葉莖壓扁左,點修剪好?

作者: imlook 發表于 2010-4-30 23:05:10
5835 40
收到分享既葉片,葉莖壓扁左,cut左變啡色既部分風乾,發現原來淨番既莖都爛爛地
如果係你地,你地會再狠心cut多d,定係就咁浸住先?

勞煩各位前輩比d意見
Fleur 發表於 2010-5-1 00:53:58 |顯示全部樓層
唔好要啦,成塊葉濕到變透明,無用啦.
回復

孖吉 發表於 2010-5-1 02:00:25 |顯示全部樓層
你好似半塊葉都稔咗,睇黎生存機會都好低
正如 Fleur 所講,塊葉傷得好嚴重,係好難種咖喇

不過,如果一定要種呢塊葉o既可以試試呢個辦法,唔一定得,但一定好過拎去浸水

(1) 先分清楚稔的部份 和 爛的部份,切哂啲爛o既,稔的留低,吹乾傷口
(2) 珠石:金泥:泥炭土 1:1:1 放入1安士試飲杯 (先用 cutter 穿底),再放入有蓋 啫喱杯 (超級巿場有有蓋啫喱杯賣)
(3) 加水至植料 3/4 高度,或有水自杯底流出
(4) 放入母葉在泥面,傷口要接觸到泥,但不必要埋葉入泥
(5) 冚蓋,要放明亮處,但忌熱。可放在有泠氣的房間最光亮處,但不要有太陽直射啫喱杯。如果沒有冷氣,則最好有 t5 光管距離 15cm 照射。期間啫喱杯會有水珠形成,不用理會。但如果葉面有水珠,應用紙巾吸去
(6) 應該 2-5 天後葉片會回復生氣,2-4 週可出根,期間不用淋水。出根後可以打開蓋取出試飲杯,淋水種植至出苗

因為葉柄己傷,如果用傳統方法,母葉就算浸在水裏也不能夠供應水份,母葉會好快死亡。而這個方法是利用高濕度,透過葉片的呼吸供應葉片水份。如果頭三天發覺葉片啡色透明範圍擴大,是爛的跡象,應用利的 cutter 將啡色部份切除。只要葉片三天不爛,便己經成功一半。

我試過 焗到軟 lie lie 企唔起身 好似 煲湯菜 的母葉,都可以生根出苗,祝你好運!
回復

HI-NAMASTE 發表於 2010-5-1 08:24:07 |顯示全部樓層
塊葉o既傷口搽少少 hi-fresh, 應該會易D出根
回復

shushucandy 發表於 2010-5-1 10:06:29 |顯示全部樓層
基本贊同marcuslee的處理方法。
但如果系我自己,我晤會用金泥個D,我只用單一珍珠岩。另外,我會直接擺塊葉系泥面,晤會理個切口碰晤碰到泥。
回復

孖吉 發表於 2010-5-1 12:00:20 |顯示全部樓層
基本贊同marcuslee的處理方法。
但如果系我自己,我晤會用金泥個D,我只用單一珍珠岩。另外,我會直接擺塊 ...
shushucandy 發表於 2010-5-1 10:06

是的,傷口接觸不到泥都可以出根,我以前都做唔少

而係放泥面但要傷口接觸到泥係我的改良方法,因為:
(1) 要引導啲根,如果傷口唔接觸泥的清況下出根,好多時會見啲根 "飛起哂" 搵落腳點。根不能立即着地係嘥料~
(2) 逄根都怕光,如果接觸到泥,有泥的保護,對根好 d

另外,不用單一珍珠岩的原因是免去生根後要換泥的步驟 (因為珍珠岩本身完全沒有營養,不合植物生長),俾啲根可以立刻成長

對於如比弱的母葉來說,越早安定下來,對出苗越有利,所以會選擇以上方法

如果大家有其他好方法,歡迎交流一下
回復

imlook 發表於 2010-5-1 16:01:39 |顯示全部樓層

好多謝咁多位熱心解答,還要特別多謝marcuslee詳細講解
尋晚半夜睇到post之後,漏夜動左刀
上面係以#1狀態浸葉幾小時後既樣,好似越爛越犀利咁.本來葉片近葉莖部分有d透明,我經驗尚淺,仲以為塊葉本來係咁既花紋,後來留意到要切左透明變壞既,狠心切左好多
等風乾既時候,去左幫1oz杯開底窿,原來開太小會漏唔到水.一路開,直到裝水會漏出黎為止. 泥,因為屋企無金泥,用左珍珠岩:泥炭土=2:1
這是事隔約10小時的樣子. 好難做到唔埋入呢但又要接觸到泥面,我放塊葉上面之後,用牙簽撩左d泥貼住傷口,唔知咁得唔得呢? 1oz杯放進大一點的膠兜,蓋上保鮮紙,然後放在有冷氣室內既向南面窗台.

Fleur:
唔好掉啦,唔捨得. 分享得來既葉片,包含左花友既心意,比去花墟買既可貴. 況且塊葉千里條條黎到我屋企,比個機會佢,又比個機會我自己嘛~
HI-NAMASTE:
hi-fresh,早兩天去過旺角x寶問,店員說斷了貨.

再有新情況我又再update,再次謝謝大家收看及解答.
回復

孖吉 發表於 2010-5-1 21:37:29 |顯示全部樓層
噢~ 真的切了很多!

根和小苗主要在 葉柄 或 葉脈 處長出,現在只剩較小的葉脈,相信要出苗可能會比較困難。一般少女葉一個月可出苗,但現在可能要幾個月才出(如果唔死得的話)。

如果可以的話不妨問分享者看看有没有後補,以免到時失望。
回復

Fleur 發表於 2010-5-2 00:14:16 |顯示全部樓層
回復 8# imlook

唉, 就喺太千里啦,所以從來我都唔會郵寄,怕出事....老實講,要插葉一定要選壯健的,已經七勞八傷的好難成功,你要有心理準備.
回復

sammy 發表於 2010-5-2 00:20:45 |顯示全部樓層
衣家要用全珠石, 葉脈切口部分要覆蓋好, 密封好, 冷氣侍候
濕氣唔重隨時死, 濕氣太重又熱會焗死
回復

N-Blythe 發表於 2010-5-2 01:09:12 |顯示全部樓層
今年1月我亦有收到一片壓傷了的葉子,亦採用了Sammy的方法,葉子存活了1個月左右,已長出少許根,最初亦滿心歡喜,可是最終亦救不了!

希望你的愛心及努力,可以成功救活它!   Bear.gif
回復

wct119 發表於 2010-5-2 02:17:41 |顯示全部樓層
...hi-fresh,早兩天去過旺角x寶問,店員說斷了貨.  ...
imlook 發表於 2010-5-1 16:01

如果有 Million A 你可以買  Million A 研磨成粉末代替,
Hi-Fresh = Million A 粉
回復

imlook 發表於 2010-5-2 04:17:10 |顯示全部樓層
多謝大家支持同鼓勵,我會做好心理準備,適當時候會節衰順變架喇~ add8icon 收c前比佢歎得幾耐冷氣得幾耐啦~
wct119,謝謝提點,剛好買到Million諗住用黎溝泥,咁可以揀d碎既出黎當做hi-fresh了~
回復

wct119 發表於 2010-5-2 08:48:00 |顯示全部樓層
多謝大家支持同鼓勵,我會做好心理準備,適當時候會節衰順變架喇~  收c前比佢歎得幾耐冷氣得幾耐啦~  ...
imlook 發表於 2010-5-2 04:17

不用客氣,
我都好想知用這個方法能否成功救得番塊葉.
回復

孖吉 發表於 2010-5-2 09:29:12 |顯示全部樓層
今年1月我亦有收到一片壓傷了的葉子,亦採用了Sammy的方法,葉子存活了1個月左右,已長出少許根,最初亦滿 ...
N-Blythe 發表於 2010-5-2 01:09

你只是插珠石,此方法不能用於 葉柄 受傷的情況,亦不是 我 和 Sammy 所說的 高濕度
回復

N-Blythe 發表於 2010-5-2 10:38:45 |顯示全部樓層
回復 16# marcuslee

謝謝資料提供
回復

孖吉 發表於 2010-5-6 15:41:43 |顯示全部樓層
找到張舊相,希望可以為樓主打打氣:

回復

kobyip 發表於 2010-5-6 15:44:28 |顯示全部樓層
找到張舊相,希望可以為樓主打打氣:
marcuslee 發表於 6-5-2010 15:41

wow...袋住先, 學到野喇add4icon
回復

maggielawkm 發表於 2010-5-6 15:44:45 |顯示全部樓層
今年1月我亦有收到一片壓傷了的葉子,亦採用了Sammy的方法,葉子存活了1個月左右,已長出少許根,最初亦滿 ...
N-Blythe 發表於 2-5-2010 01:09

因為太多水~ 而上半葉脈亦太少~唔夠壯~
回復

N-Blythe 發表於 2010-5-6 16:17:30 |顯示全部樓層
回復 20# maggielawkm

謝謝資料提供
回復

123下一頁