[新手]泥土與肥一問

作者: elkylam 發表于 2010-4-26 20:51:07
3227 8
請問各位, 我分別係日x城及吉x島買左泥土及肥料, 但......

1.當把黃金葛由水種轉為泥種及加入肥後, 所有的葉片開始變軟, 2~3天後葉片變黃
2.把常春藤換盤, 泥及加肥後, 葉片變軟→向下垂→變灰色後凋謝

請問, 是否有任何技巧的, 還是我買錯了泥及肥料??  請指點, 謝謝!!

緲緲 發表於 2010-4-27 10:25:29 |顯示全部樓層
係咪開頭冇喂夠水?
回復

elkylam 發表於 2010-4-28 22:03:13 |顯示全部樓層
澆水方式慢慢傾倒, 然後停數秒讓泥土吸收, 再傾倒, 直至有水由盤底流出便可嗎, 算是有足夠水吧......
回復

KOOKOO 發表於 2010-4-29 01:16:51 |顯示全部樓層
轉新環境植物要適應, 轉前植物生根未, 水喉水最好隔夜放24小時至用, 盆底要梳水架放石仔啦, 去查下植物本身需要概介質特性, 泥土可能要加其他野, 肥料加幾多你又冇講, 點加又唔知, 你棵野幾大又唔知,
回復

elkylam 發表於 2010-4-30 13:40:01 |顯示全部樓層
轉新環境植物要適應, 轉前植物生根未, 水喉水最好隔夜放24小時至用, 盆底要梳水架放石仔啦, 去查下植物本身 ...
KOOKOO 發表於 2010-4-29 01:16

轉前植物已生根, 水喉水都有隔夜, 係盤底無放石仔
另外我見泥土及肥料既袋寫住適合種黃金葛及長春藤, 肥料就跟返個袋寫住放左5粒 (4號盤)
回復

KOOKOO 發表於 2010-4-30 15:26:20 |顯示全部樓層
唔可以一本通書睇到老, 寫明適合都僧睇植物本身架, 你試下加D梳水保濕植料,
回復

緲緲 發表於 2010-5-1 12:04:11 |顯示全部樓層

點解落新泥時又要另施肥?唔通啲新泥冇養份?定係啲sales氹你買多包肥?
唔好盡信包裝上啲推銷性質嘅大字,反而多注意啲細字資料尤其係成份,
可惜好多生產商都冇足夠責任心寫明佢地賣嘅泥係由乜嘢溝成!
回復

KOOKOO 發表於 2010-5-1 18:50:31 |顯示全部樓層
我睇好多書講,  要落基肥同追肥, 泥土只係盆栽的介質,, 每種花或草都要不同肥料, 種之前要明白所種的植物生長要求, 我都係初初以為淋下水就得, 原來有好多學問,
回復

elkylam 發表於 2010-5-3 20:51:28 |顯示全部樓層
謝謝你們的解答, 睇來我還要多多學習才能令植物生長得健康, 才能綠化屋企......
回復