貼圖後,當晚換成透明膠杯.接下來幾天的葉片都比較乾,每晚都抹抹杯既霧氣,滴1-2滴水去葉面,都好快吸收晒.

動手後

動手後

珍珠岩:泥炭(2:1) 換成 5號珍珠石:金泥:泥炭(1:1:1)
葉片拎去沖沖水,傷口位沾左d 美能安既碎,放上泥面,再搬幾粒珠石去傷口附近. 然後覺得葉面濕得滯,用紙巾印左印d水. 又覺得乾得滯,又滴多兩滴水. 而家好似多水得滯咁.. 最奇怪係,沿住傷口位既部分,好似特別多水份咁. 死喇,唔知會唔會出事

maggielawkm,我塊葉比我狠心剪左好多,剩番好細塊,唔敢再剪啦
回復

孖吉 發表於 2010-5-6 21:36:23 |顯示全部樓層

你唔使咁唔安樂咖,我教你的方法係要用密封空間內的濕氣養住那塊葉
所以就算你開始的時候加了水在杯內,也不怕浸住塊葉,因為水己化成水氣在啫喱杯內

你打開它,只會令濕氣逃跑,沒有了高濕的幫助,葉會乾,跟住會軟
你滴水在葉上面,只會令葉面積水,反而會爛。其實你現在吸乾葉面上的水,再密封便可。

maggie 把葉剪成扇形,是令它好像有葉柄一樣,方便用插的方法。但你塊葉用插的方法會令葉大部份地方濕水,塊葉好快會爛。
回復

maggielawkm 發表於 2010-5-6 22:13:23 |顯示全部樓層
正所謂,心動不如馬上行動,都係動手啦!

上次貼圖後,當晚換成透明膠杯.接下來幾天的葉片都比較乾,每晚都抹抹 ...
imlook 發表於 6-5-2010 21:05

我供參考架炸~~ 唔係一定要跟~~
你咁都OK 架喎~~
回復

Exodus 發表於 2010-5-6 22:54:00 |顯示全部樓層
有塊類似的葉又係爛左1/3
插左三個月除左幾條根之外紋風不動

仲要係十級珍貴果隻
香左都唔知仲可以點請到佢返黎...
回復

孖吉 發表於 2010-5-6 22:56:23 |顯示全部樓層

仲要係十級珍貴果隻
香左都唔知仲可以點請到 ...
Exodus 發表於 2010-5-6 22:54

用 kk 得唔得?
回復

maggielawkm 發表於 2010-5-6 23:10:58 |顯示全部樓層

仲要係十級珍貴果隻
香左都唔知仲可以點請到 ...
Exodus 發表於 6-5-2010 22:54

你係咪成日好關心佢出根未~ 成日郁佢呀~
回復

Exodus 發表於 2010-5-6 23:11:00 |顯示全部樓層
用 kk 得唔得?
marcuslee 發表於 2010-5-6 22:56

我真係唔知KK係咩黎添..

如果下個星期仲唔見有葉 我就要用藥....
回復

Exodus 發表於 2010-5-6 23:17:43 |顯示全部樓層
你係咪成日好關心佢出根未~ 成日郁佢呀~
maggielawkm 發表於 2010-5-6 23:10

梗係唔係喇~你估我傻架咩!!!我又唔係鍾意挖開黎睇發芽未果D人!!

~~果塊葉死左就真係喊N聲.........唉唉!!!
回復

sammy 發表於 2010-5-6 23:31:33 |顯示全部樓層
一係有根粉介, 一係唔夠光, 一係好似D迷岩咁, 等成年都唔知有冇
回復

maggielawkm 發表於 2010-5-6 23:40:03 |顯示全部樓層
一係有根粉介, 一係唔夠光, 一係好似D迷岩咁, 等成年都唔知有冇
sammy 發表於 6-5-2010 23:31

或者仲有其他4個原因~~ 就係
1) 一係佢生得慢~
2) 一係佢生得唔夠快
3) 一係佢唔鍾意見到你
4) 一係佢好憎見到你
回復

Exodus 發表於 2010-5-6 23:53:52 |顯示全部樓層
sammy 發表於 2010-5-6 23:31

果棵係雙心皮草
曬就斃
回復

Exodus 發表於 2010-5-6 23:55:14 |顯示全部樓層
或者仲有其他4個原因~~ 就係
1) 一係佢生得慢~
2) 一係佢生得唔夠快
3) 一係佢唔鍾意見到你
4) 一係佢好 ...
maggielawkm 發表於 2010-5-6 23:40

頂你~~
果塊葉就係有斑 有隻無咁多班既我都有但果塊正好多
而且本身無斑個種就已經好罕見 佢仲係無斑既多花變種再斑葉種
回復

孖吉 發表於 2010-5-7 00:03:17 |顯示全部樓層
頂你~~
而且本身無斑個種就已經好罕見 佢仲係無斑既多 ...
Exodus 發表於 2010-5-6 23:55

嘩~ 好罕有啵~ 做乜得一塊葉咁少o既?
回復

maggielawkm 發表於 2010-5-7 00:06:07 |顯示全部樓層
頂你~~
而且本身無斑個種就已經好罕見 佢仲係無斑既多 ...
Exodus 發表於 6-5-2010 23:55

係咪環境變得好勁~ 定話拎返黎時已經變得好弱呀~~
比多少少時間佢啦~
另外~~ 光D 唔一定代表要曬佢啦~~
再另外……反頂番你~~
回復

Exodus 發表於 2010-5-7 00:27:11 |顯示全部樓層
嘩~ 好罕有啵~ 做乜得一塊葉咁少o既?
marcuslee 發表於 2010-5-7 00:03

棵野已經俾人搣左兩三塊大葉la!
係咪環境變得好勁~ 定話拎返黎時已經變得好弱呀~~
比多少少時間佢啦~
另外~~ 光D 唔一定代表要曬佢啦~~ ...
maggielawkm 發表於 2010-5-7 00:06

應該係話拎返黎果陣毫無保護~~到依家都未腐爛簡直係奇蹟!!

皮草呢種野外大多只生長係坐向北的岩生或洞生植物
需光要求根本唔高~ 另外果塊葉原生個位陰濕到爆
回復

lameric 發表於 2010-5-7 01:29:53 |顯示全部樓層
擺冷氣地方會唔會無咁易死?
回復

imlook 發表於 2010-7-1 22:55:22 |顯示全部樓層
各位,距離出PP向大家請教點處理壓爛左既葉片已經有兩個月啦~ 係時候交一下功課

剪到連葉莖都無既葉片,兩個月後生了三片芽. 期間d根唔知做乜硬係要向天生,咁我就撥d泥上去遮住. 另外,分享葉片比我既花友見到如此慘狀,再寄塊已經浸左出根既葉比我. 正好比較一下.
慘葉d新芽生得有少少怪,一堆向天兩堆芽向泥

報告完畢,謝謝各位前輩不吝惜熱心指教~
回復